Sari la conținut

Corul „Byzantion” a cântat la hramul chiliei „Buna Vestire” de la Schitul românesc „Lacu” din Muntele Athos

lacu aprilie 2017În perioada  6–7 aprilie 2017, membrii corului academic „Byzantion” din Iași au participat la slujba de priveghere a „Bunei Vestiri” (25 martie pe calendarul vechi), cu ocazia hramului chiliei cu același nume, din cadrul schitului românesc Lacu (Sfântul Munte Athos).

Atmosfera de sărbătoare a privegherii, care a început la vremea serii cu slujba Vecerniei și a Utreniei, încheindu-se înspre zorii zilei cu Sfânta Liturghie, a fost potențată atât de cântările speciale, cât și de prezența părinților români veniți de la chiliile și schiturile românești și a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iustin de Nea Krini și Kalamaria (Grecia). De asemenea, părintele Gherasim, tipicarul mănăstirii athonite „Sf. Pavel”, a participat cu multă bucurie în calitate de reprezentant al bine cunoscutei mănăstiri.

Membrii corului „Byzantion”, avându-l ca dirijor pe Dorin Ionescu, au dat răspunsurile în strana dreaptă în limba greacă, în timp ce părinții schitului au asigurat cântarea în limba română în strana stângă. Printre momentele principale, amintim troparul la Litie (pe opt glasuri) de Petru Berechet sau polieleul ,,Cuvânt bun” de Th. Fokaefs, ocazii cu care arhiereul alături de părintele Gherasim au  interpretat, în duh de sărbătoare, fragmente din aceste cântări.

             După sfârșitul privegherii, respectând rânduiala din mănăstiri, întreg soborul a mers în procesiune cu icoana hramului până la trapeză, unde corul „Byzantion” a înfrumusețat slujba de pomenire a ctitorilor cu alese cântări închinate Maicii Domnului. Abia după cuvântul de mulțumire al părintelui stareț Ștefan Nuțescu și al reprezentantului mănăstirii, părintele Gherasim, din finalul mesei s-a săvârșit procesiunea către biserică unde a  fost marcat finalul slujbei de hram, după tipicul athonit. Prin această rânduială păstrată cu sfințenie se arată aspectul unitar al sărbătorii hramului, unde agapa frățească este cu multă înțelepciune încadrată de momente din slujbă.

Paul Lungu

Asociația Culturală „Byzantion”

Lasă un răspuns