Sari la conținut

Sfinţirea Catedralei din Moineşti

Biserica „Sfântul Nicolae“ din Moineşti a fost sfinţită ieri de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Cu acest prilej, lăcaşul de cult a fost ridicat la rangul de catedrală şi a primit al doilea hram.

Sărbătoarea de la Moineşti a început vineri, când, la ceas de seară, a fost adusă în procesiune şi aşezată spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la parohia Trifeşti, din judeţul Neamţ. Credincioşii au venit să se închine în număr mare, bucurându-se totodată şi de concertul susţinut de

Corul „Byzantion“ din Iaşi, pe scena amplasată în apropierea bisericii. Sâmbătă seara a fost adusă spre închinare şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la Mănăstirea Giurgeni, din judeţul Neamţ.
Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de credincioşi s-au adunat, ieri-dimineaţă, în curtea bisericii, pentru a participa la evenimentul pe care îl aşteaptă tocmai din 1994, când a început reconstrucţia din temelii a noului lăcaş de cult. Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul a fost întâmpinat de un sobor de preoţi veniţi din toate localităţile învecinate ale Moineştiului, de autorităţile locale şi judeţene şi de credincioşi.

Zilele Moineştiului
În cadrul slujbei de sfinţire, biserica a primit al doilea hram, „Naşterea Maicii Domnului“, şi a fost declarată Catedrală a municipiului Moineşti. Printr-o hotărâre a Consiliului Local, Sfânta Fecioară Maria a fost declarată Ocrotitoarea municipiului Moineşti, stabilindu-se ca, de acum înainte, Zilele Moineştiului să fie sărbătorite în duminica cea mai apropiată de „Naşterea Maicii Domnului“ – 8 septembrie. PS Ioachim Băcăuanul şi-a exprimat bucuria de a participa la aceast moment istoric din viaţa moineştenilor, vorbindu-le despre semnificaţiile duhovniceşti ale slujbei de sfinţire. „Astăzi este botezul acestei biserici, o biserică ce alternează cu trupul nostru, despre care Sf. Ap. Pavel spune că este templu al Duhului Sfânt. De aceea, astăzi aveţi posibilitatea să vă atingeţi de altarul sfinţit, pentru ca să se sfinţească astfel şi sufletele voastre. Sufletele noastre se sfinţesc atât timp cât ne deschidem inimile ca o floare, ca Dumnezeu să picure o picătură de har şi pe sufletele noastre, care se sfinţesc şi rodesc roadele Duhului Sfânt,“ a spus Preasfinţia Sa. La final, PS Ioachim a anunţat că, în fosta clinică de radiologie a oraşului, donată de Primăria Moineşti parohiei „Sf. Nicolae“, se va înfiinţa un centru social, pentru nevoile credincioşilor cu posibilităţi financiare reduse. Preotul paroh Nelu Ciobanu şi ceilalţi doi slujitori, pr. Gheorghe Aniculoaie şi pr. Daniel Enea, au primit distincţia onorifică de iconom stavrofor. De asemenea, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a înmânat distincţii de vrednicie tuturor celor care s-au implicat în construirea şi înfrumuseţarea Catedralei.

Lansarea monografiei Bisericii „Sfântul Nicolae“

În seria de manifestări religios-culturale, prilejuite de sfinţirea Bisericii „Sfântul Nicolae“ şi de sărbătorirea Zilelor Culturale ale muncipiului Moineşti, s-a înscris şi lansarea volumului „Monografia Bisericii «Sf. Nicolae» din municipiul Moineşti“. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 4 septembrie, la Biblioteca municipală „Ştefan Luchian“. Monografia Catedralei din Moineşti, tipărită cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, este realizată de pr. dr. Daniel Enea, lector al Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara, şi de Constantin Popa, masterand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi profesor de Religie la Liceul „Spiru Haret“ şi la Şcoala „George Enescu“ din Moineşti. Festivitatea de lansare a fost deschisă de pr. Costel Mareş, protoiereul Protopopiatului Moineşti. Evenimentul a reunit profesori universitari, oameni de cultură, autorităţi locale, preoţi de la parohiile din Protopopiatul Moineşti, teologi şi cadre didactice de la şcolile şi liceele din oraş. (Gheorghe-Cristian Popa)

Sursa: http://www.mmb.ro/ro/stiri/sfintirea_catedralei_din_moinesti.html

http://www.doxologia.ro/stire/20100906/sfintirea-catedralei-din-moinesti

http://www.ziarullumina.ro/articole;1363;0;44532;0;Sfintirea-Catedralei.html

http://donedelaeconomic.blogspot.com/2010/09/zilele-culturale-ale-moinestiului-2010.html

http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2010/09/02/zilele-culturale-ale-moinestiului-2010.html

Lasă un răspuns