Sari la conținut

Se împlinește un an de la trecerea la cele veșnice a lui Lykourgos Angelopoulos, Arhonte Protopsalt al Sfintei Arhiepiscopii de Constantinopol

pomenire lykourgosSâmbătă, 23 mai 2015, începând cu ora 9.00, la Catedrala Mitropolitană din Iași se va săvârși Sfânta Liturghie urmată de slujba Parastasului, spre pomenirea Arhontelui Protopsalt Lykourgos Angelopoulos, la un an de la trecerea la cele veșnice. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii Corului Academic „Byzantion”, în semn de recunoștință și datorie morală față de această personalitate culturală care nu doar a marcat evoluția acestui cor ci a contribuit, în mod definitoriu, la revigorarea artei psaltice în România.

Cariera dascălului Lykourgos Angelopoulos este impresionantă. A fost protopsaltul catedralei „Sfânta Irina” din Atena (1982 – 2014), fondatorul şi dirijorul Corului Bizantin Grec, profesor de muzică psaltică la Conservatorul de Stat și la conservatoarele „F. Nakas” şi „N. Skalkotas” din Atena. A fost preşedinte al Şcolilor de muzică bizantină din cadrul a patru arhiepiscopii grecești, membru al Comitetului Artistic din cadrul Ministerul Naţional al Educaţiei şi Religiei şi responsabil cu activitatea şcolilor de muzică din Grecia. De asemenea, a fost colaborator permanent al lui Marcel Peres, dirijorul renumitului cor „Organum” (Paris) cu care a făcut imprimări de muzică bizantină, creştină timpurie, ambroziană şi muzică veche occidentală.

În calitate de fondator al Corului Bizantin Grec cu care a înregistrat, în cei 37 de ani de activitate dirijorală, 10 CD-uri și peste 30 de casete, a participat în peste 1500 de concerte în Europa (în 31 de ţări), Asia, America şi Africa și a făcut numeroase înregistrări la cele mai mari studiouri de radio şi televiziune din Europa. A concertat, alături membrii corului, la ”Metropolitan Museum of Art” din New York, la ”Queen Elizabeth Hall” din Londra, la Oxford și la Paris.

În 1994, Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol i-a acordat titlul de Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol. A fost, de asemenea onorat cu titluri de către vrednicul de pomenire Diodor, Patriarh al Ierusalimului, de către Biserica Ortodoxă din Finlanda, de către Nicodim, Mitropolit de Patra și mulți alți arhierei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia şi-a exprimat gratitudinea faţă de domnia sa, decorându-l cu ordinul Sfântului Apostol Pavel în 2006, în timp ce Preşedintele Republicii Elene, Konstantinos Stephanopoulos i-a acordat onorabila distincţie „Crucea de Argint” a Ordinului „Phoenix” în 2004. În 2013, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și-a exprimat aprecierea și recunoștința, acordându-i distincția mitropolitană  „Crucea Sf. Ierarh Dosoftei” iar Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași i-a acordat înalta distincție academică „Doctor Honoris Causa”.

O minte elevată și deschisă, un spirit ales și altruist, om înaintea dascălului și psalt înaintea profesorului, Lykourgos Angelopoulos a intuit potențialul generat de tinerii psalții din România, și a acceptat să construiască, alături de membrii Asociației „Byzantion”, cu susținerea consecventă a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și a Universității de Arte „George Enescu”, cel mai mare eveniment din țară dedicat exclusiv artei psaltice, Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași. Întâlnirile cu tinerii români, incursiunile pe tărâmul spiritual al mănăstirilor moldovenești, îmbrățișarea Marele dascăl avea să „Am venit de mai multe ori şi sunt foarte fericit pentru că, de fiecare dată, în România mă simt ca acasă” ¬– avea să afirme marele protopsalt, într-un interviu acordat doamnei Cristina Ionescu, realizatoarea emisiunii „Universul credinței”.

Astfel, timp de șase ediții ale evenimentului ieșean, cu energie și devotament, cu profesionalism, cu multă dragoste și apreciere față de setea de cunoaștere a tinerilor veniți din toate colțurile țării, Lykourgos Angelopoulos s-a făcut pe sine părintele unei noi generații de tineri pentru care întâlnirile cu domnia sa au reprezentat, fără îndoială, un imbold, o inspirație, un început de drum.

Veșnică să îi fie pomenirea în rândul drepților, în catedrala Bizanțului ceresc, în hora îngerilor și a melurgilor și veșnică să îi rămână pomenirea în sufletele noastre, prin rugăciune și faptă!

Prep.univ.drd. Adrian SÎRBU,
Președinte al Asociației Culturale „Byzantion”

Lasă un răspuns