Sari la conținut

Prof. Dr. Georgios Konstantinou

Prof. Dr. Georgios Konstantinou

S-a născut la 1961, în Galata, Mesolongios. Este absolvent al Academiei Pedagogice (1982) şi al Facultăţii Ştiinţifice de Educaţie fizică şi Atletism (1987). Activează ca învăţător în cadrul sistemului de educaţie din anul 1989. În 1982, devine absolvent al Conservatorului Athinaion, cu calificativul maxim din partea profesorului Athanasie Papazari.

 

Din 1981, este membru al Corului Bizantin Grec, condus de Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Sfintei Arhiepiscopii de Constantinopol, în cadrul căruia a luat parte la peste o mie de manifestări liturgice, concerte, emisiuni radiofonice, imprimări în Grecia şi în alte 31 de ţări ale Europei, ale Statelor unite ale Americii, ale Africii şi ale Asiei. În calitate de membru al Corului Bizantin Grec, participă la programul de cercetări asupra tradiţiei muzicale bisericeşti, analizate prin prisma teoretică şi practică.

Participă, de asemenea, la proiecte de interpretare a partiturilor muzicale ale primilor exegeţi, analizate prin tradiţia orală (înregistrări concerte), precum şi la proiecte de valorificare ale rezultatelor cercetărilor cu privire la metodele de predare ale muzicii bizantine. Din 1989, colaborează cu Radioul Bisercii Ortodoxe din Grecia, precum şi al Bisericii din Peiraios, cu emisiunile Tradiţia muzicală a Bisericii noastre şi Muzica psaltică – artă şi ştiinţă.

În calitate de Protopsalt, a activat în biserica ‘Izvorul Tămăduirii’ din Peiraias, în biserica ‘Sfântul Dionisie’ şi ‘Întâmpinarea Domnului’ şi în biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ (N. Irakleio). Giorgos Konstantinou a fost, de asemenea, bursier al Programului de trei ani de Studii Postuniversitare ‘Alexandros Onasis’, cu tema Maistorul bizantin Ioan Cucuzel şi sub îndrumarea profesorului Lycourgos Angelopoulos

În calitate de profesor de muzică bizantină, a predat la Şcoala de muizică ‘Izvorul Tămăduirii’ şi la Şcoala de Muzică a Mitropoliei Fthiotidos. Şi-a îndreptat atenţia în mod deosebit către înfiinţarea de coruri de elevi cu care a participat la diferite festivaluri de muzică bizantină din Grecia şi de peste hotare.

Georgios Konstantinou este cel care a înfiintat Catedra de Studii pentru absolventii de conservator, în domeniul muzicii bizantine, în cadrul Conservatorului de Stat din Atena (din 2002) si în cadrul Scolii de muzica Katerini (din 2007). Aici se studiaza discipline precum Muzica psaltica (cursuri teoretice de nivel ridicat), Arta dirijarii corului bizantin, Semiografia muzicii psaltice, Paleografie muzicala, Antichitate si Bizant, Paleografia manuscriselor muzicale, Glasuri si macamuri. A participat la simpozioane internationale de muzicologie, atât în Grecia cât si peste hotare, cu teme privind metodica predarii muzicii si muzica psaltica privita ca arta si stiinta.

În 1997, editeaza primul volum din seria lucrarilor cu titlul Teoria si practica muzicii bisericesti, volum ce se bazeaza pe materialul propus de programa analitica a Conservatoarelor si Scolilor de muzica bizantina din Grecia, pentru primul an de studii, încercându-se prin aceasta o abordare generala a teoriei si practicii acestui gen de muzica, conturându-se o imagine cât mai cuprinzatoare.

Din 2005 i s-a încredintat de catre Societatea „Apostoliki Diakonia” studierea lucrarilor muzicale ale renumitului Konstantinos Pringos, Arhonte Protopsalt al marii Biserici a lui Hristos, din Constantinopol. În cadrul acestui proiect, s-au editat Anastasimatarul (2005), Sfânta si Marea Saptamâna a Patimilor(2006), Florilegiu muzical, volumul I (2007) si volumul II (2008), însotite de înregistrari audio deosebit de rare cu Konstantinos Pringos.

În mai 2007, Georgios Konstantinou publica editia critica la Marele Teoreticon al muzicii, de Hrisant. Aceasta lucrare are o importanta covârsitoare în metodica predarii muzicii psaltice ca stiinta si deschide, totodata, noi orizonturi pentru analizele si comparatiile întocmite nu doar la nivel teoretic, ci si la nivelul partiturilor.

Lasă un răspuns