Sari la conținut

MasterClass de Cant Bizantin

Locatie: Esplanada din fata catedralei mitropolitan
Data: 5 – 9.07.2010 – ora 20:00
Pret: intrare libera
Web/sursa: www.mcbis.ro
Descriere:

Asociatia Culturala Byzantion împreuna cu Universitarea de Arte “George Enescu” din Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Primaria Municipiului Iasi, organizeaza în perioada 5 – 9 iulie, cea de a III-a editie a evenimentului cultural intitulat MasterClass de Cânt Bizantin, www.mcbis.ro

Muzica bizantina se afla într-o perioada de «recuperare» a unui teritoriu usor abandonat formalismului deceniilor trecute, dinamica acestei miscari fiind caracterizata de învatarea corecta si cautarea specificului cântului bizantin românesc, dar si universal ortodox.

În acest context se înscrie demersul de organizare a MasterClass-ului de Cânt Bizantin, intens solicitat de catre toti cei implicati în fenomenul cântarii bizantine – practicanti si cercetatori.

Înscriindu-se în seria de manifestari prin care Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi marcheaza pe toata durata anului 2010 împlinirea a 150 de ani de învatamânt artistic modern la Iasi, MasterClass-ul de Cânt Bizantin raspunde cu prisosinta nivelului academic impus de acest an jubiliar prin personalitatile invitate pentru a sustine cursul de muzica bizantina, Prof. Dr. Georgios Konstantinou – Conservatorul de Stat din Atena, Grecia si Prof. Univ. Dr Maria Alexandru – Universitatea “Aristotelis” din Tesalonic, Grecia, sau pentru a sustine conferinte cu tematica bizantina, Acad. Prof. Univ. Dr. Razvan Theodorescu, Prof. Lykourgos Angelopoulos, Pr. Conf. Univ. Dr. Florin Bucescu, alaturi de ei fiind invitati si reprezentantii generatiei tinere ai scolii muzicale bucurestene, Conf. Univ. Dr. Nicolae Gheorghita, Lect. Univ. Dr. Gabriel Oprea de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si Etnomuzicologul Costin Moisil de la Muzeul Taranului Român din Bucuresti.

În finalul evenimentului va avea loc pe esplanada din fata catedralei mitropolitane din Iasi, concertul extraordinar de muzica bizantina ce va marca încheierea celei de a III-a editii a MasterClass-ului de Cânt Bizantin. Concertul va fi sustinut de catre cei aproximativ 150 de cursanti din întreaga tara, elevi ai seminariilor teologice ortodoxe, studenti ai facultatilor de teologie ortodoxa dar si a conservatoarelor de muzica, profesori si îndrumatori în domeniul muzicii bizantine. Partea a II-a a concertului va reuni membri ai celor mai cunoscute si reprezentative coruri de muzica bizantina din tara, respectiv Corul Byzantion din Iasi si Corul Stavropoleus din Bucuresti, alaturi de reprezentantii Corului Bizantin Grec condus de Prof. Lykourgos Angelopoulos.

Concertul se va desfasura cu binecuvântarea si în prezenta Înalt Prea Sfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, alaturi de sfintia Sa fiind invitate personalitati marcante ale culturii iesene dar si oficialitati ale orasului nostru.

Sursa: http://www.360city.ro/iasi/evenimente/Centre-culturale/2512.html

http://iasi.inoras.ro/eveniment_masterclass-de-cant-bizantin-5-9-iulie-2010-pe-esplanada-din-fata-catedralei-mitropolitane.htm

http://www.europafm.ro/showbiz/muzica/masterclass-de-cant-bizantin-la-iasi~n40536/

http://www.ziarullumina.ro/print.php?articol=41572

Lasă un răspuns