Sari la conținut

Lykourgos Angelopoulos

Prof. Dr. Lykourgos Angelopoulos

Profesor la Conservatorul de Stat din Atena şi Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol.

Lykourgos Angelopoulos s-a nascut la Pirgos, Ileias, în 1941. A studiat dreptul la Universitatea din Atena si muzica bizantina cu Simon Karas. Este Protopsalt al bisericii „Sfânta Irina” (prima catedrala din Atena) înca din 1982, unde a pus capat sistemului gresit de predare al lui I. Sakellaridis prin reintegrarea Corurilor de muzica bizantina. Este fondatorul si dirijorul Corului Bizantin Grec si preda muzica bizantina la Conservatorul de Stat din Atena, si la Conservatoarele „F. Nakas” si „N. Skalkotas”

Este Directorul Corului Bizantin al studentilor din cadrul Conservatorului de Stat din Atena si Presedinte al Scolilor de muzica bizantina din cadrul Arhiepiscopiilor Ileias, Rethymnis, Avlopotamou si Fthiotidos. De asemenea, colaboreaza cu Radioul National din Grecia în domeniul muzicii bizantine. Este implicat în proiecte de muzica contemporana (a interpretat numeroase lucrari ale compozitorilor M. Adamis, D. Terzakis, John Taverner, K. Sfetsas, G. Kyriakakis si altii) si este membru al echipei de cercetatori condusa de Marcel Peres, echipa care studiaza muzica veche din Occident si legaturile ei cu muzica bizantina.

Este Presedintele Centrului de cercetare a muzicii contemporane din 2005, si membru fondator al Fundatiei Culturale Balcanice „Harta lui Riga”. Între 1998 si 2007 a fost membru al Comitetului Artistic din cadrul Ministerului National al Educatiei si Religiei, si responsabil cu activitatea scolilor de muzica din Grecia. A facut imprimari in Franta de muzica bizantina, crestina timpurie, ambroziana si muzica veche occidentala. În 1994, Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului i-a acordat titlul de Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol. A fost de asemenea onorat cu titluri de catre vrednicul de pomenire Diodoros, Patriarh al Ierusalimului, de catre Biserica Ortodoxa din Finlanda, de c?tre Nikodemos, Mitropolit de Patras, Ambrosios, Mitropolit de Paronaxias, Ambrosios, Mitropolit de Karpathos si Kassos, Panteleimon, Mitropolit de Veria, Naoussa si Kampanias, Eirinaios, Mitropolit de Kisamos si Selino, si Nikolaos, Mitropolit de Fthiotida.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia si-a exprimat gratitudinea fata de domnia sa, decorându-l cu ordinul Sfântului Apostol Pavel în 2006, în timp ce Presedintele Republicii Elene, Konstantinos Stephanopoulos i-a acordat onorabila distinctie a „Crucii de Argint” a Ordinului „Phoenix” în 2004.

A scris numeroase articole de muzica bizantina, iar cartea domniei sale, Les voix de Byzance, a fost publicata în 2005 în Franta. S-a remarcat în mod deosebit prin activitatile desfasurate împreuna cu membrii Corului Bizantin Grec.

 

Lasă un răspuns