Sari la conținut

Lucrarea Prinos de mulțumire. Cuvântări la prilejuri festive a profesorului Grigorios Stathis a fost premiată la Salonul de carte EuroInvent de la Iași

thumbnail

Joi, 16 mai 2019, cu ocazia ediției a XI-a a Salonului de Carte EuroInvent ce a avut loc la Iași, a fost premiată cu Medalia de Argint lucrarea Prinos de mulțumire. Cuvântări la prilejuri festive a lui Grigorios Stathis, profesor emerit de Muzicologie Bizantină și Artă Psaltică al Universității din Atena.

Așa cum o sugerează și titlul, cartea reprezintă o serie de comunicări muzicologice susținute de către Grigorios Stathis în cadrul primei ediții a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași (2017), cu ocazia acordării înaltului titlu Doctor Honoris Causa din partea Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și a înaltei distincții „Crucea Moldavă” din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Înalta ținută academică a discursurilor, complexitatea și profunzimea ideilor, experiența copleșitoare a cercetătorului și rafinamentul poetic cu care domnul Stathis a reușit să creeze fascinante conexiuni între muzică, teologie și imnografie și istorie, toate au trezit interesul pentru publicarea acestor texte în limba română, spre folosul cercetătorilor, studenților, psalților și clerului. Alcătuirea finală a cărții însumează conferințele Suflările decapentasilabice ale Maeștrilor și Cele opt-nouă pietre de hotar în Arta noastră Psaltică, pe care trebuie să le cunoaștem în Răsărit și în Apus la care se adaugă discursurile Laudationes ale conf. univ. dr. Maria Alexandru și prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, o prezentare biografică și o anexă de fotografii.

Valoarea lucrării rezidă atât în conținutul însuși cât și în forma trilingvă a textelor (greacă, română și engleză). Meritul traducerii acestor cugetări-nestemate în română și engleză aparține conf. univ. dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic) și lect. univ. dr. Sorina Chiper (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași), în timp ce Editura „Artes”, prin conf. univ. dr. Diana-Beatrice Andron și Carmen Antochi, a asigurat tipărirea cărții sub condiții grafice de excepție.

Exprimăm în final felicitările noastre emeritului profesor Grigorios Stathis, traducătorilor și Editurii „Artes”, precum și organizatorilor Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași.

Adrian Sîrbu

Lasă un răspuns