Sari la conținut

Frédéric Tavernier-Vellas

d61d44254608dd06ccdd2ff02982d14d Byzantion Frédéric Tavernier-Vellas

Frédéric Tavernier-Vellas s-a născut în Franţa în 1959. După ce a studiat intens muzica clasică la oboi, s-a orientat, prin cercetările sale, spre muzică și în special muzica sacră a Bizanţului. El s-a format cu marii profesori şi artişti interpreţi sau executanţi ai acestei muzici, ca Părintele Ioakim Grillis din Patmos, Maximos Fahmé Alep (Siria) şi în special Lycourgos Angelopoulos, dirijor al Corului Bizantin Grec.

A primit diploma în muzică bizantină la Conservatorul „Nakas Philippos” din Atena sub îndrumarea acestuia din urmă. A colaborat cu Lycourgos Angelopoulos pentru cartea „Les Voix de Byzance” publicată în edițiile Desclée de Brouwer în 2005. A înregistrat un CD de muzică bizantină „Adormirea Sfântului Ioan Teologul”, în 2008, şi „Le Chant de Byzance”, în 2009, vol.1 cu imnuri din Săptămâna Mare, după tradiţia din Constantinopol.
După înregistrarea unui CD de cântece de Manos Hadjidakis, a dat mai multe concerte în Asia Mică şi Pireus. În prezent interpretează cântece tradiţionale greceşti din Asia Mică în spectacolele create cu Fouad Didi din Asia Mică în Andaluzia.
Frederic Tavernier Vellas este membru al Ansamblului „Organum” condus de Marcel Peres şi participă în mod regulat la munca şi la turneele de-a lungul ultimilor zece ani. A participat la mai multe înregistrări cu acest ansamblu: Les vêpres de Saint Jacques (Codex Callixtinus), les Vêpres de Saint Louis, Le Chant des Templiers și Les Quatre messes de la Nativité în repertoriul de origine romană.

http://www.greekmusicradio.org/taverniervellas

Lasă un răspuns