Sari la conținut

Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XI-a, 16-20 Iulie 2018 – ziua întâi

mcb ziua1 2018 site

mcb ziua1 2018 siteLuni 16 iulie 2018, in deschiderea editiei a XI-a a Masterclass-ului de cant bizantin de la Iasi, asist.univ.drd. Adrian Sirbu, in calitate de gazda, a urat bun venit participanților, amintind numele profesorilor invitați, echipa de lucru, precum și programul evenimentului.

 A luat cuvântul Preacuviosul Părinte Arhimandrit Hrisostom Rădășanu, coordonatorul Sectorului Învățământ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a transmis gândul de binecuvântare al IPS Teofan. De asemenea, a vorbit despre importanta evenimentului devenit “tradiție” acum la cea de-a XI-a ediție ce se afla sub egida Sfântului Iosif cel Milostiv, “cântărețul” sau “făcătorul de axioane”, Mitropolitul Moldovei.

Compozitorul Viorel Munteanu, nelipsit de la edițiile acestui Masterclass,  a apreciat evenimentul ca fiind o mișcare susținută, o instituție însăși in care “modernitatea trebuie înrădăcinata in tradiție”.

Gabriel Cheșcu, delegat al Departamentului Centenar al Primăriei Iasi, a fost deasemenea prezent in deschiderea evenimentului, menționand  importanta acestui Masterclass între proiectele centenare care au loc in anul 2018.

 In continuare, Conf.univ.dr. Maria Alexandru si drd. Dimos Papatsalakis, din cadrul Universitatii „Aristotelis”(Tesalonic) au lansat invitația la aceasta ediție de “a arunca mrejele mai in adâncul muzicii bizantine pentru a descoperi frumusetea ei”,  exprimandu-si bucuria de a se afla într-un loc unde este iubita muzica bizantina.

A urmat slujba de pomenire a Pr Arhim. Iustin Parvul și a protopsaltului Lykourgos Angelopoulos, oficiată de către Arhim. Hrisostom Rădășanu.

Cursurile au debutat cu prezentarea echipei de Paleografie muzicală a Univ. „Aristotelis” din Tesalonic și cu implicarea studenților Secției de Muzică bizantină din cadrul Univ. Naționale de Arte „G. Enescu”-Iași, cu  tema: Octaihia. Exerciții pentru învățarea glasurilor și formarea vocii, avand ca indrumator pe conf. univ. dr. Maria Alexandru.

Au prezentat, de asemenea, monahul Filotheu Balan (cercetator) de la manastirea Petru Voda(Neamt) cu tema: Notații românești pre-hrysantice și exegeza lor, conf.univ.dr. Zamfira Dănilă- Cântări în limba română din Săptămâna Mare în manuscrisele de la Arhivele Naționale din Iași și din Biblioteca Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (comunicare însoțită de exemplificări muzicale susținute de membri ai Ansamblului „Floralia”), asist.univ.drd. Adrian Sirbu si studenții UNAGE Iași -„Energia” semnelor sau cum prind viață neumele psaltice – Studiu de caz: Doamne, strigat-am (cercetarea în baza Cursului de Master al prof. Georgios Konstantinou).

Tot in prima parte zilei, Echipa de Paleografie Muzicală a Univ. „Aristotelis” (Tesalonic) și studenții UNAGE (Iași), cu indrumarea  conf.univ.dr. Maria Alexandru, au sustinut o prezentare inedita cu tema: Muzica bizantină și copiii.

Mult asteptat a fost Cursul opțional de kanonaki (I) sustinut, in cea de-a doua parte a zilei, de catre conf.univ.dr. Maria Alexandru, la care s-au prezentat elemente introductive, tehnici de acordaj, precum si exerciții de bază in folosirea intrumentului muzical pentru accentuarea intervalelor specifice sistemului netemperat.

Elementele de tehnică vocală și interpretare au fost prezentate in cadrul Ansamblului psaltic (I) de catre asist.univ.drd. Adrian Sîrbu, urmand ca Echipa de Paleografie Muzicală a Univ. „Aristotelis” (Tesalonic) și studenții UNAGE (Iași) sa sustina prezentarea: Sfânta Kassia. Troparul Doamne, femeia. Melosul vechi bizantin, sub indrumarea  conf.univ.dr. Maria Alexandru.

Participantii s-au bucurat si de un scurt moment psaltic sustinut de Corul Psaltis al Mănăstirii Antim (București) și a invitatului surpriză: Protopsalt Konstantinos Angelidis(Corul Tropos, Atena)

Prima zi a Masterclass-ului de cant bizantin s-a încheiat cu un concert susținut de Corul Academic Byzantion, in Biserica Sf Sava din Iasi, de la ora 20.00.

Realizator:  pr. Nichifor Constantin Hrestic
PR
Asociația Culturală Byzantion

foto: pr. Silviu Cluci

Lasă un răspuns