În perioada 29 aprilie – 1 mai, doi membri ai corului academic „Byzantion” din Iași (Ioan Dulgheriu şi Daniel Lazăr) au efectuat o excursie în oraşul Istanbul. Scopul principal al acestei excursii a fost întâlnirea cu domnia sa, Panaghiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.
Deşi timpul a fost unul foarte scurt, psalţii ieşeni au reuşit să viziteze câteva din cele mai importante obiective turistice ale fostei capitale a Bizanțului, grație primirii calde aigurate de către domnul Raphael Zoumis, ucenic al maestrului Neohorotis de peste 25 de ani. Așa cum era de așteptat, primul obiectiv vizitat a fost catedrala Sfânta Sofia, perla arhitectonică a Ortodoxiei din perioada bizantină.
Punctul central al călătoriei a fost reprezentat de slujbele de sâmbătă seara şi duminică dimineaţa, în cadrul cărora cei doi psalţi ieșeni au avut fericita ocazie de a cânta la strană alături de domnul Neohoritis şi ucenicii săi. Vecernia de sâmbătă a fost oficiată la Catedrala Patriarhală „Sf. Gheorghe” din cartierul Fanar, iar duminică dimineaţa, Sanctitatea Sa, Patriarhul Bartolomeu a săvârşit Sfânta Liturghie la Mânăstirea „Izvorul Tămăduirii”.
Membrii corului Byzantion au putut observa astfel modul în care decurg slujbele la Patriarhia Ecumenică atât din punct de vedere liturgic, cât mai ales din punct de vedere muzical. De remarcat este respectul deosebit acordat protopsaltului și ucenicilor acestuia atât de către mireni, cât mai ales de către clerici. El este cel care „dă tonul” slujbelor, iar prin repertoriul ales şi mai ales prin modalitatea de interpretare a cântărilor, el creează atmosfera de rugăciune și de meditație.
Dialogul dintre strană şi altar devine astfel unul viu și aducător de roadă, potențat de păstrarea cu sfințenie a rânduielilor tipiconale. La acest capitol, protopsaltul Neochoritis excelează, scopul declarat al domniei sale fiind întotdeauna transmiterea stării de rugăciune la strană. S-au văzut în strana patriarhală cum sunt puse în practică toate sfaturile pe care domnul Neohoritis le-a dăruit cursanţilor de la Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin de la Iaşi, unde domnia sa a fost invitatul principal al ultimelor două ediţii.
Sperăm ca astfel de experienţe să aibă loc mai des, astfel încât psalţii români să poată lua contact cu dascălii de referință, păstrători devotați ai tradiției orale a artei muzicale bizantine. Prin astfel de colaborări, putem reconstrui în țara noastră transmiterea melosului bizantin de la maestru la ucenic și, implicit, instituţia protopsaltului şi a întregii ierarhii din jurul stranei.
Daniel Lazăr, psalt al Catedralei Mitropolitane din Iași
Asociația Culturală „Byzantion