Sari la conținut

Curs de muzică psaltică la Mănăstirea Văratec

DSC 25431

 

La Mănăstirea Văratec din judeţul Neamţ a avut loc miercuri, 6 februarie 2013, un curs de muzică psaltică susţinut de maestrul Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, şi de prof. dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotelis“ din Tesalonic.

 

Cursul s-a derulat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la iniţiativa stavroforei Iosefina Giosanu, stareţa obştii de la Văratec, având susţinerea arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Expunerea a cuprins o parte teoretică şi una practică, fiind precedată de Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul maicilor de la Văratec şi de membrii Corului „Byzantion“, alături de părinţii mănăstirilor Sihăstria, Petru Vodă şi Bistriţa, dirijaţi de Georgios Konstantinou. La cursuri, au participat, pe lângă monahiile de la Mănăstirea Văratec, maici de la Mănăstirea Agapia, de la Mănăstirea Dragomirna din judeţul Suceava şi de la Mănăstirea Paltin – Petru Vodă. De asemenea, la curs au mai venit părinţii de la mănăstirile Sihăstria, Petru Vodă şi Bistriţa. „Maica stareţă Iosefina Giosanu a profitat de prezenţa la Iaşi a maestrului Georgios Konstantinou şi a prof. dr. Maria Alexandru, care predau la cursurile de master ale Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universităţii de Arte «George Enescu» din Iaşi. Astfel, cei doi profesori au susţinut o parte din cursurile practice de interpretare a muzicii psaltice în incinta Mănăstirii Văratec. Au fost cursuri intensive în care s-a vorbit despre interpretarea muzicii psaltice, despre structuri ale glasurilor bisericeşti, despre tehnici de execuţie ale stărilor glasurilor bisericeşti, făcându-se audiţii cu psalţi de renume din spaţiul elen, pentru o mai bună studiere a acestor scări. S-au pus foarte multe întrebări cu privire la metode de predare a muzicii psaltice pentru începători şi avansaţi. Au fost nelămuriri în ceea ce priveşte metoda de organizare a unui grup psaltic la strană, la repetiţii sau într-un concert. În general, s-a observat un interes deosebit al celor 150 de monahi şi monahii prezenţi la curs. S-a pus problema continuării acestor cursuri şi în alte aşezări monahale din Arhiepiscopia Iaşilor“, a spus prep. univ. Adrian Sîrbu, de la Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi.

 

„Am avut parte de o întâlnire duhovnicească“

Vieţuitorii din mănăstiri care au participat la curs au fost deosebit de încântaţi să afle lucruri noi referitoare la muzica bizantină de la maestrul Georgios Konstantinou şi de la prof. dr. Maria Alexandru. „Am dorit ca acest curs să poată fi audiat de cât mai multe maici şi părinţi de la mănăstirile din judeţul Neamţ şi nu numai. A fost o zi binecuvântată în care am avut parte de o întâlnire duhovnicească. Mi-am dorit foarte mult să-i avem în mănăstirea noastră pe cei doi profesori, pentru că personal iubesc foarte mult muzica bizantină. Am descoperit foarte multe lucruri noi. Spunem că ştim câteva lucruri elementare despre muzica bizantină, însă astăzi (n.r. miercuri) am constatat că ne situăm la un nivel destul de scăzut, mai ales când am văzut câte particularităţi noi trebuie învăţate în psaltică. Participanţii au fost încântaţi de ziua de astăzi (n.r. miercuri), fiind impresionaţi de tot ceea ce s-a predat. Nădăjduim să mai avem astfel de întâlniri pe această temă“, a mărturisit stavrofora Iosefina Giosanu.

http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/curs-de-muzica-psaltica-la-manastirea-varatec

Lasă un răspuns