Sari la conținut

Corul Academic Byzantion a participat la hramul Chiliei „Înălțarea Domnului” de la Schitul românesc Lacu din Sfântul Munte Athos

Athos 2019La invitația părinților Chiliei „Înălțarea Domnului” de la Schitul românesc Lacu, o parte din membrii Corului Academic „Byzantion” a participat la privegherea oficiată cu ocazia hramului.

 Slujba Vecerniei Mari unită cu Utrenia a început la orele 19.00, iar cântările înălțate de către cele două strane au împodobit slujba până spre ora 3.00 a dimineții. După câteva ceasuri de odihnă, hramul a continuat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie iar la vremea serii, părinții slujitori au săvârșit slujba de pomenire pentru ctitorii schitului.

Haina de sărbătoare a fost înfrumusețată de un numeros sobor de slujitori, de cele două coruri de cântăreți (strana a doua fiind formată din părinții schitului Lacu) dar și de prezența părintelui Gherasim, delegat al Mănăstirii Sfântul Pavel, unul dintre cei mai reprezentativi tipicari și cântăreți ai Sfântului Munte.

Repertoriul psaltic abordat a fost unul divers, complex, abordând lucrări clasice, de un înalt nivel componistic, caracteristic hramurilor athonite. Cântările praznicale, biserica împodobită cu odoare alese, rugăciunea slujitorilor și osteneala pelerinilor, toate au contribuit la starea de înălțare duhovnicească specifică unei privegheri la Sfântul Munte Athos.

Adrian Sîrbu

Lasă un răspuns