Sari la conținut

Concert extraordinar de muzică sacră la Chişinău

La 28 mai, în Sala cu Orgă din Chişinău, a avut loc un Concert de muzică sacră, organizat de Mitropolia Basarabiei, în cadrul căruia au evoluat Corul „Byzantion” din Iaşi, dirijor Adrian Sârbu şi Corala „Vocile Primăverii” din Chişinău, conducător Ştefan Andronic.

În cuvântul de deschidere a evenimentului, preacucernicul preot Ioan Cosoi, secretarul Mitropoliei Basarabiei, a evidenţiat faptul că acest concert face parte dintr-un şir de activităţi organizate de către mitropolie, menite să promoveze în Basarabia cultul sfinţilor români, a spiritualităţii, culturii şi tradiţiei ortodoxe româneşti.

Cei peste 600 de spectatori ce au făcut sala neîncăpătoare, au avut ocazia să se convingă de frumuseţea muzicii bizantine, aplaudând în picioare minute în şir corul psaltic „Byzantion” ce a cântat pentru dată la Chişinău.

Ca semne de recunoştinţă pentru promovarea culturii şi valorilor muzicale ortodoxe româneşti pe cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, ambeleor coruri s-a conferit de către preacucernicul preot Sergiu Aga, consilier cultural, în numele Înaltpreasfinţiei Sale Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit Al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, diplome de onoare.

Prezent la concert, Părintele Mitropolit a declarat: „Mitropolia Basarabiei va mai organiza asemenea concerte, întrucât creştinii trebuie să cunoască tezaurul muzicii noastre bisericeşti, muzică care aduce pace, bucurie, seninătate sufletului nostru. Apreciem activitatea Sectorului Cultural al Mitropoliei Basarabiei, în mod special a părintelui secretar Ioan Cosoi şi a părintelui consilier Sergiu Aga, care au reuşit să organizeze o adevărată sărbătoare”.

Concertul de la Sala cu Orga este cea dea doua manifestaţie de acest gen a Mitropoliei Basarabiei. Primul concert organizat de Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei a facut parte din Campania de Crăciun „În braţele mamei”, desfăşurată în iarna trecută. Concertul de caritate a avut loc pe data de 8 decembrie, în localul Filarmonicii Naţionale şi pe lângă artiştii din R. Moldova a evoluat şi Paula Seling cu un recital de colinde.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

http://mitropoliabasarabiei.md/news/198/

Lasă un răspuns