Sari la conținut

Concert de muzică bizantină pe esplanada din fața Mitropoliei

Cea de-a treia editie a Masterclass-ului de cint bizantin a debutat luni la Iasi si va continua pina pe 9 iulie. Cu acest prilej, vor sustine cursuri de muzica bizantina si conferinte pe aceasta tema profesorii universitari Giorgios Konstantinou si Maria Alexandru, de la Constervatorul de Stat din Atena, respectiv de la Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic.
Acestor invitati speciali li se vor alatura cadre didactice de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti
si etnomuzicologul Costin Moisil de la Muzeul Taranului Roman. Toate cursurile si conferintele se vor desfasura in amfiteatrul mare al Universitatii „G. Enescu” (str. Horia, nr. 7- 9).
Vineri, incepind cu ora 20.00, pe esplanada din fata catedralei mitropolitane, va avea loc un concertul extraordinar de muzica bizantina, sub genericul „Muzica, icoana sufletului”. Acesta va fi sustinut de catre cei aproximativ 150 de cursanti din intreaga tara, elevi ai seminariilor teologice ortodoxe, studenti ai facultatilor de teologie ortodoxa, dar si de la conservatoarele de muzica.
Partea a doua a concertului va reuni membri ai celor mai cunoscute coruri de muzica bizantina din tara, respectiv Corul Byzantion din Iasi si Corul Stavropoleus din Bucuresti, alaturi de reprezentantii Corului Bizantin Grec condus de prof. Lykourgos Angelopoulos.
Concertul se va desfasura cu binecuvintarea si in prezenta Inalt Prea Sfintitului Parinte Teofan, arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Evenimentul
este organizat de Asociatia Culturala „Byzantion” in parteneriat cu Universitatea de Arte „G. Enescu”, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Primaria Muncipiului Iasi.
Prin aceasta manifestare dedicata muzicii bizantine se sarbatoresc la Iasi 150 de ani de invatamint artistic modern.

Sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/mozaic/concert-de-muzica-bizantina-pe-esplanada-din-fata-mitropoliei~ni6gjv

http://www.calauzaortodoxa.ro/stiri/concert-muzica-bizantina/

Lasă un răspuns