Sari la conținut

Cinstirea Sfinţilor Trei Ierarhi în ctitoria lui Vasile Lupu din Iaşi

Biserica Mănăstirii ‘Sfinţii Trei Ierarhi’ din Iaşi şi-a serbat astăzi hramul. Aseară a fost oficiată slujba Privegherii (foto) de către un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi a făcut parte şi arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. La final pr. Mihai Mărgineanu, paroh la Toma Cozma din Iaşi a rostit un cuvânt de învăţătură. Răspunsurile la strană au fost date de

Corul ‘Anghelos’ al Mănăstirii ‘Sfinţii Trei Ierarhi’, dirijat de Cezar Cocuz, şi de Corul ‘Byzantion’ din Iaşi, dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu. Astăzi dimineaţă programul liturgic a continuat cu slujba Ceasurilor, Acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi şi Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi de la mai multe mănăstiri şi parohii din Arhiepiscopia Iaşilor. Predica de la finalul slujbei a fost rostită de arhim. Ioan Harpa, exarh zonă Botoşani. “Sărbătorirea hramului prin Sfânta Liturghie este mulţumirea pe care o aducem lui Dumnezeu pentru că ne-a descoperit sensul călătoriei noastre în această viaţă spre Împărăţie veşnică. Sfinţii Trei Ierarhi mijlocesc permanent pentru noi, dar mai ales în această zi, când ne aplecăm să îi cinstim în mod deosebit”, ne-a relatat arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii “Sfinţii Trei Ierarhi” şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

Biserica Mănăstirii “Sfinţii Trei Ierarhi”, ctitorie a lui Vasile Lupu din prima jumătate a secolului al XVII-lea, a fost supusă în ultimii ani unui amplu proces de reconsolidare şi restaurare care se apropie de finalizare. “Spre deosebire de alte biserici, acest sfânt lăcaş este o bijuterie din piatră, broderie care îngreunează restaurarea. Pereţii, fiind erodaţi, s-au făcut găuri transversale de-a lungul fiecăruia pentru a se realiza armături şi injectări de beton. Lucrările de consolidare sunt în prezent finalizate. Acum, după finalizarea acestor lucrări de structură foarte importante şi urgent necesare, s-a trecut la curăţirea sculpturii în piatră, turnurile trecând deja de această etapă. Biserica este acoperită încă de schele pentru că urmează o etapă de hidrofugare. Anul acesta curăţirea pietrei va fi terminată definitiv. Este necesară însă şi o restaurare a picturii interioare. Resfinţirea Bisericii <> va avea loc deci după restaurarea picturii interioare. Avem în plan eficientizarea instalaţiei de climatizare, care va pune în siguranţă sfântul lăcaş pe un termen îndelungat”, a explicat arhim. Nichifor Horia. (C. Ciofu)

Sursa: http://www.mmb.ro/ro/stiri/cinstirea_sfintilor_trei_ierarhi_in_ctitoria_lui_vasile_lupu_din_iasi.html

Lasă un răspuns