Concerte Byzantion: Psaltichia Rumănească la curtea brâncovenilor

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

byzantion filocalia arad 2014Corul psaltic Byzantion a concertat joi, la Curtici, și vineri, la Arad, în cadrul Festivalului Filocalia. Au fost momente de excepție, după cum de excepție a fost și repertoriul: „Psaltichia rumănească la curtea brâncovenilor”.

„Concertele au fost nu numai momente de îmbogățire culturală, ci momente de har, de bucurie, de duh, de stimulare pentru a întări legătura noastră și comuniunea noastră cu Domnul, pentru a ne opri să contemplăm raza Sa de frumusețe, care ne uimește, care ne „rănește” în interior și ne invită să urcăm spre frumusețiile răsăritului Celui de sus și să luăm din izvorul bucuriei Sale. Muzica psaltică este acea frumusețe spirituală ce ne cheamă în afară, dincolo de noi, pentru a învoca în noi bucuria lui Hristos și bucuria Învierii Lui.

Aceste manifestări au fost o celebrare a artei și frumuseții, clipe înălțătoare de accedere la memoria noastră culturală și spirituală, atât de bogată, dar și atât de diversificată. Psaltichia rămâne un simbol viu al strălucirii teoforice a artei bizantine, care este o artă ecelzială ale căror compoziții fac parte din repertoriul de sus, ce încearcă să exprime o frumusețe transcendentală dumnezeiască, originală și unică. Psaltichia găseșete calea cea mai rapidă către sufletul celui care o ascultă sau o cântă, pentru că exprimă o frumusețe cerească și hristologică”, a explicat Arhim. Teofan Mada, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului - Director Festival.

Despre particularitatea acestor eveniment, de accedere la memoria noastră culturală și spirituală, membrii corului Byzantion au declarat:

„Concertul din seara aceasta reprezintă pentru noi, corul Byzantion, o sărbătoare, o comemorare și o provocare. O sărbătoare, pentru că ne bucurăm de cei 300 de ani deja impliniți de la scrierea primei colecții de cântări psaltice în graiul românesc, „Psaltichia rumănească” (1713), de către Filothei sin Agăi Jipei, protopsaltul de la curtea brâncovenilor. Însă, anul acesta sărbătorim și împlinirea a 200 de ani de la Reforma muzicii psaltice, care a pornit mai întâi în 1814 în Constantinopol urmând să fie cu mult entuziasm acceptată și aplicată în Muntenia și Moldova. Datorită acestei Reforme, ne este nouă astăzi accesibil repertoriul ce urmează să îl interpretăm, iar opera de exighisire îi aparține părintelui Macarie Ieromonahul, pe vremea mitropolitului Veniamin Costachi, atunci când de la mănăstirea Bârnova a plecat în 1831 la mănăstirea Neamț. O comemorare, pentru că pomenim 300 de ani de la actul martiric ale Sfinților brâncoveni ce au mărturisit dreapta credință pentru Hristos, chiar și cu prețul vieții lor. În final, o provocare pentru interpreți, pentru că repertoriul din seara aceasta este unul complex, dificil de înțeles, alcătuit din piese de largi dimensiuni, având sonorități și ethosuri poate mai puțin obișnuite pentru omul modern, pragmatic, raționalist, receptiv mai mult la sinteză și spectacular. Dar, cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur, în timpul slujbei nu există spectatori ci numai participanți activi. De aceea, provocarea noastră, a intepreților devine, într-un curs firesc, invitarea celor prezenți de a se lăsa pentru câteva clipe purtați peste veacuri în atmosfera slujbelor de altadată, de la fastul și strălucirea marilor praznice până la tânguirea și tainicul Săptămânii Patimilor, cu puțin înainte ca domnitorul Constantin Brâncoveanu să iși ia rămas bun de la pământul românesc”.

sursa: basilica.ro

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult