Pe 12 iulie, în a treia zi de Masterclass, doamna Marilyn Accaoui Leignel a lucrat individual cu mai mulți participanți, corectând probleme de respirație, postură a corpului, sau poziționare a vocii. Pentru ușurința execuției și pentru a avea o calitate eterică, vocea nu ar trebui nazalizată, ci emisă ca o linie orizontală, lină.
După pauză, a început primul curs cu domnul Neochoritis de la această ediție a Masterclass-ului, abordând aspecte diferite precum motivația cursanților de a învăța muzica psaltică, valoarea în sine a cântării, nevoia studierii intervalurilor, sau dificultăți legate de ritm, în cazul cântărilor din Stihirar. Sfatul domniei sale este ca psalții să se îndoiască de ceea ce ascultă și să cânte la strană mai degrabă decât în concerte. Evoluează doar aceia care ascultă foarte mult și petrec mult timp lângă dascălul lor. Cântarea, de asemenea, nu poate fi despărțită de cuvânt. S-a lucrat pe prima rugăciune din Duminica Iertării – o cântare care, deși are un mesaj ce îndeamnă la smerenie, este exteriorizată, exprimând bucurie. Cântările stihirarice – a sugerat dânsul – te întăresc, ca psalt.
După amiază domnul lect. dr. Adrian Sîrbu a lucrat cu participanții din sală partiturile pentru concert, subliniind importanța accentelor și a sincronizării intonației și a ritmului. Domnul Neochoritis a lucrat cu cursanții care sunt la nivel avansat, dar și cu toata sala, pe idiomelele lui Iacov Protopsaltul, sfătuindu-i pe toți să își controleze mai bine mintea în execuția cântărilor, să aibă multă disciplină și lucrare interioară.