Sari la conținut

Au început înscrierile la cea de-a XVII-a ediție a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin de la Iași (15-19 iulie 2024)

Avem bucuria de a vă anunța că ediția a XVII-a a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin de la Iași, cel mai mare eveniment din România dedicat exclusiv predării și interpretării Artei Psaltice, va avea loc la Iași în perioada 15-19 iulie 2024. Ediția de anul acesta va fi una cu totul specială, propunându-și să abordeze teme precum Muzica psaltică în parohie. Raportul între strană și credincioși în cântarea liturgică și Metode de predare a muzicii psaltice. În acest sens i-am invitat să conferențieze în cadrul evenimentului pe unii dintre cei mai importanți interpreți și cercetători ai Artei Psaltice.

Cursuri practice. După opt ediții în care am fost îndrumați pe calea descoperirii tainelor psaltichiei de către renumitul interpret Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol), anul acesta misiunea a fost încredințată celui mai de seamă ucenic al domniei sale, Dimos Papatzalakis, Protopsalt al Catedralei Mitropolitane din Neapolis (Tesalonic), cel care a fost vreme îndelungată lampadarul binecunoscutului protopsalt. Cursurile invitatului special se vor axa pe Cântările Sfintei Liturghii, pe cele opt glasuri bisericești și în toate tacturile. Se vor aborda teme precum organizarea stranei, selectarea repertoriului, dialogul dintre strane etc. Acest curs reprezintă o continuare a cursurilor susținute de domnul Neochoritis, înscriindu-se în seria de subiecte abordate în anii precedenți cu renumitul maestru.

De asemenea, vom avea marea bucurie de a-l asculta pe Protopsaltul Dimos Papatsalakis dând răspunsurile la strană în timpul manifestărilor liturgice din programul evenimentului, alături de cursanți.

Urmând tradiția edițiilor anterioare, evenimentul îmbină cursuri practice cu prezentări teoretice, astfel încât cursanții vor beneficia de conferințe, dezbateri și discuții cu caracter interdisciplinar, în limbile greacă și română, asigurându-se traducerea scrisă sau orală consecutivă.

Prezentare de carte. Ediția de anul acesta readuce alături de noi pe binecunoscuta cercetătoare prof. univ. dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic), autoarea mai multor lucrări și manuale de referință în paleografie muzicală, notații vechi, exegeză a notației, metode de predare a Artei Psaltice etc. Domnia sa va prezenta anul acesta noul tratat de muzică Predarea muzicii psaltice, care se concentrează pe o temă deosebit de complexă și atrăgătoare, Metode de predare a muzicii psaltice pentru copii.

Tehnica de cânt în muzica bizantină rămâne un domeniu căruia organizatorii îi acordă o atenție deosebită, avându-l anul acesta ca invitat special pe tenorul Călin Brătescu, o personalitate internațională a scenei de operă care și-a dedicat ultimii ani predării tehnicilor de cânt psalților și în special membrilor Corului Academic Byzantion. Mult așteptata întâlnire ne va dezvălui detalii despre emisia vocală, tehnici de vorbire și de cânt, respirație, susținere, frazare, exerciții de încălzire etc.

Ca element de noutate, tenorul Călin Brătescu va fi secondat de către Adrian Sîrbu, psalt și dirijor al Corului Academic Byzantion, pentru a dezbate împreună tema de maxim interes a stilului vocal psaltic, între pregătirea tehnică și practica de strană. Folosindu-se ca punct de plecare cursul practic al tenorului Călin Brătescu, vom asista la un atelier de lucru individual cu fiecare cursant care dorește să identifice aspectele stilistice care merită un plus de atenție și de îmbunătățire.

Renumita cercetătoare Evangelia Spirakou (Universitatea „Makedonia” din Salonic) va avea o prezentare deosebit de importantă despre Metode de predare a Artei Psaltice în Bizanț, de unde vom afla mărturii istorice cu privire la importanța pe care o acordau bizantinii predării Artei Psaltice și categoriilor sociale implicate în procesul de învățare.

Muzicologul Alexander Lingas (Oxford, Anglia), dirijorul Corului Capella Romana, va fi prezent și la această ediție cu o prezentare deosebit de interesantă despre Tipicul de Catedrală. Mărturii istorice privind rolul credincioșilor în cântarea liturgică.

Cântarea bisericească stă în strânsă legătură cu aspectele ei liturgice, drept pentru care vom fi deosebit de onorați să avem prezența unui episcop printre invitați. Renumitul liturgist Preasfințitul Părinte Petru Pruteanu va prezenta tema Rânduielile tipiconale în parohie. Organizatorii au rezervat la finalul prezentării și sesiune pentru întrebări și răspunsuri.

Pe lângă aspectul didactic și muzicologic, organizatorii au inclus în program momente liturgice precum Vecernia, Utrenia, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași, ocazii cu care cursanții vor avea ocazia de a cânta și a se ruga alături de Protopsaltul Dimos Papatsalakis, învățând din contexte liturgice modul în care invitatul nostru adordează repertoriul acestor slujbe.

Evenimentul se va încheia cu Concertul de Muzică Psaltică „În biserica slavei tale în cer a sta mi se pare”, vineri, 19 iulie, ora 19.30 în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Nu ratați șansa de a vă înscrie la acest eveniment de talie internațională și de a învăța tainele interpretării de la unul din cei mai renumiți dascăli ai Artei Psaltice! Pentru înscrieri, accesați linkul: https://byzantion.ro/formular-inscriere/