Sari la conținut

Corul Byzantion a reprezentat România în două festivaluri de renume din Polonia, cu sprijinul Institutului Cultural Român

mielec 2013 1Recent, membrii corului Byzantion au avut onoarea de a fi invitați să susțină două concerte de muzică bizantină în cadrul a două festivaluri de muzică din orașele Mielec și Krakow (22 și 23 august 2013), în sudul Poloniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Prilejul de a concerta în Polonia reprezintă, cu siguranță, o onoare pentru orice artist. Iar asta pentru că, în domeniul cultural, polonezii sunt recunoscuți pentru receptivitatea deosebită, deschiderea spre noi și diverse valențe culturale și pentru o evidentă înclinație spre profunzimi religioase, fapt ce le înlesnește o percepție mai clară (cel puțin în ceea ce privește publicul prezent la concertele psaltice) asupra valențelor spirituale ale muzicii sacre.

Experiențele anterioare ale membrilor Byzantion în diverse festivaluri cu tradiție din Polonia, precum cele din Jarosław, Szczecin, Przemysl, Olsztyn, Płock sau Narol, confirmă pe deplin convingerea că publicul polonez poate constitui audiența pe care și-ar dori-o orice artist pentru reprezentațiile sale.

Primul concert a fost susținut în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică din micul oraș Mielec (ale cărui atestări documentare merg până în secolul al XIII-lea). Începând cu 1998, anul de debut al festivalului, evenimentul reuneşte solişti prestigioşi, coruri, ansambluri camerale şi orchestre mari din întreaga lume. Participarea corului Byzantion la Mielec reprezintă a doua prezență a artiștilor români aici, după participarea prestigiosului cor Madrigal, în anul 2008.

Interesul și afinitatea publicului polonez pentru genul muzical psaltic au fost și de această dată confirmate de numărul mare al iubitorilor de muzică în biserica catolică „Doamna noastră” din centrul orașului Mielec, un edificiu impresionant prin dimensiunile sale, cu o arhitectură modernă, în care susținerea unui moment artistic este, fără îndoială, o provocare pentru orice grup vocal.

Al doilea concert a avut loc în impunătoarea biserică dominicană din centrul orașului Krakovia (construită în secolul al XIII-lea), cu ocazia celei de-a XXXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Muzică în vechea Cracovie”, organizat de Fundaţia Capella Cracoviensis, evenimentul înfățișând una dintre principalele manifestări muzicale de înaltă ţinută ale celei de-a doua capitale culturale a Poloniei. Din 1976 până în prezent, festivalul s-a impus ca unul dintre cele mai prestigioase şi mai longevive evenimente muzicale din Polonia, atrăgând de pretutindeni solişti, coruri, formaţii camerale şi orchestre. Anul acesta, printre participanţi se numără muzicieni din Elveţia, Germania, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, România, Rusia şi Statele Unite ale Americii.

„Concertul corului Byzantion ar reprezenta cea de-a cincea prezenţă românească la celebrul Festival «Muzică în vechea Cracovie» după ce, în anii trecuţi, concertele corului Preludiu, corului Madrigal, grupului psaltic Stavropoleos şi cvartetului Bălănescu au fost primite cu mult entuziasm de un public foarte numeros”, apreciază Institutul Cultural Român de la Varșovia.

În ceea ce privește repertoriul abordat de corul Byzantion în cadrul ambelor festivaluri, dezideratul a fost conferirea unei imagini cât mai ample și mai elocvente asupra muzicii sacre a Imperiului Bizantin, rugăciune cântată a sfinților părinți răsăriteni. Cele 80 de minute de interpretare psaltică au reprezentat o invitație la o călătorie în istoria acestei minunate arte, în fascinația lumii modurilor bizantine, precum și o reactualizare, o retrăire prin cele mai frumoase cântări, a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Astfel, în debut au fost interpretate piese ce își au originea fie în primele secolele ale creștinismului (secolul al III-lea) fie în repertoriul paleoromaic (secolele VII – XIII, Italia de Sud și Catedrala „Reims”, Franța). Vechiul imn creștin Sfinte Dumnezeule a fost interpretat în tradiționalul glas al II-lea în limbile română, greacă și slavonă, sugerând și evocând, prin aceasta, dimensiunea panortodoxă a artei psaltice.

Piesele de o complexitate mai mare precum Slava pe opt glasuri la Adormirea Maicii Domnului de Petru Lampadarie (+1778), cea mai mare personalitate a muzicii psaltice din secolul al XVIII-lea, heruvicul Să tacă tot trupul din Sâmbăta Mare, de Iacov Protopsaltul (+1800), un punct de referință în plan componistic, cratima în glasul I de Anton Pann (+1854) și chinonicul duminical Lăudați pe Domnul în glasul plagal I, de Sf. Ioan Cucuzel (secolul al XIV-lea) au reprezentat provocarea propusă publicului în aprecierea repertoriului liturgic ortodox prin ipostaze ale genului papadic și nu numai.

Ultima parte a fost introdusă prin tradiționala melodie a Prohodului Maicii Domnului așezată în mormânt de cântăreții ei, în lumina tainică a lumânărilor ce au purtat pe cei prezenți, pentru câteva momente, dincolo de scenă, dincolo de concretul și convenția unui simplu „concert”. Tăcerea întunericului și prohodirea au adus cu sine atmosfera din Sâmbăta Mare, când toată făptura murmură cu plecăciune Să tacă tot trupul omenesc și să stea cu frică și cu cutremur […] căci Împăratul împăraților vine să se junghie… Încheierea concertului a fost încununată de cratima compusă de Anton Pann, o cântare cu silabe fără înțeles precum te,ri,re, to,ro, ti,ri ce simbolizează doxologia mai presus de cuvinte, adusă de cetele îngerești în urcușul lor infinit în jurul tronului dumnezeirii.

Rămâne, în final, să ne exprimăm încă o dată aprecierea față de aceste manifestări artistice organizate la cele mai înalte standarde, față de o țară unde, pe toată perioada anului, întâlnești la tot pasul festivaluri ce își îmbogățesc blazonul cu zeci de ediții – tradiții de nezdruncinat -, față de un popor cu o crescândă deschidere cultural-muzicală și un interes sporit pentru moștenirea bizantină din spațiul ortodox. Aceste gânduri, aceste experiențe inedite aduc cu sine în mod inevitabil și… inconfortabil întrebarea: cât va mai dura până când setea de muzică sacră de calitate să determine pe cei interesați – cler, laici, autorități să își unească forțele pentru organizarea, cel puțin în orașele mari din țară, a unor astfel de evenimente care să asigure amploare, autenticitate, tradiție, identitate?

Galerie FOTO

Adrian SÎRBU

Link-uri utile: http://www.mielec.pl/festiwal.php, http://www.mwsk.pl/kalendarz_mwsk_2010.htm

http://www.krakow.pl/english/visit_krakow/6293,artykul,churches.html

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/DINeX8OjCqM” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Lasă un răspuns