Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași – educație prin muzică, în spirit bizantin

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

MCB 14, foto deschidere      Încă din anul 2008, când un grup de studenți conservatoriști și-au propus organizarea unui eveniment dedicat artei psaltice, Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași rămâne un eveniment marcant al artei muzicale de sorginte bizantină.

         Desfășurându-și activitățile în prima jumătate a lunii iulie, evenimentul este rezultatul colaborării dintre Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Asociația Culturală „Byzantion” și Primăria Municipiului Iași. Sub îndrumarea generală a prof. Laura Vasiliu și cu implicarea directă a membrilor Asociației „Byzantion”, Masterclass-ul de la Iași reunește anual peste 120 de cursanți, studenți teologi, elevi seminariști, personal monahal, clerici, reprezentanți ai diferitelor instituții ecleziale și de învățământ din țară.

Evenimentul își propune, în principal, obținerea unui nivel cât mai ridicat de interpretare a cântului psaltic prin invitarea celor mai mari personalități din lumea muzicală bizantină, interpreți, cercetători și pedagog.

La fiecare ediție, pe parcursul unei săptămâni, profesori de marcă din spațiul academic și ecleziastic elen și român își etalează cunoștințele teoretice dar mai ales pe cele practice, în jurul unei teme nucleu.

Personalitatea cea mai importantă a acestei ctitorii culturale, mintea elevată care a dat un nou suflu psalticii din Grecia contemporană și care a intuit potențialul de valoare asigurat de entuziasmul și interesul tinerilor interpreți români este vrednicul de pomenire, prof. Lykourgos Angelopoulos. Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol și dirijor al binecunoscutului Cor Bizantin Grec (cu care a făcut cunoscută tuturor muzica psaltică prin cele peste 1500 de concerte între anii 1977 – 2014), dascăl, protopsalt, realizator de emisiuni radiofonice, colaborator în proiecte de cercetare muzicală, interpret de creații laice contemporane, Lykourgos Angelopoulos a depășit cu mult granițele spațiului elen prin activitatea sa complexă. Rolul fundamental și contribuția personalității sale la revigorarea artei psaltice în România a fost pe deplin recunoscut, instituții de marcă precum Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei decernându-i cele mai înalte titluri („Doctor Honoris Causa” și Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”), ca un semn de „rămas bun” al tărâmului românesc, rânduit prin pronia divină celui care a plecat dintre noi anul acesta (17 Mai 2014).

La îndemnul plin de încredere, de inițiativă și de dragoste al mentorului Lykourgos, dar și al colaboratorului său principal, prof. Georgios Konstantinou, o pleiadă de profesori greci și români i-au urmat exemplul și demersul în a construi la Iași un eveniment de înaltă ținută academică, menit să reunească participanți din toate colțurile țării. În cele șapte ediții de până acum, sălile Universității de Arte au găzduit cursurile, conferințele și alocuțiunile unor personalități didactice precum Georgios Konstantinou (Atena), Maria Alexandru alături și de Echipa de Paleografie Muzicală a Universității „Aristotelis” din Tesalonic, Achilefs Chaldaiakes (Atena), Răzvan Theodorescu, Vasile Vasile (București), Nicolae Gheorghiță (București), Vasile Grăjdian (Sibiu), Elena Chircev (Cluj), Costin Moisil (București), Christos Tsiamoulis (Atena), Antonios Aetopoulos (Atena), Konstantinos Lanaras (Lamia, Grecia) și mulți alții.

An de an, Catedrala Mitropolitană din Iași a răsunat de vocile reunite ale participanților alături de Corul Byzantion și invitații speciali, „sub bagheta” maestrului Lykourgos Angelopoulos, reiterând astfel în mică parte, ca un salt peste veacuri, vremurile când mitropolitul cărturar Veniamin Costachi transformase capitala Moldovei în unul din cele mai renumite centre de studiu al artei psaltice, unde vestiții psalți români alături de protopsalții greci „rivalizau, ba chiar mai în urmă întrecea(u) […] prin pompa bisericească, Constantinopolul”[1].

Ediția de anul acesta a reprezentat o piatră de hotar, începutul unui drum nou, al formării spirituale prin artă, lăsat moștenire de către prof. Lykourgos Angelopoulos căruia românii veniți la Iași i-au adus prinos de recunoștință prin cântare.

Concepute, ca în fiecare an, după un format ce urmărește trei obiective principale, manifestările ce au avut loc între 7 și 11 Iulie au reprezentat, în principal, cursuri de măiestrie în arta interpretării psaltice, în jurul cărora s-au desfășurat cursurile de teorie și conferinţele de muzicologie bizantină (tema acestei ediții a fost Genul compozițional irmologic), toate fiind încununate, în finalul evenimentului, de Concertul de Muzică Bizantină, în prezența și cu binecuvântarea părintelui mitropolit Teofan.

Cursurile practice. Un fenomen vocal, așa cum ne-a plăcut să îl numim, prof. Dimitrios Galanis, protopsalt şi profesor la Şcoala Mitropoliei din Patras, interpret de muzică tradițională elenă, a fost cel care a susţinut cursurile de interpretare, abordându-se cântări în genul irmologic, de la troparele şi catavasiile de un nivel mediu de dificultate, până la corifeul ipostazei interpretative, arta calofoniei. O voce binecunoscută pentru capacitățile sale de ornamentare în stil calofonic, și reușind să sintetizeze și sistematizeze aceste ornamentări într-un inedit manual psaltic, Dimitrios Galanis a reprezentat pentru cei prezenți mărturia vie a faptului că slujbele în biserică pot și trebuie să fie înfrumusețate cu cele mai alese voci.

Surpriza acestei ediții a reprezentat-o prezența, în finalul Masterclass-ului, a maestrului Ioannis Chasanidis, protopsalt al Mănăstirii „Sf. Teodora” din Tesalonic, compozitor a peste 3000 de pagini de muzică în cinstea sfinților, crescut și educat în spiritul Muntelui Sfânt „Athos”, ucenic al marelui cântăreț athonit, diaconul Dionisios Firfiris (+1990). Prezența protopsaltului Chasanidis la Iași a fost prilejuită și de lansarea oficială a bazei de date existentă pe pagina electronică www.byzantion.ro, și care va avea, în final, peste 4000 de piese înregistrate de domnia sa. Proiectul, în desfășurare, este în colaborare cu Universitățile „Aristotelis” și „George Enescu” și este coordonat de directorul executiv al Masterclass-ului de Cânt Bizantin, Ștefan Mihalcea. Dacă Dimitrios Galanis ne-a fost mărturie a virtuozității vocale la cel mai înalt nivel, domnul Chasanidis ne-a dezvăluit sensul virtuozității prin puterea rugăciunii adusă în cântare.

Cursurile teoretice. Punctul de atracție al secției teoretice l-a constituit atât călătoria prin istoria muzicii bizantine la care ne-a invitat, în stilul caracteristic, prof. Maria Alexandru, cât și prelegerile despre genul irmologic ale părintelui Filotheu Bălan de la mănăstirea „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil – Petru Vodă”, care a prezentat auditoriului analogii istorice cu totul inedite pentru muzicologia bizantină românească dar și universală.

Prof. Georgios Konstantinou a reușit și de data aceasta un mod personalizat, atractiv, de abordare teoretică-practică a temei nucleu, prin exemplificările realizate în colaborare cu prof. Dimitrios Galanis.

Conferințe. Echipa de Paleografie Muzicală din Tesalonic, sub îndrumarea conf. Maria Alexandru, a continuat și anul acesta linia de colaborări cu studenții corului „Floralia” al Secției de Muzică Religioasă a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, care, la rându-i, se bucură de îndrumarea lect. Zamfira Dănilă, bizantinolog și etnomuzicolog.

Și dacă anul acesta sărbătorim 300 de ani de la acceptarea primului român printre membrii Academiei din Berlin, domnitorul Dimitrie Cantemir, lect. Sorina Chiper de la Universitatea „Al. I. Cuza” a marcat acest eveniment istoric printr-o prezentare generală a personalității marelui cărturar.

Concertul de Muzică Bizantină. Vineri, 11 iulie, publicul ieșean a fost invitat la Concertul din finalul evenimentului, desfășurat în prezența și cu binecuvântarea părintelui Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În prima parte, corul mare al participanților au „trecut și petrecut” din nou pe dirijorul Lykourgos Angelopoulos, de data aceasta sub viziunea interpretativă a maestrului Dimitrios Galanis. Corul academic „Byzantion” a marcat cea de-a doua parte a concertului, cântând în cinstea aceluiași dascăl în antifonie cu invitații speciali, corifei ai intepretării psaltice: prof. Georgios Konstantinou, protopsalții Dimitrios Galanis, Ioannis Chasanidis și Antonios Aetopoulos.

Și dacă am adus aminte de toți cei care au simțit nevoia să aducă un ultim omagiu prin cântare, nu putem să nu menționăm o altă surpriză a acestei ediții, prezentarea emoționantului reportaj dedicat iubitului dascăl Lykourgos și alcătuit de către Cristina Ionescu, realizator al emisiunii „Universul credinței”, TVR.

Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași, eveniment academic dedicat artei muzicale din spațiul eclezial, va rămâne o datorie nobilă de a primi de la dascăli desăvârșiți tainele meșteșugului psaltichiei și de a dărui oricărui creștin ce trece pragul bisericii dreptul de a asculta o muzică de calitate, fără de care Fericitul Augustin nu ar fi putut spune: „cine cântă, se roagă de două ori” … cel puțin nu pentru cei ce și ascultă.

Adrian Sîrbu, coordonator al
Masterclass-ului de Cânt Bizantin

(articol publicat și în Cronica Veche)


[1]„În scurt timp, serviciul bisericesc din Moldova ia având din cele binefăcătoare pentru dezvoltarea imnologiei bisericești și a cântării naționale și rivaliza, ca chiar mai în urmă întrecea(u) românii, prin pompa bisericească, Constantinopolul. Tot bărbatul dotat cu voce era în jurul mitropolitului Veniamin: arhidiaconi, diaconi, preoți, psalți, ajutor de psalți, toți erau aleși, exercitați, și-ți plăcea să-i auzi – nu te puteai dezlipi de serviciul bisericii mitropolitane. Curând, și restul țării, prin fructele ieșite din acele școli, a fost înavuțit cu preoți și dascăli cântăreți pricepuți în ale slujbei bisericești. Tot ce se mai vede ca pompă religioasă, ca serviciu măreț, cântare atrăgătoare în Biserica noastră română, mai cu seamă în partea de sus a țării, chiar până astăzi, este reflexul razei timpului mitropolitului Veniamin.” (Erbiceanu, Constantin, Istoria Mitropoliei Moldovei și Sucevei și a catedralei mitropolitane din Iași, București, 1888, p. 345 – 346).

Comentarii   

0 # Hi webmasterfelicjanoo 16-04-2020 04:37
Your page is very cool, i have bookmarked it.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XIV-a, 11-16 iulie 2021 – a șasea zi

  WhatsApp Image 2021 07 17 at 22.07.03Ultima zi a ediției a XIV-a a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, desfășurat în perioada 11-16 iulie la Iași, a început cu prezentarea doamnei conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, alături de membri ai Ansamblului Floralia - „Copiști români și creații ale acestora în manuscrisele de la Biblioteca Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași”. Au fost aduse în atenție aspecte privind sursele bibliografice folosite, informații despre viața unora dintre autorii de manuscrise, mai ales din viața Sfântului Iosif Naniescu, și s-au exemplificat fragmente din mai multe cântări. Doamna conferențiar a subliniat faptul că multe dintre aceste cântări din secolul al XIX-lea, în notație hrisantică, sunt prea puțin cunoscute, în principal datorită faptului că nu au fost publicate, și că ele reprezintă o colecție care se cuvine să fie valorificată.

  în Ediția a XIV-a 2021 Citeşte mai mult
 • Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XIV-a, 11-16 iulie 2021 – a cincea zi

  WhatsApp Image 2021 07 16 at 13.00.36Cea de-a cincea zi a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, desfășurat în această perioadă la Iași, a debutat cu prezentarea doamnei dr. Yevgeniya Ignatenko - „Octoihul grec al lui Calistrat de la 1769:  rezultate noi ale cercetarii”. Prelegerea s-a bazat pe o analiză comparativă a manuscrisului Octoihului grec, scris în notație kieveana și destinat monahilor ucraineni care l-au urmat pe Sfântul Paisie Velicicovschi în Moldova, și manuscrise sinaite care cuprindeau aceleași cântări, în notație medie bizantină, aflate în Sankt Petersburg.

  în Ediția a XIV-a 2021 Citeşte mai mult
 • Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XIV-a, 11-16 iulie 2021 – a patra zi

  WhatsApp Image 2021 07 15 at 10.33.01Cea de a patra zi a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin de la Iași a început cu multă bucurie, odată cu prezentarea doamnei dr. Evangelia Spirakou– „Tradiția corului în Arta Psaltică. Liturghia credincioșilor de rit vechi ca studiu de caz pentru practicile interpretării bizantine”. Doamna cercetător din Atena a adus în atenția cursanților aspecte legate de modul în care se desfășura activitatea corurilor în perioada înfloritoare a Bizanțului. A fost analizată, în special, Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol, prezentarea cuprinzând atât elemente istorice cât și practice, și modul în care unele dintre ele au supraviețuit în practica liturgică a credincioșilor de rit vechi.

  În cele ce au urmat, doamna conf. univ. dr. Maria Alexandru, de la Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic, a susținut cursul  intitulat „Imne închinate Maicii Domnului”. În cadrul acestuia fost analizat Imnul Acatist, cea mai frumoasă cântare închinată Născătoarei de Dumnezeu, precum și alte imne paleocreștine care descriu cele mai importante momente din viața Fecioarei Maria. Au fost prezentate și numeroase manuscrise - mărturii ale vechilor notații, precum și evoluția melodică a acestor cântări de laudă.

  Ziua a continuat cu una dintre cele mai așteptate întâlniri din cadrul acestui Masterclass de Cânt Bizantin, al treilea curs practic de interpretare psaltică susținut de domnul Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol). De această dată s-a pus accentul pe înțelegerea și exersarea intervalelor, precum și pe importanța însușirii partiturilor, dincolo de învățarea propriu-zisă a notațiilor. În urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că trăirea psalților poate fi transmisă celor care ascultă muzica bizantină doar după găsirea puterii și resurselor interioare.

  Următoarea activitate, partea a II-a a cursului de muzică răsăriteană cultă, a reunit participanții ediției a XIV-a a masterclass-ului cu studenți și profesori din Grecia, precum și cu membri ai ansamblului de paleografie muzicală Chrisorremon, ai ansamblului de muzică răsăriteană cultă Psaltira din Salonic și ai ansamblului Floralia din Iași. Cursul, coordonat de doamna Maria Alexandru, a continuat studierea unor piese din opera lui Dimitrie Cantemir, precum și a unor piese didactice prin care s-au exersat mai multe tipuri de macamuri.

  Al treilea curs pe tema ethosului cântărilor pe larg i-a implicat atât pe participanții din sală, cât și pe cei din online în interpretarea partiturilor, evidențiind importanța studierii îndelungate, cu simplitate, fără ison, căutând și păstrând liniștea interioară.

  Așadar, și astăzi, cursanții au beneficiat de conferințe, prezentări și discuții cu caracter interdisciplinar, în limbile greacă, engleză și română, asigurându-se traducerea orală consecutivă, pentru cursurile domnului Panagiotis Neochoritis, și simultană, pentru conferințe.

  Mâine, în a cincea zi a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, doamna cercetător Evghenia Ignatenko va prezenta lucrarea „Octoihul grec al lui Calistrat de la 1769”, Ieromonahul Petru Pruteanu va vorbi despre „Liturghia Cuvântului,”  domnul Panagiotis Neochoritis va continua seria cursurilor practice de interpretare psaltică și doamna Maria Alexandru va face al treilea curs de muzică răsăriteană cultă.

  Programul detaliat al evenimentului este disponibil aici:

  www.byzantion.ro/masterclass/programul-masterclass-ului-international-de-cant-bizantin-editia-a-xiv-a-11-16-iulie-2021.html

  Echipa MCB21

  în Ediția a XIV-a 2021
 • Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XIV-a, 11-16 iulie 2021 – a treia zi

  WhatsApp Image 2021 07 14 at 10.56.45Cea de-a treia zi a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XIV-a, a început la Catedrala Mitropolitană din Iași cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi.

  în Ediția a XIV-a 2021 Citeşte mai mult
 • Jurnal de eveniment - Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XIV-a, 11-16 iulie 2021 – prima zi

  WhatsApp Image 2021 07 12 at 20.21.38Festivitatea de deschidere a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, aflat la a XIV-a ediție, a avut loc astăzi, 12 iulie 2021, în sala „Iustin Moisescu” din Ansamblul Mitropolitan Iași, în prezența invitaților, a organizatorilor, precum și a participanților aflați atât în sală, cât și online.

  La eveniment au fost participat domnul Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, părintele Cristian-Alexandru Barnea, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, domnul prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, doamna prof. univ. dr. Laura Vasiliu, președinta Școlii doctorale din cadrul aceleiași universități și domnul conf. univ. dr. Ciprian Ion, decanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”.

  Online a fost prezentă și  doamna conf. univ. dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic. și domnul prof. dr. Athanasios Vourlis din Atena.

  Directorul artistic al evenimentului, domnul lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, a rostit cuvântul de bun venit. „Acest eveniment începe astăzi, 12 iulie cu sărbătoarea Icoanei nefăcute de mână omenească a Maicii Domnului Prodromița și cu pomenirea cuviosului părinte Paisie Aghioritul. Cu bucurie punem, așadar, început bun acestui eveniment  care reunește atât în format fizic, cât și online, peste o sută de iubitori ai Artei Psaltice din rândul laicilor sau monahilor, profesorilor, elevilor, studenților, reprezentanți ai diferitelor instituții de educație sau bisericești.” Domnia sa a evidențiat și faptul că la această ediție participanții sunt din România, dar și de peste hotare, din Statele Unite, din Canada, Grecia, Germania, și Marea Britanie.

  Ca reprezentant al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și Arhiepiscop al Iașilor, a fost părintele Cristian-Alexandru Barnea, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei, care a adresat un mesaj participanților și organizatorilor. „Trebuie să observăm cu onestitate că mai ales în zilele de astăzi, este un mare dar să te descoperi cu atât de multă disponibilitate, oferind din experiența acumulată în ani și ani de studiu și de nevoință, pentru a transmite mai departe vocația și măiestria Artei Psaltice. Este o lucrare pe care Domnul nu o va trece cu vederea, aducând fiecăruia, cu harul Său, nu numai inspirație și putere, ci din darurile cele mari, pe care le rânduiește celor care lucrează cu bucurie cele ale Lui.

  Părintele a transmis și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, cu gândul ca lucrarea desfășurată în aceste zile să fie frumoasă, rodnică și aducătoare de negrăită bucurie.

  În cele ce au urmat, domnul prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, le-a urat succes tuturor celor care sunt implicați în acest proiect și a anunțat unul dintre planurile de viitor ale instituției pe care o reprezintă. „Ne gândim din ce în ce mai serios la consolidarea și extinderea programului de artă religioasă și la nivel internațional. Dorim să facem o extensie în Grecia, pentru că arta cântului bizantin ne aduce împreună și ne aduce mai aproape de credință. Sperăm ca Masterclass-ul organizat la Iași să fie nu doar un eveniment care are loc anual, ci să devină o permanență și o valoare pe care să ne așezăm fundamentele învățământului universitar.

  Directoarea Școlii doctorale a Universității Naționale de Arte „George Enescu”, doamna prof. univ. dr. Laura Vasiliu, a vorbit despre impactul pe care l-a avut acest festival în zona Moldovei și nu numai. „Masterclass-ul de Cânt Bizantin este un eveniment unic nu doar în România, datorită asocierii dintre artistic, cultural, pedagogic și religios. Pe parcursul celor 14 ani, această manifestare artistică a creat un fenomen, o nouă mentalitate, o nouă filosofie asupra muzicii bisericești ortodoxe. A creat o corelare deosebită cu învățământul și faptul că la Iași avem muzică religioasă la nivel de licență și masterat, care a fost consolidată în paralel cu dezvoltarea Materclass-ului,  ne determină să facem un pas mai departe și să deschidem o linie de cercetare și studiu la nivel de doctorat.”

  Domnul conf. univ. dr. Ciprian Ion, decanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, și-a exprimat aprecierea față de organizatori și participanți și a vorbit despre caracterul internațional al evenimentului. „Acest Masterclass este important și pentru că unește omul din diferite zone ale globului. Dacă între popoare există bariere lingvistice, limba fiind o formă de comunicare, în mod sigur prin muzică, fiind un limbaj universal, aceste bariere dispar.”

  Un gând de bucurie a venit și din partea doamnei conf. univ. dr. Maria Alexandru. „Masterclass-ul de la Iași reunește atâtea persoane dăruite acestei arte, fie ca învățăcei, fie ca îndrumători și încearcă să îmbine slujirea și trăirea profundă a acestei muzici cu studiul asiduu și cu profesionalismul.

  Invitatul special, domnul Panagiotis Neochoritis, care de șase ediții este prezent la Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin, le-a vorbit celor prezenți despre bucuria cu care se întoarce de fiecare dată la Iași, felicitându-i totodată pe organizatori pentru munca și entuziasmul de care au dat dovadă chiar și în această perioadă de pandemie.  Mai mult, domnia sa a evidențiat faptul că drumul Artei Psaltice de la Constantinopol la Iași a fost făcut cu mult timp în urmă, iar legăturile dintre aceste două zone cu o deosebită importanță istorică se păstrează până azi.

  La final, domnul lect. univ. dr. Adrian Sîrbu le-a mulțumit invitaților, celor prezenți, partenerilor și colaboratorilor, precum și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui proiect.

  După festivitatea de deschidere a urmat prezentarea intitulată „Ethosul Artei Psaltice în învățăturile Sfinților Părinți ai Bisericii”, susținută de prof. dr. Athanasios Vourlis din Atena.  Pornind de la texte biblice și de la citate din Sfinții Părinți, mai ales din Sfântul Vasile cel Mare, domnul Vourlis a vorbit despre ethos ca mod de simțire care nu caracterizează doar un stil de interpretare, individual, ci și de ethos ca mod de simțire al unui popor. Pornind de la exemplul viziunii serafimilor cu șase aripi, cântând în cor „Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaot,” și sublinnind faptul că muzica psaltică este inspirată de Duhul Sfânt, vorbitorul a extrapolat acest exemplu de psalmodiere a îngerilor ca model de învățătură pentru psalți: cântarea se face dialogic, la două strane în armonie și conlucrare, folosind doar vocea, nu și alte instrumente, într-o stare de prezență care implica trupul, mintea, inima și sufletul.

  La această ediție, primul din cele două cursuri practice zilnice ale domnului Neochoritis urmărește ascultarea individuală a participanțior avansați și oferirea de feedback particularizat. La cursul de seara, de trei ore, exemplele sunt din cântări pe larg vechi - din Imnul Heruvic, mai precis. În această primă zi de Masterclass s-a lucrat pe un Imn Heruvic al lui Petru Lampadarie, explicându-se ethos-urile întâlnite și discutându-se despre ison.

  Mâine, 13 iulie 2021, începând cu ora 9:00, la Catedrala Mitropolitană din Iași va fi săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană vor fi date de către psalții Catedralei, membri ai Corului Byzantion, precum și de participanții ediției a XIV-a a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin.

  Momentul liturgic va fi potențat și de unul festiv, cu acordarea, la propunerea Asociației Culturale Byzantion, a celei mai înalte distincții a Arhiepiscopiei Iașilor  pentru laici domnului Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol) și doamnei conf. univ. dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic).

  Programul detaliat al evenimentului este disponibil aici:

  www.byzantion.ro/masterclass/programul-masterclass-ului-international-de-cant-bizantin-editia-a-xiv-a-11-16-iulie-2021.html

  Echipa MCB21

  în Ediția a XIV-a 2021