În ultima zi de Masterclass, la cursul de ansamblu feminin, soprana Mihaela Grăjdeanu a făcut o recapitulare a sfaturilor practice din zilele anterioare și a răspuns întrebărilor din public referitoare la încălzirea vocii, la cântatul în cor, la trecerea de la un registru la altul, la modul de a cânta al copiilor, etc.
Domnul Neochoritis, la cursul său de interpretare, a amintit faptul că prin citirea cu atenție a paralaghiei, psaltul trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în suflet – în sufletul celui care a compus, în sufletul său, ca interpret, și cum ar putea să interpreteze o frază pentru a transmite starea de rugăciune celor din biserică. Așa cum lumina, în biserică, variază în intensitate, tot astfel, prin cântarea psaltică, sufletul este pregătit prin tranziții subtile, ca și cum am aprinde sau am stinge o singură lumânare.
Echipa de paleografie muzicală de la Universitatea din Salonic și corul Floralia, împreună cu doamna conf. dr. Maria Alexandru, au făcut apoi o prezentare despre noutăți legate de Școala de la Putna, iar corul Floralia, sub îndrumarea doamnei conf. dr. Zamfira Dănilă, a prezentat cântările tip podobie în tipăriturile românești. Workshopul a avut exemplificări vocale și instrumentale.
După pauza de prânz, pasionații de kanonaki au avut ocazia de a lucra din nou cu doamna conf. dr. Maria Alexandru, și corul mare al participanților a făcut repetiții pentru concert. De la 19.30, Catedrala Mitropolitană din Iași a găzduit concertul extraordinar de muzică bizantină, în prezența Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei. În discursul sau, ÎPS Teofan a apreciat continuitatea evenimentului și a acordat o distincție dirijorului corului Byzantion și președintele asociației culturale cu același nume, domnul prep. univ. drd. Adrian Sîrbu. În concert, corul participanților a fost urmat de concertul corului Byzantion și al invitaților săi: arhid. Constantin Hurjui (Catedrala Patriarhală București), prof. Liviu Cruceru (București), și psaltul Maxim Câmpeanu (Biserica Doamnei, București). Revelația serii a constituit-o însă corul Mini Byzantion, care a impresionat prin voci curate, cristaline, și siguranța interpretării.
Seara s-a încheiat prin decernarea diplomelor de participare, într-un cadru festiv, în sala Verdi din complexul Palas – prilej de bucurie și de comunicare, în speranța stabilirii de noi prietenii care să strângă legătura dintre iubitorii muzicii psaltice din întreaga țară și din Grecia.
Sorina Chiper
PR – Asociația Culturală Byzantion
photo by Silviu Cluci