Sari la conținut

Conf. univ. dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis”, Tesalonic) și Ansamblul instrumental „Psaltira” vor susține cursuri practice de muzică răsăriteană clasică la Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin de la Iași

Unul de invitații de seamă ai ediției a XV-a aniversare a Masterclassului de Cânt Bizantin de la Iași (10 – 15 iulie 2022) este doamna conf. univ. dr. Maria Alexandru, care va prezenta împreună cu Ansamblul instrumental „Psaltira” o serie de lecții demonstrative ce au menirea de a promova muzica răsăriteană clasică și de a conștientiza importanța cunoașterii acestui gen muzical bizantin pentru o temeinică aprofundare a Artei Psaltice.
De asemenea, unul din subiectele mult așteptate ce vor fi dezbătute de către acești invitați de la Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic este și ritmul în muzica psaltică, un subiect pe cât de complex și de interesant, pe atât de necesar și insuficient explorat de spațiul psaltic românesc.
*
Doamna conf. univ. dr. Maria Alexandru s-a născut la 28 ianuarie 1969, în București, fiind fiica poetului Ioan Alexandru. Cu o vastă experiență didactică și academică, predă la catedra de Muzică Bizantină a Universității „Aristotelis” din Tesalonic din anul 2002. Este autorul a numeroase lucrări publicistice, sub egida Grupului de Studiu pentru Paleografia Muzicală Bizantină de la Școala de Studii Muzicale a Universității „Aristotelis” din Tesalonic.
Vorbitoare fluentă a limbilor română, germană, neogreacă, engleză, franceză și daneză, deține și cunoștințe avansate de greacă veche, latină, slavonă bisericească și ebraică veche, ceea ce i-a permis cercetarea Paleografiei muzicale bizantine din perspectivă poli-culturală și multi-lingvistică.

Lasă un răspuns