Sari la conținut

Domnul Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsaltul Marii Biserici a lui Hristos (Constantinopol) va aborda tema chinonicului la Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin de la Iași

Invitatul special de anul acesta din cadrul Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin de la Iași (ediţia a XV-a aniversară, ce se desfăşoară în perioada 10 – 15 iulie 2022) este domnul Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos, Patriarhia Ecumenică de Constantinopol.
Cu intenția de a continua tematicile edițiilor anterioare, domnia sa a propus cursanților acestei ediții studierea și aprofundarea unei teme de un interes deosebit și de o complexitate aparte, și anume chinonicul, în cele trei ipostaze ale sale: cel duminical, cel săptămânal și cel al sărbătorilor de peste an. În cadrul atelierului de lucru, maestrul Neochoritis va aborda un vast repertoriu al chinonicelor clasice în exegeza celor trei mari dascăli ai reformei hrisantice, din perspectivă tehnică, dar și interpretativă. Este un subiect mult așteptat în special și pentru faptul că el vizează cântarea pe larg, un gen ce transferă importanța de la text la melodie, relevând melosului întreaga sa potență de ethos-uri și imagini.
Din acest motiv, piatra de încercare a oricărui psalt este fără îndoială și chinonicul, cântarea cea mai reprezentativă din punct de vedere al melosului, cântată în cel mai intens și profund moment al Sfintei Liturghii, cel al împărtășirii preoților în altar și al credincioșilor din biserică.
*
Domnul Panagiotis Neochoritis s-a născut în 1971 în Kavala, Grecia. A ucenicit pe lângă psalții Mathaios Tsamkiranis și Eleftherios Georgiadis (fost Arhon Lampadar al Patriarhiei de Constantinopol și Protopsalt al bisericii „Sfântul Therapondos” din Tesalonic).
Între acțiunile sale cu caracter cultural, se remarcă înființarea Asociației Muzicale „Sfântul Roman Melodul” din Tesalonic, în anul 1996, al cărui Președinte este până astăzi și unde desfășoară o activitate muzical-culturală impresionantă. De asemenea, este interpret și cercetător al muzicii tradiționale folclorice elene din Constantinopol și Tesalonic. Panagiotis Neochoritis este unul dintre cei mai autentici psalți din noua generație, cu un timbru amplu și robust, înzestrat cu veleități vocale și cunoștințe vaste de în interpretarea muzicii psaltice.

Lasă un răspuns