Sari la conținut

Protopsalt Panagiotis Neochoritis

panaghiotis neochoritis mcb15 site

Panagiotis Neochoritis s-a născut în anul 1971, în Kavala (Grecia). Este fiul preotului Charalambos Neochoritis, care a fost și primul lui dascăl de muzică. A continuat ucenicia alături de Mathaios Tsamkiranis și, mai târziu, în Tesalonic, alături de Eleftherios Georgiadis.

A fost psalt în multe biserici din nordul Greciei, printre care biserica ,,Sfântul Nicolae Kavala” (1987-1991 ), Catedrala Mitropolitană ,,Sfântul Acoperămant” din Edessa (1996-2000) Catedrala ,,Sf. Gheorghe” a Mitropoliei de Neapolis, Tesalonic, iar din anul 2017 este Arhonte Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.
În anul 1996 înființează Asociația Muzicală ,,Sfântul Roman Melodul” din Tesalonic, al carui președinte este până astăzi și în cadrul căreia desfășoară o activitate impresionantă. Este interpret și cercetător al muzicii tradiționale folclorice din Constantinopol și Tesalonic.
Panagiotis Neochoritis este unul dintre cei mai autentici psalți din noua generație, cu un timbru amplu și robust, înzestrat cu veleități vocale și cunoștințe vaste de istorie a muzicii bizantine.

Lasă un răspuns