Sari la conținut

Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XI-a, 16-20 iulie 2018 – ziua a doua

37319909 1736539513081343 7494597152744669184 n

Cea de-a doua zi a Masterclass-ului de Cânt Bizantin ediția a XI-a, a debutat cu susținerea cursului practic de tehnica vocala dedicat tuturor participanților, de către soprana Mihaela Grajdeanu, împărtășind cursanților din experiența sa și oferind indicații prețioase referitoare la o corecta interpretare și abordare a fenomenului muzical.

Mult așteptat a fost Cursul de interpretare psaltica susținut de către Panaghiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Bisericii celei Mari a lui Hristos de Constantinopol, care a abordat, intr-un stil specific, tema ediției din acest an: “Cum construim o slujba. Rânduiala, repertoriu, ritm”.

Cursurile de kanonaki (instrument cordofon tradițional bizantin) din cea de-a doua parte a zilei au fost susținute, bineînțeles, de către doamna conf. univ. dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic). Acestea au menirea să aprofundeze lumea intervalelor scărilor bizantine cu ajutorul unui instrument special construit pentru aceasta.

 In încheierea zilei, la biserica Sf Sava din Iasi, iubitorii de muzica bizantina au luat parte la cursuri susținute de Dl Panaghiotis Neochoritis și aplicate direct în strana bisericii. S-au prezentat aspecte ce țin de rânduiala din strană (tipic,gesturi, cântări), de alegerea repertoriului și abordarea lui (cum alegem baza unui glas în funcție de altar și în acord cu strana stângă, cum înlănțuim cântările), precum și de importantanta ritmului in cadrul unei slujbe.

pr. Nichifor Constantin Hrestic
PR
Asociația Culturală Byzantion

Lasă un răspuns