Joi, 17 iulie, cursul de tehnică vocală a fost susținut de domnul tenor Călin Brătescu, în tandem cu domnul lect. dr. Adrian Sîrbu. S-au făcut audiții (muezini și psalți), cu comentarii, din partea domnului tenor, referitoare la fonație. S-a accentuat importanța încălzirii vocii, astfel încât aceasta să nu obosească, nici să nu îmbătrânească prematur.
Prezentarea doamnei prof.dr. Maria Alexandru a introdus participanții în lumea fascinantă a paleografiei muzicale. Pornind de la viața Sfintei Casia, doamna profesor a prezentat diverse manuscrise din Biblioteca Națională de la Paris, din Biblioteca Naționala a Greciei și din alte arhive, unde sunt exighisiri ale pieselor compuse de Sfânta Casia. Cursanții au făcut exerciții în registrul înalt și au analizat formulele melodice. Denumirile lor (ouranisma, apeso exo, etc.) sugerează anumite ethos-uri, toate amintind de faptul că muzica psaltică este muzica îngerilor. Muzica aceasta face ca relația cu noi înșine, relația cu aproapele, și relația cu Dumnezeu, să fie aduse în armonie. Sfânta Casia, cea care a riscat totul pentru a atrage atenția asupra ipostazei adevărate a femeii, cea a Maicii Domnului, a compus prin asceză, cântările ei, izvorâte din trăire, umplând sufletele de frumusețe.
Un element de noutate al acestei ediții a fost masa rotundă cu tema „Slujirea prin cântarea la strană” – tema generală a înseși acestei ediții a Masterclass-ului. Discuțiile au pornit de la realitățile stranei din România unde, după o curbă ascendentă, s-a ajuns acum la o răscruce, „dascălii” virtuali riscând să îi înlocuiască pe cei reali. Ceea ce lipsește, în spațiul românesc, este relația dintre ucenic și dascăl și practica ascultării cântăreților începători față de un dascăl experimentat, așa cum monahii ascultă de stareț. Nevoia de cântăreți care să știe să descifreze notația psaltică poate fi acoperită prin (re)înființarea școlilor de cântăreți. Dacă domnul Adrian Sîrbu a dus discuțiile spre chestiuni practice legate de cum anume s-ar putea face aceasta, domnii Dimos Papatzalakis și Charalampos Neochoritis s-au dovedit a fi vrednici ucenici ai domnului Panagiotis Neochoritis care, în anii din urmă, le amintea cursanților de propria lor responsabilitate de a studia, de a se interioriza, de a-și păstra mintea și inima curată. Danilo Nikolić din Belgrad, Serbia, a invocat figura lui Lykourgos Angelopoulos, cu care a studiat muzica psaltică, și a făcut conexiuni între spațiul sârb și cel românesc.
Apoi, cursul cu interpretare psaltică cu domnul Dimos Papatzalakis și domnul Charalampos Neochoritis a propus participanților spre studiere Stihirile asemănânde pe scurt la Vecernia Adormirii Maicii Domnului, „O, preaslăvită minune…” glas I, de Adrian Sîrbu („Podobier”, Iași, 2025 și Arhiva Imnitor), iar la cursul de după-amiază s-au abordat aceleași cântări pe larg. S-au identificat problemele în interpretarea în ansamblu psaltic, legate de cântarea fără lejeritate, fără accente puse strategic sau fără frazare. S-a discutat despre tăcerea în muzică, suspensiile melosului aducând o notă de eleganță și odihnă, pentru ureche, pentru a pătrunde înțelesul mistagogic al textului. De asemenea, s-a discutat despre cum anume trebuie înțeleasă și studiată o partitură: dacă nu este înțeleasă, poate funcționa ca un set de constrângeri; odată înțeleasă partitura, putem intui care sunt ornamentele firești.
Programul zilei a inclus și cursul de muzică orientală romantică, ținut astăzi de domnul Athanasios Tsitsarisîmpreună cu doamna Maria Alexandru. În pregătirea mini-recitalului din ultima zi a Masterclass-ului, cursanții care au venit cu instrumente au rămas să lucreze până târziu, pentru a pregăti piesele propuse de doamna Maria Alexandru.
Sorina Chiper, PR