Sari la conținut

Jurnal de eveniment – Masterclass de cânt bizantin de la Iasi – ziua a cincea, 18 iulie 2025

În ultima zi de masterclass, vineri, 18 iulie, la cursul de tehnică vocală s-a lucrat din nou individual, analizând problemele de respirație și folosire a rezonatorilor. Printre altele, s-a demonstrat că dacă emoțiile sunt inerente, ele pot fi controlate prin respirația abdominală, cu retenție, și eliminarea treptată a coloanei de aer. Principalul trainer vocal al acestui curs, domnul tenor Călin Brătescu, a primit o plachetă din partea Asociației Culturale Byzantion, în semn de prețuire pentru contribuția sa la componenta educațională a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași.

A urmat prezentarea doamnei prof. dr. Maria Alexandru despre Imnele paleocreștine din primele veacuri. Prezentarea, foarte bine documentată, cu citate din istorici, referințe bibliografice, imagini din catacombele romane și imagini de manuscrise, a evocat figura Sfintei Cecilia, cea care, la nuntă, s-a înțeles cu soțul său să-și păstreze fecioria și care, în inima sa, cânta Mântuitorului Hristos, pentru aceasta fiind socotită protectoarea muzicii. Participanții au interpretat Troparul Sfintei Cecilia, împreună cu doamna profesoară.

Componenta științifică a Masterclass-ului de anul acesta a fost îmbogățită de prezentarea doamnei cercetător Evangelia Spirakou de la Universitatea Makedonia din Tesalonic, susținută împreună cu domnul doctorand Spyridon Ploumpis. Comunicarea lor, Experiencing the Byzantine Chorós II: Reclaiming the Sound of the Sacred through Musical Training and Liturgical Performance (Experiența corului bizantin II: Recuperarea peisajului sonor sacru prin pregătire muzicală și interpretare liturgică), în continuarea celei susținute de doamna Spirakou la Masterclass-ul din 2024, s-a bazat pe cercetările făcute de domnia sa în pregătirea tezei sale de doctorat, a cărei variantă actualizată, în limba engleză, a fost publicată în 2023 la Editura Universității Naționale de Muzică din București. După prezentarea dovezilor istorice legate de componența, poziționarea și coordonarea corurilor, și de hieronomie, au fost prezentate imagini de la repetiții și înregistrări video de la concertul din decembrie 2024, din biserica Panagia Acheiropoetos (Tesalonic), din cadrul Congresului de muzicologie bizantină, organizat de Institutul de Muzicologie din Tesalonic, și care a implicat, în cântare, peste 80 de persoane, în corul preoților, al cântăreților soliști, al cântăreților citeți, al copiilor și al femeilor, coordonați de trei domestici.

La ultimul curs de muzică psaltică, domnii Dimos Papatzalakis și Charalampos Neochoritis au pregătit concertul din finalul evenimentului, insistând pe ideea că melodia trebuie să curgă, într-un mod dinamic, cu accente. Programul zilei a inclus și mini-recitalul de muzică orientală instrumentală, și festivitatea de închidere, în cadrul căreia au fost decernate plachete omagiale invitaților speciali și diplome participanților, membrilor corului Mini Byzantion și voluntarilor.  

Concertul „Pe ai tăi cântăreți, întărește-i ceată duhovnicească!”, desfășurat în Catedrala Mitropolitană și care i-a reunit pe membii corului de copii Mini Byzantion, pe membrii Corului Academic Byzantion și pe participanții la Masterclass, soliști protopsalt Dimos Papatzalakis și protopsalt Charalampos Neochoritis, a fost precedat de salutul domnului Adrian Sîrbu și de cel al doamnei prof. dr. Maria Alexandru. Domnia sa a explicat, pentru publicul numeros din catedrală, ce anume s-a întâmplat în cele cinci zile de Masterclass de cânt bizantin, un eveniment emblematic pentru Iașiul cultural și spiritual. În finalul concertului, Pr. Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, a transmis urările și binecuvântările Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.

Sorina Chiper, PR