Dacă a doua zi a Festivalului Masterclass International de Cânt Bizantin s-a remarcat prin lansări de carte, elementul de noutate al celei de-a treia zi a fost participarea la Sfânta Liturghie, de la ora 6.45, la Mănăstirea Golia. Răspunsurile la strană au fost date de psaltul Konstantinos Anghelidis de la corul Tropos din Atena și de corul Psaltis din București.
Ziua a continuat cu sfaturile practice ale sopranei Mihaela Grăjdeanu pentru a asigura o bună respirație, emisie sonoră și susținere cu aer a ceea ce se cântă. Exemplificările sonore s-au făcut pe apihime, sub îndrumarea doamnei Conf. Univ. Dr. Maria Alexandru.
La cursul de interpretare al domnului Panagiotis Neochoritis s-a scos în evidență aspectul mistagogic al slujbelor ortodoxe și nevoia psaltului de a căuta, continuu, și de a se îndoi de ceea ce știe. Echipa de paleografie muzicală de la Universitatea Aristotelis din Salonic a făcut o prezentare bilingvă despre mărturii și apihime în muzica bizantină, într-o abordare istorică și structuralistă. Prezentarea s-a bazat pe manuscrise, corelații între cele opt glasuri și armoniile muzicii antice grecești, și variații în modul de terminare a apihimelor, scoțând in evidență rolul important al apihimelor în exerciții didactice. Apoi, părintele cercetător paleograf Filotheu Bălan a făcut o nouă prezentare pe tema Recunoașterea formulelor într-o partitură psaltică. Pornind de la manuscrise în vechea notație și în noua notație, parintele a argumentat că muzica psaltică ar trebui gândită în formule, ca unități structurale, și nu în note.
După amiază a continuat cursul de Kanonaki și lucrul la ansamblu psaltic, pentru pregătirea concertului de la finalul evenimentului. S-a pregătit piesa Cu noi este Dumnezeu (în glasul plagal al patrulea, în tact tropăresc și apoi mai pe larg, în compoziția lui Hurmuz Hartofilax) și s-au abordat problematici de tehnică vocală și timbralitate. Repetiția în sine s-a făcut pe grupe de intermediari și avansați, exersându-se și intervențiile solo.
Până târziu, în noapte, domnul Neochoritis a răspuns apoi întrebărilor cursanților, pe subiecte referitoare la educația copiilor, ison, practica încurajată în unele biserici de a cânta credincioșii împreună cu psalții, modul în care se abordează răspunsurile mari, lucrarea interioară a psaltului, etc.
Sorina Chiper
PR – Asociația Culturală Byzantion
photo by Silviu Cluci