Luni, 10 iulie 2017, a început la Iași a zecea ediție, aniversară, a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, eveniment organizat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, de Asociația Culturală Byzantion și de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Prin numărul mare de participanți activi și pasivi (peste 180), și anul acesta, Masterclass-ul de la Iași se dovedește a fi evenimentul de cea mai mare anvergură din România închinat muzicii psaltice.
Deschiderea a avut loc în sala „Achim Stoia” a Universității Naționale de Arte „George Enescu”, discursul oficial al organizatorilor și al invitaților fiind precedat de slujba de pomenire a protopsaltului Lykourgos Angelopoulos și a Arhimandritului Justin Pârvu, ctitori spirituali ai evenimentului. Discursurile invitaților și ale organizatorilor au punctat importanța momentului aniversar dintr-o perspectivă de numerologie patristică (Arhim. Hrisostom Rădășanu), au subliniat angajamentul instituțional pentru perpetuarea tradiției organizării unui astfel de eveniment la Iași (fosta doamna decan a Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, doamna prof. univ. dr. Laura Vasiliu și actuala doamnă decan a aceleiași Facultăți, doamna prof. univ. dr. Tatiana Pocinoc), și au sugerat nevoia creșterii numărului de studenți la specializarea Muzică religioasă, astfel încât, printr-un număr mai mare de absolvenți, să se realizeze profesionalizarea psaltului și îmbunătățirea statutului său social (fostul Rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, domnul prof. univ. dr. Valentin Munteanu). Doamna Mihaela Grăjdeanu, soprană la Opera Națională Română din Iași, a adresat invitația tuturor participanților de a veni la cursurile de Ansamblu feminin cu elemente de tehnică vocală, stil și interpretare pe care le va sustine in fiecare dimineață în următoarele patru zile de Masterclass.
Mult așteptata reîntâlnire cu domnul Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos – Constantinopol, ne-a readus în amintire lecții simple, dar profunde, în efectuarea primilor pași în arta rugăciunii prin muzică: nevoia de a asculta, de a fi în preajma unui dascăl, de a-l urmări cum transpune rugăciunea în cântare, cum depășește starea de mișcare și de luptă de la strană pentru a ajunge la starea de rugăciune, și mai ales nevoia de a lucra foarte mult individual (la început, 10 ore de studiu chiar sunt necesare pentru o oră de cântare în strană).
La ora 16 a fost primul curs opțional de kanonaki (elemente introductive, tehnici de acordaj și exercițiii de bază), susținut cu mult entuziasm și dragoste de doamna conf. dr. Maria Alexandru de la Universitatea Aristotelis din Salonic. A urmat Ansamblul psaltic – curs susținut de asist.drd. Adrian Sîrbu, care a prezentat noțiuni de bază referitoare la tehnica vocală și de interpretare a muzicii psaltice – de la poziția corectă a diafragmei și a altor structuri anatomice până la modul în care se studiază o partitură.
Cursul pentru avansați al domnului Panagiotis Neochoritis a încheiat prima seara a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin.
lect.univ.dr. Sorina Chiper
PR
Asociația Culturală Byzantion
foto: pr. Silviu Cluci