Ediția a VI-a, 8 – 12 Iulie 2013
Genul compozițional stihiraric. Intervalică și ornamentică
Dragi iubitori ai muzicii psaltice,
cu multă bucurie vă anunțăm ca au început înscrierile pentru participarea la ediția a VI-a a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin de la Iași.
Tematica ediției de anul acesta
Cu privire la tematica de anul acesta, profesorii susținători de curs vă propun parcurgerea, împreună, pe o perioada de 3 ani, a genurilor compoziționale stihiraric, irmologic și papadic într-o abordare la nivel istoric, teoretic, dar mai ales practic.
Ansamblu Psaltic pe două grupe
prof. Lykourgos Angelopoulos
prof.dr. Georgios Konstantinou
Un alt element de noutate menit să ridice standardele de pregătire a cursanților îl reprezintă împărțirea cursurilor de Ansamblu Psaltic pe două grupe principale (A și B) unde se vor aborda repertorii diferite. Completarea formularului de înscriere se va face numai după o analiză temeinică a repertoriului aferent fiecărei grupe și în funcie de modul în care piesele alese oglindesc nivelul individual de citire a notației psaltice, precum și după interesul manifestat față de abordarea partiturilor de către un profesor sau altul.
Atenție! Înscrierea se poate face la o singură grupă. Cursurile practice ale grupelor A și B se vor desfășura concomitent.
Atenție! Înscrierea cursanților la grupa B presupune înregistrarea audio la nivel individual a unor fragmente prestabilite din repertoriu (vezi Înscrieri) și expedierea materialului înregistrat până la data de 15 iunie 2013 la adresa contact@byzantion.ro. Validarea înscrierii se va comunica personal prin email până la data de 17 iunie 2013… [Citește mai mult]
Ansamblu Psaltic pentru cor feminin (curs opțional)
conf.univ.dr. Maria Alexandru
Pe lângă cele două grupe principale ale Ansamblului Psaltic, conf. univ. dr. Maria Alexandru propune cursantelor o serie de întâlniri destinate atât interpretării de partituri, cât și dezbaterii unor aspecte specifice organizării corului psaltic feminin. Vor fi abordate piese dedicate sfintelor mucenițe din primele veacuri creștine. De asemenea va fi invitat un specialist care va prezenta câteva aspecte de bază ale tehnicii de canto specifice vocii feminine.
Atenție! Participarea cursantelor la aceste întâlniri opționale ce au loc după încheierea Ansamblului Psaltic, nu afectează înscrierea la una din cele două grupe (A sau B).
Download partituri Ansamblu Psaltic pentru cor feminin
Cursuri de kanonaki (curs opțional)
conf.univ.dr. Maria Alexandru
Pe lângă tambura, lauta, outi și alte instrumente din aceeași familie, kanonaki este de un real folos pentru activitățile psaltice extraliturgice și cu ajutorul căruia se poate îmbunătăți execuția intervalelor pentru scările glasurilor. Anul acesta, conf. univ. dr. Maria Alexandru va prezenta, în cele câteva întâlniri, elemente fundamentale de acordaj precum și exerciții de bază în exemplificarea scărilor muzicale.
Cursuri practice
prof.dr. Georgios Konstantinou
prof. Christos Tsiamoulis
În prima parte a fiecărei zile se vor desfășura cursurile susținute de prof. dr. Georgios Konstantinou care va analiza împreună cu participanții interpretarea unor piese în genul stihiraric, în special în tact potrivit, insistându-se cu precădere pe problemele de intervalică și ornamentică. Pe lângă exemplele audio din interpretările marilor protopsalți, vom beneficia și de execuțiile structurilor intervalice la outi realizate de prof. Christos Tsiamoulis.
Cursuri teoretice
conf.univ.dr. Maria Alexandru
conf.univ.dr. Ahileas Haldeakis
Genul stihiraric – o abordare istorica si muzicologica
O captivantă prezentare a principalelor perioade istorice și a categoriilor stilistice aferente genului compozițional stihiraric. Un curs de referință ce este definitoriu pentru asimilarea și fixarea terminologiei ca instrument fundamental în înțelegerea corectă a genurilor compoziționale și a diferențelor dintre acestea. De la ars antiqua până la ars nova byzantina conf.univ.dr. Maria Alexandru ne invită la o explorare a tradițiilor din spațiul elen și românesc din perspectivă istorică și muzicologică.
Ediția de anul acesta reușește să îmbogățeasca pleiada de profesori din spațiul academic cu unul dintre cei mai renumiți bizantinologi, ucenic direct al prof.univ.dr. Gregorios Stathis, cerctetătorul și interpretul conf.univ.dr. Achillefs Chaldaiakis (Universitatea de Stat „Kapodistria” din Atena). Cele două prezentări sub forma de workshop vor analiza, pe de o parte semnificația paralaghiei în arta psaltică, iar pe de alta parte, ornamentica în unele interpretări ale protopsaltului Trasivoulos Stanitsas.
Conferințe și prezentări
Titlul comunicarii: Ipostaze ale stilului stihiraric în cântarile de strană ardelene
Conf.univ.dr. Elena Chircev, muzicolog, bizantinolog, conferentiar universitar la Academia de Muzica „Gh.Dima” Cluj-Napoca, Catedra de Muzicologie, la disciplinele: Sisteme de educate muzicala (ciclul licential), Istoria si paleografia muzicii bizantine si Repertoriu vocal didactic (ciclul masteral). Doctor în Muzicologie din 1998, cu o teza în domeniul muzicii bizantine, a participat la diferite. simpozioane nationale si internationale. Numeroase studii si articole publicate în reviste de specialitate. Volume publicate: Muzica româneasca de traditie bizantina între neume si portativ, vol. I, II (2002). Redactor la Radio „Renasterea”(din 1999), colaborator permanent al Revistei „Renasterea”(din 2004), Redactor sef al revistei „Lucrari de Muzicologie” (din 2009) … [Citeste mai mult]
Conf.univ.dr. Nicolae Gheorghita este profesor asociat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (din 1999) si ofiter de muzica al Serviciului Muzicilor Militare. Nascut în 1971, în judetul Constanta, este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, sectiile Muzica Bizantina (1996) si Muzicologie (1998) cu studii postuniversitare în cadrul aceleiasi institutii (Master: 1996 – 1997, Doctorat: 2005), precum si la Atena cu Grigorios Stathis si Lykourgos Angelopoulos (1997 – 1998), la Tesalonic cu Antonios Aligisakis (2003 – 2004), la Cambrige cu Ruth Davis (2006, 2009), la Petersburg (2009) si la Colegiul Noua Europa (2008 – 2009).
Dirijor secund al Formatiei de muzica bizantinaa Psalmodia a UNMB si membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România. Este autorul a patru volume si a peste 20 de studii în limbile româna, engleza si greaca, majoritatea prezentate în cadrul unor simpozioane nationale si internationale de muzicologie si bizantinologie.
Titlul comunicarii: Reînvierea vechiului stihirar. Studiu de caz: stihira Κατακοσμησον τον νυμφωνα σου Σιων la Întâmpinarea Domnului.
Costin Moisil este doctor în muzicologie al Universitatii din Atena, cu teza The Construction of the Romanian National Church Music (1821–1914). Este etnomuzicolog la Muzeul Taranului Român si cadru didactic asociat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti… [Citeste mai mult]
Echipa de paleografie muzicală a Universității ”Aristotelis” din Tesalonic și studenții Secției de Muzică Bizantină a Universității de Arte ”G. Enescu” din Iași.
Sub îndrumarea conf.univ.dr. Maria Alexandru și în colaborare cu studenții Secției de Muzică Bizantină din Iași, studenții și doctoranzii echipei de paleografie din Tesalonic vor prezenta, pe de o parte, rezultatele cercetărilor lor cu privire la muzica bizantină în timpul Sf. Vasile cel Mare precum și analizele muzicologice efectuate asupra unei stihiri vechi. Bogăția de informații, abordarea din perspectivă muzicologică la nivel academic precum și forma deschisă, tinerească de prezentare, fac din echipa elenă de paleografie o sursă de inspirație pentru tinerii studenți, viitorii muzicologi ai muzicii psaltice românești.
Concert extraordinar de muzică bizantină
Concertul extraordinar de muzică bizantină „Prinos de cinstire către dascăl” este găzduit, ca în fiecare an, de Catedrala Mitropolitană din Iași, având binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, a părintelui mitropolit Teofan. Începând cu ediția de anul acesta, organizatorii evenimentului caută sa încurajeze participarea în cadrul concertului a psalților din spațiul românesc și grecesc, în calitate de soliști. Prin prezența acestor interpreți în cadrul concertului final al Masterclass-ului se urmărește evidențierea și promovarea atât a elementelor de stil (al unei școli, dascăl, mănăstiri, regiuni) cât și elemente de virtuozitate vocală ce pun în valoare sonoritățile și ethosurile glasurilor. Vor interpreta cursanții ediției a VI-a, corul Byzantion precum și o serie de invitați speciali: conf.univ.dr. Ahileas Haldeakis, prof.dr. Georgios Konstantinou, psalt Adrian Stolnicu (Catedrala Patriarhală din București), diac. Andrei Smeu (Catedrala Mitropolitană din Iași).