Sari la conținut

Jurnal de eveniment: Masterclass de Cânt Bizantin, ziua a cincea

concert final mcb 14

Ultima zi a Masterclass-ului de Cânt Bizantin a oferit un program la fel de bogat ca și zilele precedente. După a prezentare despre Dimitrie Cantemir, comemorat la împlinirea a 300 de ani de la primirea lui ca membru al Academiei de la Berlin (11 iulie 1714), Letopisețul muzical bizantin pregătit sub îndrumarea doamnei conf. dr. Maria Alexandru a refăcut, peste timp, un itinerariu muzical, istoric și cultural în Bizanț.

După ultimele două cursuri practice ținute de prof. dr. Georgios Konstantinou și de protopsaltul Dimitrios Galanis, a urmat festivitatea de decernare a diplomelor și a distincțiilor, participanților și celor care au sprijinit organizarea actualei ediții a Masterclass-ului.

La 8 seara, Catedrala Mitropolitană din Iași a devenit neîncăpătoare: iubitori ai muzicii psaltice s-au adunat pentru a-iaduce prinos de cinstire lui Lykourgos Angelopoulos, arhonde protopsalt al Arhierpiscopiei Constantinopolului, trecut la domnul pe 18 mai 2014. După ce ani de-a rândul, domnul Angelopoulos a dirijat corul mare al participanților, de data aceasta, dânsul a fost prezent în duh, în inimile și în sufletele celor care l-au cunoscut direct, ca profesionist al psaltichiei și om de rugăciune, sau indirect, cu ocazia concertelor sau a conferințelor pe care le-a susținut în România. Invitații speciali ai corului Byzantion: protopsaltul Dimitrios Galanis, prof.dr. Georgios Konstantinou, protopsaltul Ioannis Chasanidis și prof. Antonis Aetopoulos, și-au unit vocile în prezența ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, și prin ele, au împletit o cunună a harului pus în om, spre slava lui Dumnezeu și mângâierea inimilor care au învățat să se deschidă și să vibreze la frumosul, binele și adevărul cântării care odihnește mintea și sufletul.

În cuvântul său de la încheierea concertului, ÎPS Teofan a invocat figura domnului Lykourgos Angelopoulos, omul mic de stat, dar mare în duh, care a contribuit semnificativ la procesul de reînviere și îmbunătățire a cântării la strană din România, și care a fost atât de apropiat de Iași, de mănăstirile din România și de Masterclass-ul de Cânt Bizantin, al cărui părinte și îndrumător a fost de la prima ediție.

Sorina Chiper
PR – Asociația Culturală Byzantion

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/gWXNPR8B4I4″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Lasă un răspuns