Jurnal de eveniment_ A patra zi de Masterclass

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

mcb16 ziua4 siviu cluci neochoritisLa cursul de ansamblu feminin, în a patra zi a Festivalului Masterclass International de Cânt Bizantin, s-au lucrat cu doamna conf. univ. dr. Maria Alexandru piesele incluse în prezentările coordonate de domnia sa, din programul de după amiază.

Partea cea mai solicitantă a zilei, din perspectiva dascălului, cel puțin, a fost cursul domnului Neochoritis. După o simulare, în sala mare, a modului în care un profesor, ales din rândul participanților, lucrează cu un grup de începători, cursanții intermediari și începători au fost împărțiți în mai multe grupe care eu lucrat sub îndrumarea unui cursant avansat, domnul Neochoritis și domnul Adrian Sîrbu trecând pe la fiecare grup în parte, de două ori, ca să observe cum se lucrează și să coordoneze exercițiul. A urmat apoi analiza modului de lucru, în formație completă, și prezentarea concluziilor care s-au desprins din acest exercițiu.

În continuare, doamna conf. dr. Maria Alexandru și echipa de paleografie muzicală de la Universitatea Aristotelis din Salonic au făcut o prezentare dinamică, bilingvă, pe tema folosul paleografiei pentru psaltul contemporan. Pornind de la opiniile studenților, prezentarea a subliniat importanța paleografiei în didactică și pentru lărgirea repertoriului, și a inclus exemplificări muzicale din compozițiile Sfintei Casia și ale lui Dimitrie Cantemir. Apoi, părintele cercetător paleograf Filotheu Bălan a prezentat câteva formule irmologice, a făcut o clasificare a lor, și a arătat cât este de important ca psaltul să înțeleagă ceea ce cântă, astfel încât cântarea să devină rugăciune.

În a doua parte a zilei, a continuat cursul de Kanonaki și lucrul la ansamblu psaltic, pentru pregătirea concertului de la finalul evenimentului. Seara, domnul Panagiotis Neochoritis a prezentat câteva concluzii pe care le-a desprins după cele patru zile de lucru intens. Dânsul a reiterat ideea că psaltul trebuie să știe muzică bine și să aibă încredere în dascălul său. A subliniat, de asemenea, importanța educării copiilor și a formării de obiceiuri și tradiții bune în interpretarea psaltică. 

Sorina Chiper

PR – Asociația Culturală Byzantion

 

photo by Silviu Cluci

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult