Sari la conținut

Jurnal de eveniment – Masterclass de Cânt Bizantin de la Iași – prima zi – 14 iulie 2025

Luni, 14 iulie 2025, a debutat editia a optsprezecea a Masterclass-ului de Cant Bizantin de la Iași, cel mai mare eveniment din România dedicat în exclusivitate studierii muzicii psaltice, care reunește aproape 150 de participanți în format fizic și online, laici și personal monahal, din România, Serbia, Austalia, Marea Britanie, Germania, Republica Moldova, Belgia și Canada.

Organizat de Asociația Culturală Byzantion, de Universitatea de Arte „George Enescu” de la Iași, prin Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și de Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea științifică a doamnei prof. dr. Maria Alexandru de la Universitatea Aristotelis din Tesalonic, evenimentul a fost pus sub binecuvântarea Sfintei Liturghii, incluzând, în prima parte a zilei, și slujba de pomenire a ctirorilor duhovnicești ai Masterclass-ului, Părintele arhimandrit Iustin de la Mănăstirea „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Petru Vodă și protopsaltul Lykourgos Angelopoulos.

La festivitatea de deschidere din sala „Iustin Moisescu” a Complexului Mitropolitan, moderată de directorul artistic al Masterclass-ului, dl. lector dr. Adrian Sîrbu, au luat cuvântul doamna prof. dr. Laura Vasiliu, din partea Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, invitații speciali, domnul Dimos Papatzalakis (Tesalonic) și Călin Brătescu (București), precum și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar, din partea Arhiepiscopiei Iașilor. Doamna Vasiliu a subliniat faptul că Masterclass-ul, înființat în perioada în care secția de muzică bizantină era la începuturi, cu un format de școală de vară, a depășit orice așteptări. Semințele sădite atunci au dat roade, prin aceea că în ultimii 18 ani s-au înființat numeroase coruri în zona Moldovei, și un Festival de Muzică Bizantină la Iași, toate prin fructuoasa colaborare dintre Universitate și Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Domnul Dimos Papatzalakis și domnul Călin Brătescu au prezentat, pe scurt, obiectivele cursurilor lor, iar Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți despre colaborarea care trebuie să existe între strană și slujitori, bazată pe respect și înțelegerea nevoilor ambelor părți, slujirea liturgică nefiind o ocazie pentru clerici, sau cântăreți, de a-și impune punctul de vedere, sau de a-și etala abilitățile tehnice, ci de conlucrare, în armonie, spre slava lui Dumnezeu.

Cursul introductiv al domnului Călin Brătescu a explicat premizele sale: cântarea cu naturalețea vorbirii, prin fonație corectă și susținere a sunetului. La primul curs al domnului Dimos Papatzalakis, asistat de protopsaltul Charalampos Neochoritis, participanții au făcut paralaghie lucrând pe cântarea Paharul Mântuirii, pe glasul 4, compozitor Antonie Preotul Nomofilaxul, ediția Schitul Lacu – Muntele Athos. S-a pus accent pe păstrarea etosului de rugăciune, de nădejde și pe atracțiile care trebuie evitate.

După amiază, doamna prof. dr. Maria Alexandru a prezentat piesele care vor fi lucrate pe instrumente la cursul de muzică răsăriteană cultă, compoziții care fac sinteza dintre tradiția orientală și cea apuseană, înscriindu-se în curentul romantic.

În cadrul celei de a doua întâlniri cu domnul Dimos Papatzalakis s-a lucrat, paralaghie și melos, pe piesa începută la primul curs și pe troparul Litiei, compozitor Petru Berechet, fragment Binecuvântată ești Tu…(glas aghia).  S-a atras atenția asupra faptului că în școala domnului Panagiotis Neochoritis, nu se folosesc tempouri rapide, pentru a putea pătrunde sensul cuvintelor, înțelesul lor duhovnicesc, care este baza unei cântări care poate transmite credincioșilor starea de rugăciune și îi poate pregăti să primească Viața, în cadrul Sfintei Liturghii.

Sorina Chiper, PR