Sari la conținut

Pr. Ionuţ-Gabriel Nastasă

gabriel nastasa
gabriel nastasa

 Cântăreţul bisericesc în Moldova (prima jumătate a secolului XX)

Pr. Ionuţ-Gabriel Nastasă s-a născut pe 17 octombrie 1980 la Iaşi. A urmat cursurile Seminarului Teologic “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ (1996-2001), unde şi-a însuşit primele cunoştinţe muzicale bisericeşti cu profesorii preot Anibal Panţiru şi Pavel Lungu, apoi cursurile Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi (2001-2005), alcătuind teza de licenţă sub îndrumarea Pr. Lect. Dr. Alexăndrel Barnea. În perioada 2004-2008 a urmat cursurile Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, specializarea Dirijat cor academic, sub îndrumarea Prof. Dr. Nicolae Gîscă, iar în următorii 4 ani, şcoala doctorală din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, specializarea Muzică bisericească şi Ritual, încheiată cu susţinerea publică a tezei de doctorat Muzica bisericească în mănăstirile, parohiile şi şcolile moldoveneşti în secolul al XX-lea, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Nicu Moldoveanu.

În timpul studiilior a fost cântăreţ bisericesc la Catedrala mitropolitană din Iaşi (2001-2005), membru în unele grupuri psaltice şi corale din Iaşi, dirijor de coruri parohiale (biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu-Neamţ, biserica „Sf. Nicolae” din Popricani).

Astăzi este asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi dirijor al Corului bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu” al acestei instituţii academice, cu care a susţinut diverse concerte în ţară (2008-2014) şi străinătate (2009). A publicat studii de specialitate în reviste naţionale şi internaţionale, precum şi volumul de autor Protopsalţi, cântăreţi şi dirijori de cor la Catedrala mitropolitană din Iaşi (de la sfârşitul secolului al XIX-lea până astăzi), Editura Panfilius, Iaşi, 2007, reeditată într-o versiune adăugită cu titlul Pagini din istoria muzicală a Catedralei mitropolitane din Iaşi (1887-2013), Editura Doxologia, Iaşi, 2013.

Lasă un răspuns