Sari la conținut

Masterclass Internațional de Cânt Bizantin – 15-19 iulie 2019 – Jurnal de eveniment – A treia zi

mcb19 ziua3 foto2

Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

Mai precis, ziua a debutat, ca și ieri, chiar inainte de ora prevăzută în program, doamna soprană Mihaela Grăjdeanu oferindu-se să lucreze individual cu participanții mai timizi. La curs au paricipat atât maici cit și mireni, fiecare discutând problemele cu care se confruntă la strană si primind sfaturi referitoare la modul în care aceste probleme pot fi rezolvate.

A urmat prezentarea cărților Chinonicarul vechilor dascali, editat de Asociația Culturală Byzantion, Scara Virtuților, scrisă de domnul Grigorios Stathis și Prinos de cinstire, carte închinată marelui dascal Stathis, precum și a si CD-ul Renașterea muzicală a Bizanțului românesc, al corului academic Byzantion. Apoi arhid. lect. dr. Sorin Mihalache a susținut două conferințe, prima bazată pe cercetările sale din domeniul neuroștiințelor, cealaltă inspirată din propria slujire ca diacon si din provocările profesiei de lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” din Iasi, unde preda cursuri de Dogmatica. Prima conferință intitulată „Cântare și încântare: schiță pentru o radiografie neuroștiințifică a experienței muzicale” a subliniat neuroplasticitatea creierului și capacitatea activităților care ne țin în starea de flux mental de a ne reorganiza amintirile autobiografice și astfel, de a ne restructura interiorul. Cu referire la muzică, putem spune că muzica pe care o ascultăm cu plăcere ne poate redefini ca ființe. În a doua conferință, vorbitorul a punctat, cu exemple filocalice și rezultate ale cercetării științifice, modul în care atenția selectivă ne influențează percepția simțurilor, precum și importanța atenției în rugăciunea cântată, și a trăirii autentice a psaltului, în transmiterea mesajului/cuvântului lui Dumnezeu către credincioși. Psaltul trebuie nu doar să fie conștient de înțelesul cuvintelor pe care le rostește sau le cântă, dar și să le conștientizeze, și să păstreze conștientizarea propriei nevrednicii prin raportare la Dumnezeu.

Cursurile de interpretare psaltică ale domnului Neochoritis au continuat în maniera de lucru abordată cu o seară în urmă la Biserica Sf. Sava, adică a ascultat psalții aflați la nivel avansat interpretând cântări – cântările lor preferate, de data aceasta, intervenind și corectând când a fost cazul. Seara, la Biserica Sf. Sava, s-a lucrat din nou pe cântări ale Vecerniei, pe glasuri diferite, atât individual cât și în grupul mare al tuturor participanților. Doamna Maria Alexandru a lucrat cu cursanții, făcând exerciții vocale și continuând pregătirea pieselor pentru minirecitalul de muzică orientală clasică de vineri, 19 iulie 2019.

Sorina Chiper

PR – Asociația Culturală Byzantion

Lasă un răspuns