Sari la conținut

Etnomuzicolog Costin Moisil

costin moisil

Costin Moisil este cercetător la Universitatea Națională de Muzică București și Muzeul Țăranului Român. Este doctor în muzicologie al Universității din Atena, cu o teză despre naționalism și muzica bisericească românească, realizată sub conducerea lui Katy Romanou.

Preocuparea sa majoră o reprezintă muzica bisericească, pe care o studiază atât prin cercetări de teren, cât și prin analiza pieselor din tipărituri și manuscrise în notație medio- și neo-bizantină și pe portativ. Este interesat de problemele de identitate, raporturile între scris și oral, reconstrucția muzicilor din trecut, adaptarea cântărilor grecești în română, teoria modurilor.

A publicat două cărți la Editura Muzicală – Românirea cântărilor: un meșteșug și multe controverse și Geniu românesc vs. tradiție bizantină. Imaginea cântării bisericești în muzicologia românească – cea din urmă distinsă de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România cu Premiul pentru Istoriografie pe anul 2016.

Este redactor al revistei de muzicologie a UNMB, Musicology Today, și contribuie, alături de Speranța Rădulescu și Florin Iordan, la publicarea colecției de CD-uri de muzici tradiționale Ethnophonie.

Lasă un răspuns