Sari la conținut

Dimitrios Galanis – Protopsalt al Catedralei Mitropolitane din Patras

galanis 1

S-a născut în Patras, în 1966. Din anul 1988, este protopsalt al Catedralei „Sf. Varvara” din Patras. În primii ani de studii a avut ca dascăli pe Spiridon Georgakopoulos și pe vrednicul de pomenire, Apostolos Valindras. S-a perfecționat în arta papadichiei și calofoniei sub directa îndrumare a renumitului dascăl Vasilios Nonis.

În 1990, își începe cariera didactică în ciclul gimnazial, iar din 1991 până astăzi este profesor de muzică folclorică elenă la Școala de Arte din Patras. De asemenea, este profesor și dirijor al corului școlii de muzică bizantină a Sfintei Mitropolii din Patras, cu binecuvântarea părintelui mitropolit Hrisostomos. În noiembrie 2007, a colaborat cu Fundația Apostoliki Diakonia pentru digitizarea a 120 de compoziții ale vrednicului de pomenire Arhonte Protopsalt Konstantinos Pringos. În septembrie 2005 a absolvit studiile de master de muzică bizantină ale Conservatorului de Stat din Atena sub îndrumarea prof.dr. Georgios Konstantinou. Din 2008 este directorul artistic și dirijorul corului psaltic „Kleida”.

A participat la numeroase concerte alături de prof. Christos Tsiamoulis și cu orchestra de muzică folclorică dirijată de acesta, abordând repertorii folclorice și psaltice inspirate din muzica laică. În 2010 a susținut o serie de cursuri de teorie a muzicii bizantine și tradiționale în cadrul programului european „Comenius” având ca beneficiari 50 de profesori. În septembrie 2013, a susținut în Sfânta Mănăstire Patriarhală din Chalki o serie de conferințe despre muzica tradițională elenă și turcească, la invitația Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

Activitate compozițională. Între anii 1991-1992 a compus Oratoriul Bizantin de Crăciun; în 2011 a editat lucrarea ”Λειτουργικά κατ’ήχον” (Răspunsuri Mari pe glasuri), pentru Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În 1994, a înregistrat Anastasimatarul integral, editat de Ioan Protopsaltul, sub formă paralaghie și melos. În același an, a înregistrat un album cu titlul „Slujba Sfântului Alexie, Omul lui Dumnezeu”, precum și un album cu titlul „Slujba Canonului Paraclisului Maicii Domnului”. În 2006, a înregistrat idiomele și slave la laudele din Postul Mare (compoziții proprii). În același an, a înregistrat un album cu cântări tradiționale laice împreună cu orchestra și corul Școlii de Arte din Patras. În 2007, a realizat un album cu titlul „Slujba Sfântului Constantin din Ydra” (compoziție proprie, împreună cu corul psaltic „Kleida”. A publicat un manual în 3 volume însoțite de înregistrări audio, conținând material muzical didactic pentru cei 3 anii de studii ai muzicii bizantine. În martie 2008, a înregistrat cântări din Slujba Tuturor Sfinților (compoziții proprii).

Lasă un răspuns