Sari la conținut

Deschiderea oficială a celei de a IX-a ediții a Festivalului-Masterclass Internațional de Cânt Bizantin

masterclass conferinta lansare foto 9 site

Luni, 4 iulie, la ora 9.30, în sala „Achim Stoia” a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, a avut loc deschiderea oficială a ediției a noua a Festivalului-Masterclass de Cânt Bizantin.

După rugăciunea Tatăl Nostru, Pr. Consilier Marian Timofte a transmis mesajul Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, și bucuria de a vedea un număr mare de cursanți, mai ales din rândul monahilor și al monahiilor. Discret, domnul Panagiotis Neochoritis – invitatul principal din Grecia – a salutat participanții, fiind urmat de doamna Conf. Dr. Maria Alexandru, îndrumător al evenimentului (Universitatea Aristotelis, Salonic), de soprana Mihaela Grăjdeanu (Opera Națională Română, Iași), de psaltul Antonios Aetopoulos (membru al Corului Bizantin Grec, Atena), de Conf. Dr. Nicolae Gheorghiță (Universitatea Națională de Muzică, București), și de Prof. Dr. Laura Vasiliu, îndrumător al evenimentului (Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași).

În discursul său, directorul artistic Adrian Sîrbu a amintit care sunt scopurile Masterclass-ului : un scop practic – acela de a înfrumuseța cântarea de la strană, și unul academic, acela de a împărtăși rezultatele cercetării din domeniul teoriei muzicale, al paleografiei și al istoriei muzicii. Această completare a activităților practice este necesară întrucât psaltul contemporan trebuie sa fie și muzician, și muzicolog. De asemenea, Masterclass-ul urmărește săîntărească legăturile dintre România și Grecia, cu posibilitatea de a-și extinde, în viitor, interesul spre alte arii geografice. De asemenea, domnul Adrian Sîrbu a subliniat faptul că prezența, în număr mare, a participanților îi face ctitori ai evenimentului. După prezentarea succintă a programului, domnia sa a exprimat mulțumirile organizatorilor adresate sponsorilor și partenerilor. 

Deschiderea oficială a fost urmată de slujba de pomenire a protopsaltului Lykourgos Angelopoulos și a arhimandritului Justin Pârvu.

Sorina Chiper,

PR Asociația Culturașă Byzantion

Lasă un răspuns