Emblema Masterclass-ului de Cânt de la Iași s-a format în mare parte și datorită implicării directe și a neobositei cercetătoare și profesoare conf. univ. dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic).
Personalitate complexă, autoarea a numeroase studii muzicologice și a celui mai complet manual de Paleografie Muzicală Bizantină, specialist cu o vastă pregătire, mereu preocupată de confluența dintre istorie, teorie și practică, cu preocupări pentru estetica și metaestetica muzicală, Maria Alexandru își propune o nouă și fascinantă călătorie în lumea manuscriselor, prin prezentări practice, interactive. Astfel, va fi prezentată cursanților opera Maistorului Sf. Ioan Cucuzel (sec. XIII-XIV) și se vor studia cele mai importante poeme didactice din propediile clasice, printre care și Marele Ison (Mega Ison). De asemenea, vor fi dezvăluite metodele clasice de îmbunătățire a tehnicii de cânt cu ajutorul exercițiilor de paralaghie pe care bizantinii le practicau în baza Roții (Trochos).
Cursurile de muzică orientală clasică (muzică răsăriteană instrumentală), ce vor fi susținute de către Maria Alexandru împreună cu Echipa de Paleografie Muzicală a Universității din Tesalonic, sunt menite să aprofundeze lumea intervalelor și a scărilor bizantine cu ajutorul instrumentelor netemperate. Elementul de noutate îl asigură abordarea unor piese instrumentale orientale clasice (semnate de Dimitrie Cantemir sau Gheorghios Prasinos) prin care sunt invitați să participe toți cursanții ce cântă la un instrument netemperat.