Sari la conținut

Au început înscrierile la cea de-a XII-a ediție a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin de la Iași (15-19 iulie 2019)

mcb ziua1 2018 site

Tema ediției a XII-a – „Interpretarea unei lucrări psaltice.

Provocări și soluții practice”

După 11 ediții emblematice, Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin de la Iași reprezintă, fără îndoială, cel mai important eveniment din țară dedicat învățării Artei Psaltice, într-o abordare holistică, de la cursuri practice la prezentări teoretice, de la interpretare și tehnică de cânt, la paleografie, muzicologie și istorie muzicală. Evenimentul s-a bucurat anual de participarea a peste 150 de cursanți din toate regiunile țării (clerici, personal monahal, studenți, elevi, psalți, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și eclesiale), dar și profesori, cercetători și interpreți de la universități și instituții de renume din Grecia și România.

Pornim mai departe pe drumul frumos și anevoios cu moștenirea valoroasă lăsată pe umerii noștri de toți invitații de marcă de până acum printre care amintim nume precum maestrul Lykourgos Angelopoulos, prof. Georgios Konstantinou, conf. univ. dr. Maria Alexandru, prof. univ. dr. Achileffs Chaldaiakes, protopsalt Ioannis Hasanidis, prof. Dimitris Galanis, protopsalt Antonios Aetopoulos, protopsalt Konstantinos Lanaras, prof. Christos Tsiamoulis, prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, conf. univ. dr. Constin Moisil, diac. Cornel Constantin Coman, lect. univ. dr. Sabin Preda, lect. univ. dr. Zamfira Dănilă și mulți alții.

Organizatorii v-au pregătit o serie de cinci zile intense de cursuri practice și teoretice de interpretare, de tehnică vocală sau de muzică orientală clasică (muzică răsăriteană instrumentală), precum și prezentări de muzicologie, istorie sau paleografie muzicală. Toate vor culmina cu Slujba Vecerniei Mari în cinstea Sf. Marina (16 iulie) și Concertul Extraordinar de Muzică Bizantină care va marca finalul evenimentului vineri, 19 iulie, în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Cursurile practice de interpretare vor beneficia, ca în fiecare an, de cel mai mult timp alocat (5 zile). Invitatul special care ne onorează pentru a patra oară cu prezența sa este domnul Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol), o personalitate complexă și fascinantă, imaginea Dascălului ce reunește dedicare și perseverență, cunoaștere și inspirație, sobrietate și strălucire. Ediția de anul acesta propune un format nou, menit să ridice și mai mult standardele înalte la care se desfășoară aceste cursuri practice. Astfel, sunt vizați în primul rând cursanții de nivel avansat cu care maestrul Neochoritis va aborda la nivel practic diferite partituri psaltice. Discuțiile și concluziile acestui atelier de lucru vor reprezenta invitația la dialog împreună cu toți ceilalți cursanți.

Tema abordată de domnia sa anul acesta este de mult timp așteptată și vizează interpretarea unei lucrări psaltice. Provocări și soluții practice. Vom lua parte la cursuri aplicate direct în strana bisericii alături de binecunoscutul Protopsalt, unde vom învăța cele mai importante aspecte ce țin de interpretarea cântării psaltice în context liturgic.

Prezentările interactive vor fi cumulate în prima parte a evenimentului și vor asigura o componentă definitorie a acestuia, și anume partea de cercetare. Subiecte atractive precum Slujba Imnului Acatist, poemul didactic Mega Ison al Sfântului Ioan Cucuzel sau compoziții instrumentale ale lui Dimitrie Cantemir dar și teme de actualitate precum efectul terapeutic al muzicii psaltice, muzica și neuroștiințele, cântarea podobnică sau descifrarea notației hrisantice vor aduce în atenția cursanților cele mai noi cercetări ale profesorilor invitați dar și ale Echipei de Paleografie Muzicală a Universității „Aristotelis” din Tesalonic și ale Secției de Muzică Religioasă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Mult așteptatele cursuri de tehnică vocală nu vor lipsi. Tehnica vocală psaltică rămâne un domeniu pe cât de pretențios și complex, pe atât de neexplorat; bazele fundamentale ale tehnicii vocale vor fi dezvăluite cursanților grație experienței de cânt a sopranei Mihaela Grăjdeanu (Opera Națională Română din Iași). Elementul de noutate de la această ediție constă în faptul că vor inițiate dezbateri asupra tehnicilor de cânt pe baza unor audiții cu psalți celebri din lumea muzicală psaltică. De asemenea, timpul total alocat cursului va fi împărțit în funcție de grupele de cursanți (maici, fete, băieți, avansați etc.)

Cursurile de muzică orientală clasică (muzică răsăriteană instrumentală) vor fi susținute de către conf. univ. dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic) împreună cu Echipa de Paleografie Muzicală a aceleiași Universități și sunt menite să aprofundeze lumea intervalelor scărilor bizantine cu ajutorul instrumentelor netemperate de tradiție bizantină. Elementul de noutate îl asigură abordarea unor piese instrumentale orientale clasice (semnate de Dimitrie Cantemir sau Gheorghios Prasinos) prin care sunt invitați să participe toți cursanții de nivel mediu sau avansat ce cântă la un instrument netemperat.

Unul din evenimentele editoriale ale ediției îl va constitui lansarea cărții Slujba Imnului Acatist (o recentă cercetare muzicală în baza manuscriselor Bibliotecii Academiei Române). De asemenea, va avea loc prezentarea Chinonicarului vechilor dascăli, prima colecție de acest gen în limba română cu lucrări ale compozitorilor din sec. XIII-XVIII. Lucrarea reprezintă un prim volum din exegezele lui Hurmuz Hartofilax (păstrate în manuscrise autograf la Biblioteca Națională din Atena). Se vor aduce în atenția publicului și alte apariții editoriale precum noul album al Corului Academic Byzantion sau primele lucrări ale domnului Grigorios Stathis traduse în limba română.

Slujba Vecerniei Mari în cinstea Sfintei Marina (16 iulie, hramul bisericii ieșene Sf. Sava), va constitui momentul sacru, de aprofundare a rugăciunii prin cânt, o ocazie intimă și discretă dar și sărbătorească de a pune în aplicare cunoștințele asimilate la cursuri.

Evenimentul se va încheia cu binecunoscutul Concert Extraordinar de Muzică Bizantină dedicat publicului ieșean, care va fi susținut de Corul Mare al Participanților și de Corul Academic Byzantion. În seara zilei de 19 iulie, Catedrala Mitropolitană din Iași va fi gazda cântărilor pline de bucurie ce vor da viață paginilor din lucrările muzicale recent publicate și prezentate în cadrul evenimentului.

Sesiunea de înscrieri s-a încheiat!
Pentru alte detalii ne găsiți la 0742060142 sau contact@byzantion.ro.

Lasă un răspuns