Sari la conținut

Gheorghiță RUSU-PERSIC

– membru din 2003;

2003 – Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox Liceeal „Sf. Vasile cel Mare” din Iaşi.

2008 – Absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stãniloaie”, din Cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”din Iaşi.  

 
2008 – Absolvent al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru, din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.  

 
2010 – Absolvent al cursurilor de Masterat, specializarea Dirijat cor academic, la clasa Prof. univ. dr. Nicolae Gîscă, a Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru, din cadrul aceleiaşi instituţii.

Pe parcursul acestor ani, a desfăşurat o activitate valorică în cultivarea şi aprofundarea muzicii corale, cu formare pe latura psaltică şi corală bisericească, şi perfecţionare ca membru coral academic. Astfel, pe lângă activitatea continuă, ca membru Byzantion, a dirijat corul „Basileus” al Seminarului Teologic „Sf. Vasile cel Mare” Iaşi, participând în această calitate, în anul 2002, la Simpozionul de Muzică Bizantină, organizat de Prof. univ. dr. Gabriela Ocneanu. De asemenea, a fost membru al Corului „Mira” – Biserica „ Sf. Nicolae – Domnesc” Iaşi, al Corului „Spiridonia” – Biserica Sf. Spiridon Iaşi, membru şi dirijor al corului „Nicolaus” – Biserica „Sf. Nicolae” – Socola Iaşi, la strana căreia a activat şi ca psalt.

Anii 2004 – 2009 au fost încununaţi de succese în ţară şi în străinătate, ca solist şi membru activ al corului academic „Cantores Amicitiae”, a Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, dirijat de Prof. univ. dr. Nicolae Gîscă.

Pe aceeaşi filieră academică, a colaborat activ, între anii 2010-2011, în Corul “Vox Art’is”, dirijat de Bogdan Cojocariu.

Din anul 2008, devine Artist liric al Operei Naţionale Române din Iaşi, instituţie ce îi oferă posibilitatea colaborării, din anul 2011, şi pe latura de design – grafică.

Activitatea sa în „familia” Byzantion, nu ţine doar de participarea cu prezenţă la repetiţii, slujbe, înregistrări, numeroase concerte în ţară şi în străinătate, ci reprezintă o gradaţie artistică, de formare a unei personalităţi în continuă căutare de frumos, un concept de suflet – muzica, ce stă la baza unei prietenii.

ghita rusu med 01 resize