Sari la conținut

Arhid. Marin OSOIANU

– membru din 2009; unicul basarabean din Byzantion

Născut la data de 04 August 1986 în comuna Horești, raionul Fălești, Republica Moldova.

Între 1993 și 2002 am urmat cursurile Școlii generale din comuna Horești, apoi între 2002 și 2007 cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, absolvindu-l în 2007.

Între 2007 și 2010, am urmat cursurile la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie muzicală și teatru, specializarea Muzică religioasă, iar în anul 2010 mi-am dat licența la aceeași universitate.

Din anul 2010, mi-am continuat studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, specializarea Teologie Practică și Pastoral Misionară, pe care le-am absolvit în 2012.

Intre 2011 – 2013, am urmat cursurile de master din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, specializarea Muzică bizantină, avand ca profesori pe Georgios Konstaninou si Maria Alexandru din Grecia.

In luna august 2012, am studiat Limba Neogreaca la Scoala de vara a Universitatii „Aristotelis” din Thessalonic, Grecia.

Din anul 2009 fac parte din Corul de muzică bizantină „Byzantion” din Iași și din echipa de lucru al Masterclass-ului de Cânt Bizantin. Cu acest cor am participat la numeroase concerte în România, Republica Moldova, Rusia, Polonia, Luxemburg, Cehia, Spania, Italia, Franța.

În 2010 am participat la înregistrarea Cd-urilor de muzică bizantină: „Slujba Sfântului Maxim Mărturisitorul”, „Paraclisul și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva”. În același an, am făcut parte din echipa de lucru la editarea „Slujbei Sfintei Cuvioase Parascheva”. În decembrie 2010, am participat în cadrul corului „Byzantion” la înregistrările de colinde la Televiziunea Română.

In prezent, sunt Arhidiacon al Mitropoliei Basarabiei din Chisinau si profesor de muzica psaltica in cadrul aceleiasi mitropolii, director executiv al Centrului de Pelerinaj „EMAUS” si administrator al agentiei de pelerinaj „EMAUS TRAVEL”.

marin osoianu med 01 resize