Sari la conținut

File de jurnal: MCB 2013, ziua 1

DSC 7971File de jurnal…

Pentru cei care sunt alături de Masterclass cu mintea, sufletul și inima, dar nu au putut fi prezenți la Iasi zilele acestea, câteva file dintr-un … jurnal al fericirii de a-i avea alături pe câțiva mari dascăli, psalți și cercetători ai muzicii psaltice …

 

Ziua unu.

Emoții și bucurie: Lykourgos Angelopoulos, omul mic la stat dar mare în maiestria împărtașită, a primit titlul de Doctor Honorius Causa din partea Universității de Arte ,,George Enescu”  din Iași. Încununare a unei activități dedicate cântării rodnice și învățării altora să sporească în psalmodiere, și semn de recunostință pentru contribuția adusă la dezvoltarea secției de Muzică Bizantină a Universității de Arte din Iași, ceremonia a fost marcată de cuvântul de deshidere rostit de doamna Rector, Prof. Dr. Atena Elena Simionescu, de Laudatio prezentat de doamna Decan a Facultatii de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, și, evident, de discursul Maestrului.  

Cursuri teoretice :

–          Georgios Konstantinou, în primul curs teoretic despre Cântările stihirarice, intervalică și ornamentică,  a transmis, printre altele, un mesaj simplu si pertinent: ascultati – cit mai mult, cit mai atent…

–          Nicolae Gheorghiță, în prezentarea cu titlul De la neumă la interpretare sau despre procesul compozițional în muzica bizantină, a subliniat o realitate istorică: procesul compozițional în muzica bizantină a fost imun la ceea ce, în studii literare, se numeste „ anxietatea influenței.”  Nu se punea problema plagiatului pentru ca însăși ideea de autor cu drepturi de proprietate asupra compoziției sale a apărut mult mai târziu de perioada bizantină.

–          Echipa de paleografie muzicală a Universității Aristotelis din Tesalonic și studenții secției de Muzică Bizantină au subliniat în prezentarea lor, în limbile română și greacă, viața și lucrarea Sfântului Vasile cel Mare și învățătura acestuia despre cântarea psalmilor, cu rol terapeutic asupra sufletului.

Cursuri practice :

  • –        cursul de canonaki – marchează un nou început la Masterclass. Predat de doamna Conf. Dr. Maria Alexandru, cursul este o întroducere în elemente de acordaj și scările glasurilor, însoțite de exerciții de bază.
  • –          Echipa de paleografie muzicală din Tesalonic și studenții secției de Muzică Bizantină a Universității de Arte din Iași au analizat, din punct de vedere istoric și muzicologic, stihira ,,Când se vor pune scaunele”
  • –          Ansamblu psaltic – mult așteptatul curs practic de interpretare – a lucrat în două grupe, cu Prof. Lykourgos Angelopoulos si Prof. Dr. Georgios Konstantinou. Concepute diferit ca abordare dirijorală și interpetativă, ambele au avut provocări pentru cursanți.
  • –          Cel mai asteptat curs – cel puțin de către participante – a fost cursul de ansamblu psaltic feminin. Pornind de la noțiuni despre vocea umană, articularea cuvintelor și respirație, cursul a combinat elemente de canto cu exerciții practice pe cântări inchinate Sfintei Varvara.

Lasă un răspuns