Sari la conținut

Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin – ziua a treia

mcb15 ziua a treia

Ziua a treia a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin a fost una a surprizelor: domnul Neochoritis a venit însoțit de familia sa și astăzi, cei patru copii ai săi au exemplificat cum instrumentele tradiționale grecești pot fi folosite pentru înțelegerea glasurilor.

A doua surpriză a fost cursul practic ținut de domnul Neochoritis în Biserica Sfântul Sava, în nocturnă, după ora 20.30. Cu răbdare și mult tact pedagocic, domnul Panagiotis a explicat semnificația fiecărei etape a slujbelor și modul în care ele sunt abordate de strană. În esență, prezentarea domnului Neochoritis s-a axat pe rolul psaltului în calitate de co-slujitor discret, îndreptat tot timpul spre altar, pentru a putea vedea chipul preotului, și fără a face mișcări sau ornamente inutile, care i-ar putea distrage pe credincioși.

În afară de aceste două elemente de surpriză, ziua a treia a cuprins cursul dedicat  Ansamblului psaltic feminin. Doamna soprană Mihaela Grăjdeanu a continuat seria de explicații referitoare la respirația corectă pentru canto – fără ridicarea umerilor, exerciții pentru întărirea musculaturii abdominale, și modul cum acționează diafragma în emisia sonoră. Apoi, doamna conferențiar dr. Maria Alexandru a lucrat cu maicile și celelalte participante pe un Axion in opt glasuri, analizând problemele de interpretare pe care le pune și specificul fiecărui glas în parte. 

După amiază, cursanții au lucrat în trei grupe : grupa de avansați, o grupă formată din maici și cursante și alta formată din părinții de la mănăstiri. Predarea a devenit astfel mai personalizată.

Lasă un răspuns