Sari la conținut

Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin – ziua a doua

mcb15 ziua doua

A doua zi a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin a debutat devreme, cu ora de Ansamblu psaltic feminin, în cadrul căreia doamna soprană Mihaela Grăjdeanu a prezentat  modul corect de respirație și soluții practice pentru rezolvarea unor probleme precum laringita și disfonia.

Cursul de interpretare la nivel avansat susținut de domnul Neochoritis a continuat exercițiile practice începute în prima zi, subliniind nevoia de a învăța sub îndrumarea directă a unui dascăl și atrăgând atenția asupra faptului că nu se poate cânta pronind de la un concept doar, fără ca mintea să cerceteze ce se întâmplă în suflet. În acest context, ascultarea, ca mijloc de dobândire a smereniei, devine un aspect de didactică a muzicii psaltice. Prezentarea doamnei conferențiar dr. Maria Alexandru din cadrul cursului interactiv de paleografie s-a concentrat asupra școlii muzicale de la Putna și asupra metodelor de calofonie ale Sfântului Ioan Cucuzel. În contextul decăderii nivelului muzicii psaltice de după căderea Constantinopolului, tradiția psaltichiei nu s-a pierdut ci a cunoscut o nouă înflorire la Putna.

După amiază, ansamblul mare a făcut un curs practic de interpretare psaltică sub îndrumarea domnului Adrian Sîrbu. Ansamblul mare a lucrat sub îndrumarea domnului Panaghiotis Neochoritis, care a pus accent pe ideea că bazele învățării muzicii psaltice se pun prin învățarea scărilor glasurilor și prin găsirea ethosului potrivit, fiecare glas implicând o anumită mișcare a sufletului.

Seara s-a încheiat cu slujba de priveghere care a avut loc la Biserica Sfântul Sava, închinată Sfinților români Epictet și Astion și Sfântului Mare Mucenic Procopie. Luminată tainic, doar de candele și lumânările psalților, biserica a fost pătrunsul de duhul rugăciunii îngerești, de fiorul coborârii în adâncul sufletului și de bucuria slăvirii lui Dumnezeu prin cinstirea sfinților săi. 

Lasă un răspuns