Înregistrări YouTube

În perioada 27 septembrie - 1 octombrie 2017, va avea loc la Iaşi prima ediţie a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi. Timp de cinci zile, unele dintre cele mai cunoscute coruri de muzică bizantină din Grecia, Liban, Serbia, Sf. Munte Athos, Statele Unite ale Americii şi România vor face din Iaşi capitala cântului bizantin. Evenimentul, organizat de  Sectorul învăţământ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, este menit să promoveze tradiţiile originare ale cântului bizantin, dar şi să informeze publicul despre legătura care există între muzica bisericească şi muzica bizantină de factură laică, aşa-numita muzică din „tinda bisericii“.

Sâmbătă, 1 aprilie, a avut loc la Universitarea Națională de Muzică din București prima ediție a Concursului Național de Muzică Psaltică pentru Seminariile și Liceele Ortodoxe din țară. Dacă la faza locală au fost selectate cele mai bune coruri psaltice din fiecare mitropolie, la faza națională s-a decis cel mai bun cor psaltic dintre cele cinci formații participante, și anume corurile seminariilor din București, Iași, Buzău, Craiova și Prislop.

Ambasadorul României în Republica Estonia a primit astăzi, 2 februarie 2017, la sediul misiunii diplomatice pe membrii Corului românesc „Byzantion” din Iași, aflați în Republica Estonia cu ocazia susținerii unor concerte.

Fraţilor, să împlinim sincer, cu încă mai multă credinţă, lucrarea imnelor,  

Membrii corului academic „Byzantion” au lansat luni, pe 7 decembrie a.c., primul lor album de colinde tradiționale românești, în cadrul unui concert susținut la Biserica „Sfântul Sava” din Iași începând cu ora 19.00.

Duminică, 26 aprilie a.c., la Biserica Sfântul Sava din Iași, începând cu ora 19.00 a avut loc Concertul de Muzică Bizantină „Lumina Învierii” susținut de Corul Academic Byzantion din Iași. Intrarea a fost liberă.

Motto: „...și a pune pe ele baza progresului viitor; tot așa trebuie să facem și cu cântarea noastră bisericească, care cu drept cuvânt, o putem numi națională, pentru că ea din timpuri vechi identificându-se cu gustul și simțul religios al românului, a devenit muzica patriei, cu care biserica noastră a străbătut veacurile străbune!”

      Încă din anul 2008, când un grup de studenți conservatoriști și-au propus organizarea unui eveniment dedicat artei psaltice, Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași rămâne un eveniment marcant al artei muzicale de sorginte bizantină.

Un grup de 20 de elevi şi studenţi de la seminariile teologice din Arhiepiscopia Iaşilor şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, însoţiţi de arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, participă pentru 2 săptămâni la un proiect de promovare a muzicii bizantine în comunităţile creştin-ortodoxe din Finlanda. Proiectul, ce a fost finanţat de Comisia Europeană, poartă numele de „Music as a method of transnational youth work and networking“.

Cei 20 de elevi şi studenţi de la seminariile teologice din Arhiepiscopia Iaşilor şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, care au participat timp de două săptămâni la un proiect de promovare a muzicii bizantine în comunităţile creştin-ortodoxe din Finlanda, s-au întors săptămâna trecută în ţară. Ce a însemnat pentru participanţi, dar şi pentru organizatori, coordonatori şi parteneri proiectul „Music as a method of transnational youth work and networking“ puteţi afla în materialul următor, în care veţi găsi informaţii şi despre proiectele viitoare ale studenţilor Colegiului „Sf. Nicolae“ şi ale elevilor seminarişti membri „Aleph“.

Festivalul Filocalia, ediția 2014, va fi o celebrare a frumuseții, adevărului și bucuriei în cetatea Aradului. Festivalul Filocalia promovează tema frumosului care este definitorie pentru a înțelege arta în general.

Corul psaltic Byzantion a concertat joi, la Curtici, și vineri, la Arad, în cadrul Festivalului Filocalia. Au fost momente de excepție, după cum de excepție a fost și repertoriul: „Psaltichia rumănească la curtea brâncovenilor”.

Prezenți la Sfânta Liturghie închinată Sfântului Ștefan, membrii grupului au bucurat sufletele credincioşilor din parohia „Sfinţii Voievozi“ - Săvineşti, Protopopiatul Roznov, județul Neamț, prin glasurile lor, la invitația părintelui paroh Petru Munteanu.

Într-o sală aproape neîncăpătoare, sute de suceveni au aplaudat la scenă deschisă evoluţia de excepţie a Corului de muzică psaltică „Byzantion“ din Iaşi, condus de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, care a susţinut miercuri, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, un concert cu muzică psaltică şi colinde tradiţionale.

Într-o sală aproape neîncăpătoare, sute de suceveni au aplaudat la scenă deschisă evoluţia de excepţie a Corului de muzică psaltică „Byzantion“ din Iaşi, condus de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, care a susţinut miercuri, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, un concert cu muzică psaltică şi colinde tradiţionale.

ICR Varşovia susţine organizarea a două concerte ale Corului „Byzantion” în Polonia, în cadrul celei de-a XXXVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Muzică în vechea Cracovie” şi al Festivalului Internaţional de Muzică de la Mielec. Concertele vor avea loc în data de 22 august, la ora 19.30, în Biserica Maicii Domnului din Mielec, şi în 23 august 2013, la ora 20.30, în Biserica Dominicană, situată în apropierea Pieţei Mari a Cracoviei.

Concertul extraordinar de Muzică Bizantină „Prinos de cinstire către dascăl“, desfăşurat vineri, 12 iulie 2013, în Catedrala mitropolitană din Iaşi, a încheiat ce-a de-a VI-a ediţie a Masterclassului de Cânt Bizantin, organizat în fiecare an în capitala Moldovei. Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a acordat maestrului  Lykourgos Angelopoulos, profesor la Conservatorul de Stat din Atena şi arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol, distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”.

În perioada 3-5 aprilie 2013, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Mitropolit Teofan, 24 de elevi ai seminariilor teologice din Arhiepsicopia Iaşilor au participat la „MasterClass Aleph“, o serie de cursuri de muzică bizantină, organizate de Sectorul Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Cursurile au fost predate de maestrul Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, şi de prep.univ.drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi.

Corul de muzică psaltică „Byzantion” a concertat alături de prestigioasa Orchestră Naţională a Rusiei şi alături de Corul Teatrului „Mihailoski” pe scena Filarmonicii de Stat din Sankt Petersburg.

Sâmbătă, 9 martie 2013, Corul „Byzantion“ a concertat în deschiderea Festivalului de Muzică Ortodoxă „Orfeus“, ce are loc în oraşul Sankt Petersburg din Rusia.

Nimeni nu s-a așteptat vreodată că vom dăinui atât de mult, însă iată că s-au împlinit cinci ani de când ne cântăm haiducia. Am împlinit cinci ani de bucurii și de frământări, însă noi îi numim cinci ani de dăinuire. Am căutat mereu acolo unde nu era mai nimic și iată că s-a înmulțit, am zis de multe ori că totul s-a terminat, însă Dumnezeu S-a milostivit și ne ține în continuare împreună.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Asociaţia Culturală „Byzantion“, Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi organizează, în perioada 13-15 iulie, Masterclassul de Cânt Bizantin, ediţia a V-a. Manifestările vor avea loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

În cadrul evenimentului, la Mănăstirea Frumoasa din Iaşi, va fi organizat vineri, 13 iulie, de la ora 20:00, concertul extraordinar de muzică bizantină „15 ani de activitate Byzantion“. Repertoriul de muzică religioasă psaltică va fi susţinut de foşti şi actuali membri ai Corului „Byzantion“.

Corul „Byzantion“ din Iaşi, alături de 50 de pelerini români, a mers, în perioada 1-5 august 2012, într-un pelerinaj la mănăstirile din Ucraina.

După cum ne-a relatat Marin Osoianu, membru al Corului „Byzantion“, printre aşezările monahale vizitate s-au numărat Bănceni, Lavra Poceaev, Lavra Pecerska s.a. Duminică, 5 august, membrii corului au oferit răspunsurile la strană în cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Mănăstirea „Sfânta Treime“ din Kiev. S-a cântat în limbile slavonă, greacă şi română, alături de corul mănăstirii condus de Vladimir Soloh.

La Catedrala mitropolitană din Iaşi va avea loc sâmbătă, 7 aprilie 2012, de la ora 19:30, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, tradiţionalul concert de muzică bizantină „Lumina Crucii“.

La Catedrala mitropolitană din Iaşi va avea loc sâmbătă, 7 aprilie 2012, de la ora 19:30, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, tradiţionalul concert de muzică bizantină „Lumina Crucii“. Concertul va fi susţinut de Corul „Byzantion“ din Iaşi, dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu, şi va cuprinde cântări specifice Săptămânii Mari din Postul Mare. Invitatul special al evenimentului va fi Corul psaltic „Floralia“ al Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi, dirijat de lect. univ. drd. Zamfira Dănilă Bucescu. (C.C.)

Sursa: http://www.noutati-ortodoxe.ro/corul-byzantion-va-sustine-sambata-la-iasi-concertul-lumina-crucii_l21019_p0.html

Asociaţia culturală „Byzantion” alături de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi va organiza Concertul Tradiţional de Muzică Bizantină „Lumina Crucii”, susţinut de corul Byzantion, dirijat de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu. Concertul va avea loc sâmbătă, 7 aprilie 2012, începând cu ora 19:30 în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Invitat special va fi

http://www.doxologia.ro/imagine/colindatori-la-resedinta-mitropolitana-corul-byzantion

În Biserica „Sfinţii Arhangheli“ a Mănăstirii Frumoasa din Iaşi a avut loc aseară concertul extraordinar de muzică bizantină „15 ani de activitate Byzantion“. Repertoriul a fost susţinut de actuali şi foşti membri ai Corului „Byzantion“. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost Lykourgos Angelopoulos şi Georgios Konstantinou.

Kolejną, siódmą (wszystkich jest trzynaście) odsłoną X Międzynarodowego Przemyskiego Festiwalu Salezjańskie Lato 2010 był koncert zatytułowany „Od Konstantynopola do Karpat”, który odbył się w Archikatedrze Łacińskiej. Przemyskiej publiczności zaprezentował się w rumuńskiej muzyce cerkiewnej MĘSKI CHÓR BYZANTION z Rumunii pod dyrekcją Adriana Sirbu. Założony został w 1997 r. z inicjatywy arcybiskupa Daniela, Metropolity Mołdawii i Bukowiny. Głównym celem rumuńskiego chóru jest odnowienie przekazywanej ustnie rumuńskiej tradycji śpiewu bizantyjskiego, m.in. przez badanie jego nielicznych pozostałości, których nie zniszczył komunizm, oraz szukanie zależności między idiomem greckim i rumuńskim.
HONOROWY PATRONAT IMPREZY:
J. E. Ks. Arcybiskup Metropolita Przemyski JÓZEF MICHALIK
Inspektor Inspektorii Krakowskiej Towarzystwa Salezjańskiego Ks. dr MAREK CHRZAN
Prezydent Miasta Przemyśla ROBERT CHOMA

ORGANIZATORZY:
PARAFIA ŚW. JÓZEFA – SALEZJANIE
PRZEMYSKIE CENTRUM KULTURY I NAUKI ZAMEK

WSPÓŁORGANIZATORZY:
INSPEKTORIA KRAKOWSKA TOWARZYSTWA SALEZJAŃSKIEGO
MUZEUM NARODOWE ZIEMII PRZEMYSKIEJ


http://www.kultura.przemysl.pl/?url=7&sub_url=&info=152

Kolejną, siódmą (wszystkich jest trzynaście) odsłoną X Międzynarodowego Przemyskiego Festiwalu Salezjańskie Lato 2010 był koncert zatytułowany „Od Konstantynopola do Karpat”, który odbył się w Archikatedrze Łacińskiej. Przemyskiej publiczności zaprezentował się w rumuńskiej muzyce cerkiewnej MĘSKI CHÓR BYZANTION z Rumunii pod dyrekcją Adriana Sirbu. Założony został w 1997 r. z inicjatywy arcybiskupa Daniela, Metropolity Mołdawii i Bukowiny. Głównym celem rumuńskiego chóru jest odnowienie przekazywanej ustnie rumuńskiej tradycji śpiewu bizantyjskiego, m.in. przez badanie jego nielicznych pozostałości, których nie zniszczył komunizm, oraz szukanie zależności między idiomem greckim i rumuńskim.

http://www.przemysl.pl/nasze_miasto/14178.html

http://przemysl.naszemiasto.pl/artykul/518460,przemysl-koncert-w-archikatedrze-lacinskiej-w-ramach,id,t.html

L'abbaye à l'heure Orthodoxe. Dimanche, le choeur Byzantion, venu de Roumanie, a permis au public de l'abbatiale de découvrir une culture et une autre tradition musicale. Bref comme le soulignait Jean-Louis Benoit le président des Amis de Pontigny : « Ce fut une occasion de voyager dans le temps et d'avoir une idée de ce que pouvait être un choeur monastique, de comprendre comment les cisterciens pouvaient chanter et emplir un espace comme Pontigny. »
Les yeux fermés
Dans le public, le recueillement était bien présent. Les regards, dans le lointain ou les yeux fermés, les petits gestes instinctifs et répétitifs, traduisaient une fascination qui ne s'est achevée qu'après une heure trente de concert. La communion entre l'auditoire et les choristes c'est pour Adrien Sirbu, le chef de choeur : « Une condition indispensable pour faire un bon concert. Notre vocation n'est pas de produire une musique polyphonique ou de donner des sonorités théâtrales. Nous effectuons une véritable cérémonie à travers des chants effectués en français, en grec et en slavon. » Les 15 choristes tous chantres dans les églises roumaines, étudiants au conservatoire de l'Université des arts ou de théologie orthodoxe de Iasi (Moldavie) ne reviendront en France qu'en 2011. n

http://www.lyonne.fr/editions_locales/auxerrois/Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. document.getElementById('cloak614d70de123fb0bc5a310fea2290f4fe').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy614d70de123fb0bc5a310fea2290f4fe = 'l_abbaye_seduite_par_les_voix_orthodoxes' + '@'; addy614d70de123fb0bc5a310fea2290f4fe = addy614d70de123fb0bc5a310fea2290f4fe + 'CARGNjFdJSsGEx0CAh4-' + '.' + 'html'; var addy_text614d70de123fb0bc5a310fea2290f4fe = 'l_abbaye_seduite_par_les_voix_orthodoxes' + '@' + 'CARGNjFdJSsGEx0CAh4-' + '.' + 'html';document.getElementById('cloak614d70de123fb0bc5a310fea2290f4fe').innerHTML += ''+addy_text614d70de123fb0bc5a310fea2290f4fe+'';

Corul "Byzantion" din Iaşi, dirijat de Adrian Sîrbu, a concertat la Abatia Pontigny din Bourgogne, Franţa, pe 25 iulie 2010. Concertul a fost precedat de o conferinţă susţinută de Andrei Paleologul, doctor în istorie, expert pe lângă UNESCO, intitulată "Bizanţ după Bizanţ - fresce şi icoane din România". Corul "Byzantion" a permis publicului să descopere o cultură şi o altă tradiţie muzicală. "A fost o oportunitate pentru noi de a călători prin timp şi a obţine o idee despre ce ar putea fi un cor mănăstiresc, de a înţelege cum puteau cânta aceşti studenţi şi să umple o abatie ca Pontigny", a subliniat Jean-Louis Benoit, preşedintele Asociaţiei Prietenii de la Pontigny. Comuniunea dintre auditoriu şi corişti este, pentru Adrian Sîrbu, dirijorul corului, "o condiţie indispensabilă pentru a face un concert bun". "Vocaţia noastră nu este pentru a produce o muzică polifonică sau de a da sonorităţi teatrale. Noi efectuăm o veritabilă ceremonie reală interpretată în română, franceză şi slavonă", a spus Adrian Sîrbu. Cei 15 corişti, toţi cântăreţi în bisericile româneşti, dar şi studenţi ai Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi sau la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, vor reveni în Franţa la acelaşi festival în 2011. Pe 2 august 2010, Corul "Byzantion", cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi sub patronajul Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, a susţinut un concert în cadrul Festivalului de Muzică Sacră din Przemysl - Polonia, intitulat "De la Constantinopol până în Carpaţi". Repertoriul celor 16 membri ai formaţiei de muzică psaltică a cuprins 15 piese religioase. Catedrala mitropolitană din Przemysl a fost neîncăpătoare, fiind primul concert din acest oraş al Corului "Byzantion". La acest eveniment cultural a participat şi Mitropolitul de Przemysl, Jozef Michaik, care a citit o rugăciune de mulţumire la finalul concertului, felicitându-i apoi pe membrii Corului "Byzantion". (Marin Osoianu)

http://www.ziarullumina.ro/articole;1365;1;44623;0;Corul-Byzantion-a-concertat-in-Franta-si-Polonia.html

http://www.icr.ro/paris/presa/program-mai-iulie-2010.html

http://www.mmb.ro/ro/stiri/corul_byzantion_a_concertat_in_franta_si_polonia.html

În data de 25 iulie 2010, corul românesc Byzantion, dirijat de Adrian Sirbu, a concertat la Abatia Pontigny din Bourgogne.
Concertul a început la ora 17:00, locală.
Acesta a fost precedat, la orele 15:30 , de o conferinţă a lui Andrei Paleolog, intitulată "Bizanţ după Bizanţ - fresce şi icoane din România".

http://stiri.lacasuriortodoxe.ro/muzica-religioasa/3853-corul-romanesc-byzantion-si-andrei-paleolog-la-abatia-pontigny-bourgogne.html

Pe esplanada Catedralei mitropolitane din Iaşi a avut loc vineri Concertul extraordinar de muzică bizantină, care a încheiat cele cinci zile de Masterclass de Cânt bizantin, ediţia a III-a. Pentru a treia oară, manifestarea s-a bucurat de prezenţa arhontelui protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, Lykourgos Angelopoulos, și a profesorului de muzică bizantină de la Conservatorul de Stat din Atena, Georgios Konstantinou.

Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iaşi la cea de-a treia ediţie

Între 5 şi 9 iulie 2010 s-a desfăşurat la Iaşi cea de-a treia ediţie a MasterClass-ului de Cânt Bizantin. Organizată de Asociaţia Culturală "Byzantion" în colaborare cu Universitatea de Arte "George Enescu", Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Primăria Municipiului Iaşi, manifestarea a inclus o serie de cursuri de măiestrie şi conferinţe cu tematică bizantină ce s-au încheiat în data de 9 iulie printr-un concert extraordinar. Cum a fost gândit acest concert, dar şi cine au fost invitaţii ediţiei din acest an, am aflat de la Andrei Apreotesei, Secretar-General al Asociaţiei Culturale "Byzantion" din Iaşi.

MasterClass-ul de Cânt Bizantin s-a încheiat în data de 9 iulie, printr-un concert extraordinar. Ce a cuprins programul?
Concertul ce a încheiat MasterClass-ul de Cânt Bizantin a fost alcătuit din trei părţi: prima parte a fost oferită de cei aproximativ 150 de cursanţi veniţi la ediţia din acest an din toate colţurile ţării pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele în domeniul muzicii psaltice. În cadrul celei de-a doua părţi au evoluat membrii Corului "Stavropoleos" din Bucureşti, iar în ultima parte a concertului, Corurile "Byzantion" din Iaşi,"Stavropoleos" din Bucureşti şi membri ai Corului Bizantin Grec s-au reunit sub conducerea dirijorală a maestrului profesor Lykourgos Angelopoulos.

Cine au fost invitaţii ediţiei din acest an?
Dacă în urmă cu trei ani, când am început proiectul, am avut un singur invitat - pe dirijorul grec amintit, Lykourgos Angelopoulos, în acest an am avut invitaţi şapte profesori, dintre care îi amintim pe Giorgios Konstantinou, de la Conservatorul de Stat din Atena, care a participat şi la ediţia de anul trecut în cadrul cusurilor practice şi teoretice şi pe doamna prof. univ. dr. Maria Alexandru, fiica poetului Ion Alexandru - de la Universitatea "Aristotelis" din Salonic - cea care a susţinut cursurile de istorie a muzicii psaltice; Răzvan Theodorescu a susţinut o conferinţă despre icoana bizantină şi trebuie să îi amintim pe Nicolae Gheorghiţă de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, pe părintele Florin Bucescu de la Conservatorul din Iaşi, dar şi pe etnomuzicologul Costin Moisil de la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

Cum apreciaţi interesul pentru muzica bizantină în ţara noastră?
Mai ales după 1990, interesul pentru domeniul muzicii psaltice în România a crescut treptat. Astfel am ajuns să organizăm MasterClass-ul de Cânt Bizantin şi am observat că, de la o ediţie la alta, ne îmbogăţim din ce în ce mai mult orizontul cultural-artistic. Ceea ce ne bucură cel mai mult este faptul că nu numai cei din mediul monahal au început să fie atraşi de această muzică şi de cursurile de cânt bizantin, ci mai ales tinerii care urmează să fie admişi la seminariile teologice şi la facultăţile de teologie.

Sursa: http://www.romania-muzical.ro/articole/art.shtml?a=71661&c=15&g=2

Locatie: Esplanada din fata catedralei mitropolitan
Data: 5 - 9.07.2010 - ora 20:00
Pret: intrare libera
Web/sursa: www.mcbis.ro
Descriere:

Asociatia Culturala Byzantion împreuna cu Universitarea de Arte “George Enescu” din Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Primaria Municipiului Iasi, organizeaza în perioada 5 - 9 iulie, cea de a III-a editie a evenimentului cultural intitulat MasterClass de Cânt Bizantin, www.mcbis.ro

Muzica bizantina se afla într-o perioada de «recuperare» a unui teritoriu usor abandonat formalismului deceniilor trecute, dinamica acestei miscari fiind caracterizata de învatarea corecta si cautarea specificului cântului bizantin românesc, dar si universal ortodox.

În acest context se înscrie demersul de organizare a MasterClass-ului de Cânt Bizantin, intens solicitat de catre toti cei implicati în fenomenul cântarii bizantine - practicanti si cercetatori.

Înscriindu-se în seria de manifestari prin care Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi marcheaza pe toata durata anului 2010 împlinirea a 150 de ani de învatamânt artistic modern la Iasi, MasterClass-ul de Cânt Bizantin raspunde cu prisosinta nivelului academic impus de acest an jubiliar prin personalitatile invitate pentru a sustine cursul de muzica bizantina, Prof. Dr. Georgios Konstantinou – Conservatorul de Stat din Atena, Grecia si Prof. Univ. Dr Maria Alexandru – Universitatea “Aristotelis” din Tesalonic, Grecia, sau pentru a sustine conferinte cu tematica bizantina, Acad. Prof. Univ. Dr. Razvan Theodorescu, Prof. Lykourgos Angelopoulos, Pr. Conf. Univ. Dr. Florin Bucescu, alaturi de ei fiind invitati si reprezentantii generatiei tinere ai scolii muzicale bucurestene, Conf. Univ. Dr. Nicolae Gheorghita, Lect. Univ. Dr. Gabriel Oprea de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si Etnomuzicologul Costin Moisil de la Muzeul Taranului Român din Bucuresti.

În finalul evenimentului va avea loc pe esplanada din fata catedralei mitropolitane din Iasi, concertul extraordinar de muzica bizantina ce va marca încheierea celei de a III-a editii a MasterClass-ului de Cânt Bizantin. Concertul va fi sustinut de catre cei aproximativ 150 de cursanti din întreaga tara, elevi ai seminariilor teologice ortodoxe, studenti ai facultatilor de teologie ortodoxa dar si a conservatoarelor de muzica, profesori si îndrumatori în domeniul muzicii bizantine. Partea a II-a a concertului va reuni membri ai celor mai cunoscute si reprezentative coruri de muzica bizantina din tara, respectiv Corul Byzantion din Iasi si Corul Stavropoleus din Bucuresti, alaturi de reprezentantii Corului Bizantin Grec condus de Prof. Lykourgos Angelopoulos.

Concertul se va desfasura cu binecuvântarea si în prezenta Înalt Prea Sfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, alaturi de sfintia Sa fiind invitate personalitati marcante ale culturii iesene dar si oficialitati ale orasului nostru.

Sursa: http://www.360city.ro/iasi/evenimente/Centre-culturale/2512.html

http://iasi.inoras.ro/eveniment_masterclass-de-cant-bizantin-5-9-iulie-2010-pe-esplanada-din-fata-catedralei-mitropolitane.htm

http://www.europafm.ro/showbiz/muzica/masterclass-de-cant-bizantin-la-iasi~n40536/

http://www.ziarullumina.ro/print.php?articol=41572

Cea de-a treia editie a Masterclass-ului de cint bizantin a debutat luni la Iasi si va continua pina pe 9 iulie. Cu acest prilej, vor sustine cursuri de muzica bizantina si conferinte pe aceasta tema profesorii universitari Giorgios Konstantinou si Maria Alexandru, de la Constervatorul de Stat din Atena, respectiv de la Universitatea "Aristotelis" din Tesalonic.
Acestor invitati speciali li se vor alatura cadre didactice de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti
si etnomuzicologul Costin Moisil de la Muzeul Taranului Roman. Toate cursurile si conferintele se vor desfasura in amfiteatrul mare al Universitatii "G. Enescu" (str. Horia, nr. 7- 9).
Vineri, incepind cu ora 20.00, pe esplanada din fata catedralei mitropolitane, va avea loc un concertul extraordinar de muzica bizantina, sub genericul "Muzica, icoana sufletului". Acesta va fi sustinut de catre cei aproximativ 150 de cursanti din intreaga tara, elevi ai seminariilor teologice ortodoxe, studenti ai facultatilor de teologie ortodoxa, dar si de la conservatoarele de muzica.
Partea a doua a concertului va reuni membri ai celor mai cunoscute coruri de muzica bizantina din tara, respectiv Corul Byzantion din Iasi si Corul Stavropoleus din Bucuresti, alaturi de reprezentantii Corului Bizantin Grec condus de prof. Lykourgos Angelopoulos.
Concertul se va desfasura cu binecuvintarea si in prezenta Inalt Prea Sfintitului Parinte Teofan, arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Evenimentul
este organizat de Asociatia Culturala "Byzantion" in parteneriat cu Universitatea de Arte "G. Enescu", Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Primaria Muncipiului Iasi.
Prin aceasta manifestare dedicata muzicii bizantine se sarbatoresc la Iasi 150 de ani de invatamint artistic modern.

Sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/mozaic/concert-de-muzica-bizantina-pe-esplanada-din-fata-mitropoliei~ni6gjv

http://www.calauzaortodoxa.ro/stiri/concert-muzica-bizantina/

Luni a început cea de-a treia ediţie a Masterclass-ului de cânt bizantin, în organizarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi a Universităţii de Arte „George Enescu” cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, în parteneriat cu Institutul Ecumenic „Sf. Nicolae” din Iaşi, Conservatorul de Stat din Atena şi Fundaţia Culturală Timpul.

150 de ani de învăţământ artistic modern la Iaşi

Înscriindu-se în seria de manifestări prin care Universitatea de Arte „George Enescu” marchează pe toata durata anului împlinirea a 150 de ani de învăţământ artistic modern la Iaşi, Masterclass-ul de Cânt Bizantin răspunde cu prisosinţă nivelului academic impus de acest an jubiliar.

O ediţie specială

În urma doleanţelor majorităţii cursanţilor prezenţi la ediţiile anterioare, am hotărât sa mărim perioada cursurilor cu încă o zi, ceea ce înseamnă mai multe întâlniri, mai multe experienţe noi. De asemenea ne vom bucura împreună de prezenţa cu totul captivantă a unor personalităţi de referinţă în domeniul interpretării, cercetării, muzicologiei, pedagogiei, dirijatului de cor bizantin, etc.

Prof. Univ. Dr Maria Alexandru este specialist de talie internaţională în paleografie muzicală, un profesionist de la care înveţi că muzica, în complexitatea ei rezidă în primul rând în iubire. Modul de prezentare al cursurilor, pasiunea şi entuziasmul cu care te introduce în lumea fascinantă a comorilor muzicale ale Bizanţului, bogăţia impresionantă fac din Prof.Univ.Dr. Maria Alexandru un adevarat muzicolog-creştin.

Prof. Dr. Georgios Konstantinou, personalitate de talie internaţională, este unul din cei mai de seamă specialişti în studiul comparativ şi interpretarea semiografiilor prehrisantice, îşi propune ca la această ediţiei să continue seria de cursuri teoretice în care sunt analizate glasurile octoihiei prin intermediul semnelor consonantice şi ale frazelor muzicale cu aplicare pe cor, unde frazarea şi melismatica stau în strânsă legătură cu hironomia. Este un curs captivant garantat în primul rând de tactul pedagogic de netăgăduit.
Datorită entuziasmului participanţilor tot mai bine pregătiţi şi mai doritori de cunoaştere, Masterclass-ul de Cânt Bizantin capătă formele unui Simpozion-MasterClass şi prin conferinţele ce vor îmbogăţi cel puţin la această ediţie programul evenimentului.

Este o ediţie dedicată icoanei, iar în deschidere va conferenţia Acad. Prof. Univ. Dr. Răzvan Theodorescu. Prof. Lykourgos Angelopoulos, Pr. Conf. Univ. Dr. Florin Bucescu nu mai au nevoie de nici o prezentare, iar alături de ei sunt invitaţi şi reprezentanţii şcolii muzicale bucureştene, Conf. Univ. Dr. Nicolae Gheorghiţă, Lect. Univ. Dr. Gabriel Oprea de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Etnomuzicolog Costin Moisil de la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.
Punctul culminant al ediţiei din acest an a Masterclass-ului de cânt bizantin va fi concertul extraordinar de muzică bizantină “Muzica, icoana sufletului” care va avea loc vineri, 9 iulie 2010, începând cu orele 20.00 la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Programul manifestărilor ediţiei a III – a 5 – 9 Iulie 2010
Ziua I, Luni 5 Iulie 2010
10:00 – 10:30
Deschiderea evenimentului
10:30 – 11:50
Lansare de carte – Grantul CNCSIS – Catalogul manuscriselor de muzică sacră din Moldova – sec. XI – XX – prezintă Prof.Univ.Dr. Viorel Munteanu și Pr.Conf.Univ.Dr. Florin Bucescu
12:00 – 13:50
Privire generală asupra muzicii bizantine: izvoare, metode, problematica actuală. Paleografia muzicală – curs istoric I – 
Prof.Univ.Dr. Maria Alexandru
16:30 – 17:00
Vernisaj de icoană bizantină. Organizează Conf.Univ.Dr. Carmen Solomonea.
17:00 – 18:00
Icoana bizantină – Conferinţă – Acad.Prof.Univ.Dr. Răzvan Theodorescu
18:00 – 21:00
Conturarea glasurilor bisericeşti prin intermediul frazelor și a semnelor de expresie. Aplicare. – curs teoretic I şi curs practic I – Prof. Dr. Georgios N. Konstantinou
Ziua a II –a, Marţi 6 Iulie 2010
10:00 – 12:00
Semnele fonetice ale notaţiei medii bizantine (sec. 12 – mijlocul sec. 19) – curs istoric II – Prof.Univ.Dr. Maria Alexandru
12:15 – 14:00
Curs teoretic II – Prof.Dr. Georgios N. Konstantinou
17:00 – 18:00
Observaţii asupra tehnicii de exighisire în noua notaţie a chinonicului duminical din secolul al XVIII –lea – conferinţă Conf.Univ.Dr. Nicolae Gheorghiţă
18:10 – 20:00
Curs practic II – Prof.Dr. Georgios N. Konstantinou
Ziua a III – a, Miercuri 7 Iulie 2010
10:00 – 12:00
Octaihia medievală. Roţile glasurilor şi alte diagrame – curs istoric III – Prof.Univ.Dr. Maria Alexandru
12:15 – 14:00
Curs teoretic III – Prof.Dr. Georgios N. Konstantinou
17:00 – 18:00
Între tradiţie şi progres. Schimbări în cântarea bisericească din România antebelică – Conferinţă Etnomuzicolog Costin Moisil
18:10 – 20:00
Curs practic III – Prof.Dr. Georgios N. Konstantinou
Ziua a IV- a, Joi 8 Iulie 2010
8:00 – 9:30
Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, Catedrala Mitropolitană Veche “Sf. Gheorghe” (în curtea Catedralei Mitropolitane).
10:00 – 11:40
Semnele hironomice şi thesisurile notaţiei medii bizantine – curs istoric IV – Prof.Univ.Dr. Maria Alexandru
11:45 – 13:45
Curs teoretic IV – Prof.Dr. Georgios N. Konstantinou
16:05 – 17:00
Curs practic I – Prof. Lykourgos Angelopoulos
17:00 – 18:00
Organizarea unei repetiții pentru un cor de muzica bizantină – conferinţă Prof. Lykourgos Angelopoulos
18:10 – 20:00
Curs practic IV – Prof.Dr. Georgios N. Konstantinou
Ziua a V- a, Vineri 9 Iulie 2010
10:00 – 11:30
Exegeza muzicală şi melosul bizantin – curs istoric V – Prof.Univ.Dr. Maria Alexandru
11:35 – 13:00
curs teoretic V – Prof.Dr. Georgios N. Konstantinou
14:35 – 16:00
curs practic V – Prof.Dr. Georgios N. Konstantinou
16:00 – 17:00
curs practic II – Prof.Dr. Lykourgos Angelopoulos
17:10 – 18:00
Decernarea diplomelor şi a distincţiilor
20:00 – 21:40
Concert extraordinar de muzică bizantină – Muzica, icoana sufletului
Catedrala Mitropolitană din Iași
Interpretează: Participanții Ediției a III-a a MCB 2010, Corul Stavropoleos (București) și Corul Byzantion (Iași)
Dirijori: Prof. Lykourgos Angelopoulos, Lect.Univ.Dr. Gabriel Oprea și Prep.Univ. Adrian Sîrbu

http://curierul-iasi.ro/a-inceput-a-iii-a-editie-a-masterclass-ului-de-cant-bizantin-693

La 28 mai, în Sala cu Orgă din Chişinău, a avut loc un Concert de muzică sacră, organizat de Mitropolia Basarabiei, în cadrul căruia au evoluat Corul „Byzantion” din Iaşi, dirijor Adrian Sârbu şi Corala „Vocile Primăverii” din Chişinău, conducător Ştefan Andronic.

În cuvântul de deschidere a evenimentului, preacucernicul preot Ioan Cosoi, secretarul Mitropoliei Basarabiei, a evidenţiat faptul că acest concert face parte dintr-un şir de activităţi organizate de către mitropolie, menite să promoveze în Basarabia cultul sfinţilor români, a spiritualităţii, culturii şi tradiţiei ortodoxe româneşti.

Muzica Bisericească este muzica care găseşte calea cea mai rapidă către sufletul celui care o ascultă sau cântă, deoarece este o muzică care exprimă o frumuseţe cerească, hristologică. Doar muzica sacră poate cu adevărat exprima trăirile ascunse ale inimii, ea exprimă pocăinţa, smerenia, suferinţa, zdrobirea inimii şi întristarea cea după Dumnezeu, care, după cum Sfântul Apostol Pavel ne spune, aduce „pocăinţa spre mântuire” (2 Cor 7,10).

La Fundu Moldovei s-a desfăşurat joi, în zi de sărbătoare creştină, cea XX-a ediţie a Festivalului - Concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire”, manifestare organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Primăria Fundu Moldovei, Căminul cultural şi Societatea pentru cultură „Dimitrie Gusti” Fundu Moldovei.

O înregistrare deosebită a concertului susținut de Byzantion în Săptămâna Patimilor din acest an.

Muzică psaltică interpretată aproape fără cusur, voci deosebite, diversitate (tineri, tinere, copii), atmosferă înălțătoare. Per total un concert deosebit. Cred că a fost unul dintre cele mai bune concerte de muzică psaltică de până acum din țara noastră.

Festivalul Ortodox din Praga, organizat în intervalul 23-26 octombrie de Institutul Cultural Român din Praga, în colaborare cu Asociaţia "Fhilokallia" din Cipru, a reuşit să prezinte, cu ajutorul muzicii, imaginii şi cuvântului, o părticică din bogăţia trăirii ortodoxe din România şi Cipru.

Festivalul Ortodox din Praga a fost deschis cu un concert intitulat "Tradiţia bizantină vs tradiţia slavonă", susţinut, în Catedrala ortodoxă cu hramul "Sf. Chiril şi Metodiu" din Praga, de Corul de bărbaţi "Byzantion" din Iaşi şi Corul de fete "Filokalia" din Praga. "Prin interpretarea noastră, am încercat să transmitem o parte din frumuseţea, complexitatea şi profunzimea monodiei bizantine, o monodie pe cât de complexă şi de sobră, pe atât de

Corala "Gavriil Musicescu" a Filarmonicii de Stat "Moldova" şi Corul "Byzantion" au concertat aseară la Iaşi. Cele două concerte s-au înscris în seria manifestărilor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor a organizat aseară, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, concertul de muzică religioasă al Coralei "Gavriil Musicescu" a Filarmonicii de Stat "Moldova", sub bagheta maestrului Doru Morariu. Evenimentul a fost moderat de pr. Bogdan Ţifrea, redactor-şef al postului Radio TRINITAS, redacţia din Iaşi, care a amintit în debut că

În perioada 22-26 septembrie, la invitaţia părintelui Laurenţiu Rezeanu, parohul comunităţii româneşti "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Figuerres, Spania, Corul "Byzantion" din Iaşi, condus de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, a participat la evenimentele organizate de această comunitate. Astfel, vineri, 23 septembrie, membrii Corului "Byzantion" au susţinut

Международный фестиваль «Академия православной музыки»

Румынский Византийский хор «Byzantion» (Румыния)
Художественный руководитель – Адрин Сирбу.

Хор «Byzantion» (Румыния) в настоящее время служит в городе Яссы (Румыния) по благословению Его Высокопреосвященства Теофана, митрополита Молдавии и Буковины и под эгидой Университета искусств "Джордже Энеску". Хор представляет Византийскую культурную ассоциацию.

În perioada 23-25 iulie 2011, Corul "Byzantion" din Iaşi, condus de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică Ortodoxă din Sankt Petersburg, Rusia. Duminică, 24 iulie, în ajunul prăznuirii sfintei icoane "Prodromiţa" din Sfântul Munte Athos (pe stil vechi), membrii Corului "Byzantion" au dat răspunsurile la strană în limbile română, greacă şi rusă la Biserica "Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina" din orăşelul Puşkin, denumit şi Tarskoe Selo, din suburbia Sankt Petersburg-ului. Bucuria cea mare a comunităţii ruseşti şi a membrilor corului a fost prilejuită de

Trei coruri au concertat la sfârşitul săptămânii în cadrul Masterclassului de Cânt Bizantin, organizat la Iaşi în perioada 4-8 iulie. Timp de o săptămână au participat la cursuri, seminarii şi conferinţe susţinute de profesori de muzică psaltică din ţară şi străinătate. La Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi a fost lansată pe 7 iulie cartea "Vocile Bizanţului", de Lykourgos Angelopoulos, după ce, de dimineaţă, cursanţii Masterclass-ului au oferit răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi.Iaşul a devenit cetatea muzicii psaltice vineri seara, când a avut loc concertul "Vocile Bizanţului".

Parohia "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" a organizat, cu prilejul hramului din acest an, ample manifestări religioase şi culturale, fiind implementat un proiect ai cărui beneficiari au fost tineri ieşeni şi basarabeni. Evenimentele s-au încheiat cu un simpozion închinat Sfântului Voievod Ştefan, care a adunat preoţi, profesori şi credincioşi.

Cîteva sute de credincioşi romaşcani au participat la procesiunea desfăşurată la Catedrala Arhiepiscopală "Sf. Cuv. Parascheva" din Roman în Duminica Floriilor. Evenimentul a debutat la orele 16.00, cu oficierea slujbei Deniei din prima zi a Săptămînii Patimilor, de către PS Episcop Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. A urmat apoi un concert de cîntări specifice Postului Mare, susţinut de corul "Byzantion". Seara duhovnicească a continuat cu un cuvînt catehetic ținut de PS Episcop Ioachim Băcăuanul, după care, ierarhul, preoții și credincioșii romașcani au participat la procesiunea de Florii, desfăşurată în jurul Catedralei Arhiepiscopale. Pentru a retrăi frumusețea și solemnitatea sărbătorii din ziua Intrării Domnului în Ierusalim, sute de flori au fost binecuvîntate de PS Episcop Ioachim, şi împărțite credincioșilor prezenţi la impresionantul moment religios.

www.epr.ro

Corul “Byzantion” din Iaşi a susţinut sâmbătă, 16 aprilie, la Catedrala mitropolitană din Iaşi concertul de muzică bizantină “Lumina Crucii”.

În cadrul evenimentului, Corul “Byzantion” şi câţiva elevi ai Colegiului Naţional de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi, sub bagheta prep. univ. Adrian Sîrbu, au susţinut un repertoriu care a cuprins tropare, stihiri din Triod, pericope evanghelice, catavasii, fragmente din Prohodul Domnului, Heruvicul din Sâmbăta Patimilor, “Să tacă tot trupul”, dar şi Binecuvântările Învierii. Manifestarea a fost moderată de Andrei Fermeşanu şi a avut sprijinul Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a şi participat la eveniment, precum şi alţi invitaţi, alături de un public numeros.

Începând cu 2 aprilie 2011, corul Byzantion din Iași, coordonat de către d-l Adrian Sîrbu, preparator universitar la secția de muzicã religioasã a Facultãții de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru din cadrul Universității de Arte “George Enescu” din Iași, va susține mai multe concerte în țară. Programul acestora este următorul: 2 aprilie, ora 18.00 - Biserica Sf. Nicolae din Municipiul Campina; 16 aprilie, ora 19.30-Catedrala Mitropolitana din Iasi; 17 aprilie, ora 18.00 - Catedrala Episcopala din Roman.

http://www.terapress.blogspot.com/

În localitatea Fundu Moldovei din judeţul Suceava a avut loc duminică, 27 martie, Festivalul-concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire". Cea de-a XXI-a ediţie s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înalt Preasfinţitului Pimen şi a adunat 17 coruri sau formaţii corale din toată Moldova.

Biserica Mănăstirii 'Sfinţii Trei Ierarhi' din Iaşi şi-a serbat astăzi hramul. Aseară a fost oficiată slujba Privegherii (foto) de către un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi a făcut parte şi arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. La final pr. Mihai Mărgineanu, paroh la Toma Cozma din Iaşi a rostit un cuvânt de învăţătură. Răspunsurile la strană au fost date de

Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a fost cinstit în ziua pomenirii de singura parohie din țara noastră care și l-a ales ca ocrotitor spiritual. În luna octombrie a anului trecut Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi a pus piatra de temelie a viitorului sfânt lăcaș care se va ridica în parohia Munteni-Copou, ce aparține de Protopopiatul Iași 1. Amintim că la acest eveniment a fost adusă în parohie, spre închinare, mâna dreaptă a Sfântului Maxim Mărturisitorul, care fost adusă la Iași, de la Mănăstirea "Sfântul Pavel" din Muntele Athos, pentru hramul Sfintei Parascheva. Joi seara slujba Privegherii a fost oficiată arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, alături de un sobor de preoți profesori și de la parohiile din Iași, în Paraclisul "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Vasile cel Mare" din Iași. Răspunsurile liturgice au fost date de

Biserica "Sfântul Mare Cuvios Antonie cel Mare" din cartierul ieşean Nicolina şi-a serbat ieri hramul. În ajunul sărbătorii, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan.
Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, care ocroteşte biserica păstorită de pr. paroh Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, aflată în cartierul Nicolina din Iaşi. Sfântul lăcaş a fost neîncăpător în ajunul serbării hramului, când Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia. Peste 500 de credincioşi s-au rugat alături de ierarhul lor şi de soborul de preoţi şi diaconi. Din soborul de 25 de preoţi au făcut parte consilieri ai Centrului eparhial Iaşi şi preoţi parohi de la mai multe biserici din Iaşi şi din alte

Universitatea de Arte 'George Enescu' din Iași, în colaborare cu parohia „Nașterea Maicii Domnului' - Talpalari, organizează astăzi, de la ora 15:00, la Biserica Talpalari, aflată în vecinătatea cinematografului Victoria din Iași, „Seară de colinde și cântări religioase”. Vor concerta Corul psaltic 'Floralia' al Universității de Arte 'George Enescu' din Iași și Corul 'Adoramus' al studenților teologi din Eparhia Romanului și Bacăului.

Protopopiatul Moinesti a organizat astazi, 12 decembrie, in sala mare a Primariei din municipiu, concertul de colinde Hristos se naste, slaviti-l . Au concertat Corul Theotokos al Protoieriei Moinesti, Corul Catedralei „Sfântul Nicolae” – Moineşti, Grupul vocal „Busuiocul” din Stăneşti (trei fetiţe care au cântat frumos), Ansamblul folcloric „Florile din Cucuieţi”, Corul „Byzantion” din Iaşi.

Protopopiatul Moineşti, în colaborare cu Primăria Municipiului Moineşti, organizează duminică, 12 decembrie, în sala mare a Primăriei Moineşti, concertul de colinde „Hristos se naşte, slăviţi-l”, informează epr.ro

Cu această ocazie vor concerta corul „Byzantion” din Iaşi, Corul „Theotokos” al Protoieriei Moineşti şi Corul Catedralei „Sfântul Nicolae” – Moineşti. Serbarea va fi întregită de prezenţa Ansamblului folcloric „Florile din Cucuieţi” şi a Grupului vocal „Busuiocul” din Stăneşti. La finele spectacolului copiii prezenţi vor primi cadouri din partea Protopopiatului Moineşti.

Sursa: http://www.basilica.ro/ro/stiri/concert_de_colinde_la_moinesti_3927.html

http://www.basilica.ro/ro/stiri/concertul_de_colinde_hristos_se_naste_slaviti_l_9481.html
http://mihaeladr.blogspot.com/2010/12/maine-12-decembrie-la-moinesti-concert.html

http://ztb.ro/articol/maine-12-decembrie-la-moinesti-concert-de-colinde/

http://blog.eok.ro/2010/12/12/maine-12-decembrie-la-moinesti-concert-de-colinde

http://muzica.ubix.ro/detalii/maine-12-decembrie-la-moinesti-concert-de-colinde-1

http://megabacau.blogspot.com/2010/12/concert-de-colinde-la-moinesti.html

Ca în fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de apropiere şi de mărturisire comună pentru credincioşi din ţară şi din străinătate, care vin la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva şi ale altor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.
Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la moaştele Sfintei Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul care vor fi aduse de la Mănăstirea “Sf. Pavel” din Muntele Athos.

În Catedrala mitropolitană din Iaşi a avut loc aseară concertul Corului "Byzantion" din Iaşi. Evenimentul a marcat împlinirea a 13 ani de existenţă a acestei formaţii şi împlinirea a 80 de ani a maestrului Visarion Huţu.

Membrii formaţiei de muzică psaltică "Byzantion", dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu, care împlineşte anul acesta 13 ani de activitate, au dedicat aseară un concert pelerinilor care au venit la Iaşi să se închine moaştelor Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul. Pentru că cea mai mare parte a celor care au venit în cetatea Sfintei Parascheva s-au aflat la rând, concertul a fost difuzat prin intermediul boxelor pe străzile din apropierea Catedralei mitropolitane din Iaşi. Corul "Byzantion" a marcat şi o apariţie editorială care reprezintă o adunare de texte liturgice, şi anume slujba şi acatistul Sfântului Maxim Mărturisitorul.

Și anul acesta, binecunoscutul cor de muzica psaltică ”Byzantion” va cânta pelerinilor cu ocazia hramului Sfintei Parascheva. Concertul extraordinar de muzică psaltică va avea loc marți, 12 octombrie 2010, începând cu orele 19:00 în catedrala mitropolitană. Această manifestare este la a doua ediție, după cea de anul trecut.

În perioada 22-27 septembrie, Corul "Byzantion" din Iaşi a avut două concerte în Luxemburg şi Franţa. Sâmbătă, 25 septembrie, a avut loc concertul "Omnes qui in Christo baptizati estis" ("Câţi în Hristos v-aţi botezat") în biserica parohială din Bissen, Luxemburg. Corul "Byzantion" a cântat alături de Corul "Schola Willibrordiana", fiind un ansamblu unit între Orient şi Occident.

Biserica „Sfântul Nicolae“ din Moineşti a fost sfinţită ieri de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Cu acest prilej, lăcaşul de cult a fost ridicat la rangul de catedrală şi a primit al doilea hram.

Sărbătoarea de la Moineşti a început vineri, când, la ceas de seară, a fost adusă în procesiune şi aşezată spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la parohia Trifeşti, din judeţul Neamţ. Credincioşii au venit să se închine în număr mare, bucurându-se totodată şi de concertul susţinut de

Municipiul Moinesti va fi vineri, sambata si duminica in sarbatoare. “Pe 3 si 4, vom intampina delegatii care vor aduce la Moinesti Sfintele Icoane ale Maicii Domnului, de la manasti¬rile Trifesti si Giurgeni, Sfanta Nascatoare de Dumnezeu urmand a fi proclamata drept patron spi¬ritual al municipiului Moinesti, arata Viorel Costea, purtator de cuvant al Primariei Moinesti. Vineri seara, vor concerta la Biserica «Sfantul Nicolae» membrii grupului coral «Byzantion», de abia intorsi dintr-un turneu european.” Vineri, autoritatile vor avea oaspeti din Israel, din localitatea Rosh Pinna, oras cu administratia caruia, in luna mai, CL Moinesti a semnat un parteneriat. “De asemenea, va fi prezent in Moinesti domnul Nestor Rates, glasul de neuitat al posturilor de radio Vocea Americii si Europa Libera, moinestean la origine”, mai arata Viorel Costea. In cadrul unei sedinte festive a Consiliului Local (CL) va fi ra¬tificat parteneriatul dintre Moinesti si Rosh Pinna si vor fi acordate titluri de cetatean de onoare. Duminica, 5 septembrie, in prezenta PS Ioachim Bacauanul, Episcop al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, va fi sfintita Biserica “Sfantul Nicolae”. “Zilele Culturale ale Municipiului Moinesti” vor fi marcate si prin lansari de carte si CD-uri, expozitii de fotografie si pictura, comunicari stiintifice, concerte, spectacole de teatru, parada costumelor. (Silvia P.)

Sursa: http://www.desteptarea.ro/moinesti-oaspeti-de-la-europa-libera.html

http://radiobacau.blogspot.com/2010/09/stirile-diminetii-la-radio-bacau.html

http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=10414&Itemid=28

O mare de credincioşi a participat ieri la slujba de sfinţire a bisericii Mănăstirii Pângăraţi. Trei ierarhi au săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaş. Protos. Teofil Lefter, stareţul mănăstirii, a primit Crucea Patriarhală şi rangul de arhimandrit.

Peste 5.000 de pelerini au venit ieri la sărbătoarea Mănăstirii Pângăraţi pentru a se ruga în timpul programului liturgic dedicat sfinţirii noii biserici a acestei obşti monahale. De dimineaţă, credincioşii din mai multe zone ale ţării şi-au îndreptat paşii către aşezarea monahală ocrotită de Sf. Dimitrie, Sf. Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi şi de Toţi Sfinţii Români. Sâmbătă seara, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a asistat la slujba Privegherii, la finalul căreia a

A l’occasion du 8ème Festival des Voix Sacrées, le Temple Neuf accueillera le dimanche 26 septembre à 15h le Chœur Byzantion de Roumanie et le Schola Willibrordiana d’Echternach.
Il n’est pas courant d’entendre dialoguer le chant d’Orient et celui de l’Occident : une telle rencontre a même quelque chose d’inouï, tant les formes liturgiques se sont figées dans leur singularité depuis le Grand Schisme. C’est donc une fugue à deux voix pour une même foi qui est proposée dans ce concert, les mêmes pièces liturgiques de la Pentecôte, ce grand renversement de Babel, étant portées alternativement par le dépouillement de la monodie grégorienne et par la flamboyante polyphonie byzantine.
Dans les deux cas, musique et quête spirituelle se rejoignent, la beauté de la forme épouse la substance du texte. Il en résulte une forme d’art qui illustre à merveille le sens – un des sens – que peut avoir l’expression « voix sacrées ».
Pour de plus amples renseignements consultez le site du Festival : http://voixsacreesmetz-canalblog.com

Sursa: http://temple-neuf-metz.over-blog.com/article-le-festival-des-voix-sacrees-concert-exceptionnel-au-temple-neuf-57195293.html

Date - période
Dimanche 26 septembre 2010 à 15h.
Lieu
Temple Neuf
Metz Centre / Ancienne Ville
Liens
voixsacreesmetz.canalblog.com
Thèmes
Concert, Chant chorale
Tarifs
Tarif normal : 15 €
Tarif réduit (étudiants et demandeurs d'emploi) : 8 €
Billetterie sur place les jours des concerts.
Festival
Festival Voix Sacrées 2010
Orient-Occident
Choeur Byzantion de Roumanie,
Direction : Adrian Sîrbu
Schola Willibrordiana d’Echternach,
Direction : Paul Breisch

Il n’est pas courant d’entendre dialoguer le chant d’Orient et celui de l’Occident : une telle rencontre a même quelque chose d’inouï, tant les formes liturgiques se sont figées dans leur singularité depuis le Grand Schisme. C’est donc une fugue à deux voix pour une même foi qui est proposée dans ce concert, les mêmes pièces liturgiques de la Pentecôte, ce grand renversement de Babel, étant portées alternativement par le dépouillement de la monodie grégorienne et par la flamboyante polyphonie byzantine.
Dans les deux cas, musique et quête spirituelle se rejoignent, la beauté de la forme épouse la substance du texte. Il en résulte une forme d’art qui illustre à merveille le sens – un des sens – que peut avoir l’expression « voix sacrées ».


Sursa: http://www.metz.fr/metz2/sortir/trouver/fiche.php?no=5028

http://www.spectaclespublications.com/index.php?action=detail&id=11530&menu=rub&rub=FESTIVALS&PHPSESSID=7a5b2733c26acca16d82b9d4f7637ace

http://www.piusverband.lu/allerlee/agenda/index.php

http://www.bissen.lu/Manifestations/Feierlechkeeten+ronder%C3%ABm+d_Uergel+um+Wobierg.html