O nouă ediție a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

proiecte byzantion1

Ediția a VI-a, 8 – 12 Iulie 2013


Genul compozițional stihiraric. Intervalică și ornamentică

Dragi iubitori ai muzicii psaltice,
cu multă bucurie vă anunțăm ca au început înscrierile pentru participarea la ediția a VI-a a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin de la Iași.

Tematica ediției de anul acesta

Cu privire la tematica de anul acesta, profesorii susținători de curs vă propun parcurgerea, împreună, pe o perioada de 3 ani, a genurilor compoziționale stihiraric, irmologic și papadic într-o abordare la nivel istoric, teoretic, dar mai ales practic.

Ansamblu Psaltic pe două grupe

prof. Lykourgos Angelopoulos
prof.dr. Georgios Konstantinou
la gk 2013

Un alt element de noutate menit să ridice standardele de pregătire a cursanților îl reprezintă împărțirea cursurilor de Ansamblu Psaltic pe două grupe principale (A și B) unde se vor aborda repertorii diferite. Completarea formularului de înscriere se va face numai după o analiză temeinică a repertoriului aferent fiecărei grupe și în funcie de modul în care piesele alese oglindesc nivelul individual de citire a notației psaltice, precum și după interesul manifestat față de abordarea partiturilor de către un profesor sau altul.

Atenție! Înscrierea se poate face la o singură grupă. Cursurile practice ale grupelor A și B se vor desfășura concomitent.

Atenție! Înscrierea cursanților la grupa B presupune înregistrarea audio la nivel individual a unor fragmente prestabilite din repertoriu (vezi Înscrieri) și expedierea materialului înregistrat până la data de 15 iunie 2013 la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Validarea înscrierii se va comunica personal prin email până la data de 17 iunie 2013... [Citește mai mult]

 

Ansamblu Psaltic pentru cor feminin (curs opțional)

conf.univ.dr. Maria Alexandru

maria alex 2013

Pe lângă cele două grupe principale ale Ansamblului Psaltic, conf. univ. dr. Maria Alexandru propune cursantelor o serie de întâlniri destinate atât interpretării de partituri, cât și dezbaterii unor aspecte specifice organizării corului psaltic feminin. Vor fi abordate piese dedicate sfintelor mucenițe din primele veacuri creștine. De asemenea va fi invitat un specialist care va prezenta câteva aspecte de bază ale tehnicii de canto specifice vocii feminine.

Atenție! Participarea cursantelor la aceste întâlniri opționale ce au loc după încheierea Ansamblului Psaltic, nu afectează înscrierea la una din cele două grupe (A sau B).

 

Download partituri Ansamblu Psaltic pentru cor feminin

 Cursuri de kanonaki (curs opțional)kanonaki 2

conf.univ.dr. Maria Alexandru

Pe lângă tambura, lauta, outi și alte instrumente din aceeași familie, kanonaki este de un real folos pentru activitățile psaltice extraliturgice și cu ajutorul căruia se poate îmbunătăți execuția intervalelor pentru scările glasurilor. Anul acesta, conf. univ. dr. Maria Alexandru va prezenta, în cele câteva întâlniri, elemente fundamentale de acordaj precum și exerciții de bază în exemplificarea scărilor muzicale.

 Cursuri practice

prof.dr. Georgios Konstantinou
prof. Christos Tsiamoulis

ct gk 2013

În prima parte a fiecărei zile se vor desfășura cursurile susținute de prof. dr. Georgios Konstantinou care va analiza împreună cu participanții interpretarea unor piese în genul stihiraric, în special în tact potrivit, insistându-se cu precădere pe problemele de intervalică și ornamentică. Pe lângă exemplele audio din interpretările marilor protopsalți, vom beneficia și de execuțiile structurilor intervalice la outi realizate de prof. Christos Tsiamoulis.

 

 

Cursuri teoretice

conf.univ.dr. Maria Alexandru
conf.univ.dr. Ahileas Haldeakismaria alex 2013

Genul stihiraric – o abordare istorica si muzicologica

O captivantă prezentare a principalelor perioade istorice și a categoriilor stilistice aferente genului compozițional stihiraric. Un curs de referință ce este definitoriu pentru asimilarea și fixarea terminologiei ca instrument fundamental în înțelegerea corectă a genurilor compoziționale și a diferențelor dintre acestea. De la ars antiqua până la ars nova byzantina conf.univ.dr. Maria Alexandru ne invită la o explorare a tradițiilor din spațiul elen și românesc din perspectivă istorică și muzicologică.

 

chaldeakis

 

Ediția de anul acesta reușește să îmbogățeasca pleiada de profesori din spațiul academic cu unul dintre cei mai renumiți bizantinologi, ucenic direct al prof.univ.dr. Gregorios Stathis, cerctetătorul și interpretul conf.univ.dr. Achillefs Chaldaiakis (Universitatea de Stat „Kapodistria” din Atena). Cele două prezentări sub forma de workshop vor analiza, pe de o parte semnificația paralaghiei în arta psaltică, iar pe de alta parte, ornamentica în unele interpretări ale protopsaltului Trasivoulos Stanitsas.

 

 

 Conferințe și prezentări

elena chircev 2013

 

Titlul comunicarii: Ipostaze ale stilului stihiraric în cântarile de strană ardelene

 Conf.univ.dr. Elena Chircev, muzicolog, bizantinolog, conferentiar universitar la Academia de Muzica „Gh.Dima” Cluj-Napoca, Catedra de Muzicologie, la disciplinele: Sisteme de educate muzicala (ciclul licential), Istoria si paleografia muzicii bizantine si Repertoriu vocal didactic (ciclul masteral). Doctor în Muzicologie din 1998, cu o teza în domeniul muzicii bizantine, a participat la diferite. simpozioane nationale si internationale. Numeroase studii si articole publicate în reviste de specialitate. Volume publicate: Muzica româneasca de traditie bizantina între neume si portativ, vol. I, II (2002). Redactor la Radio „Renasterea”(din 1999), colaborator permanent al Revistei „Renasterea”(din 2004), Redactor sef al revistei „Lucrari de Muzicologie” (din 2009) ... [Citeste mai mult]

nicolae gheorghita 2013Conf.univ.dr. Nicolae Gheorghita este profesor asociat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (din 1999) si ofiter de muzica al Serviciului Muzicilor Militare. Nascut în 1971, în judetul Constanta, este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, sectiile Muzica Bizantina (1996) si Muzicologie (1998) cu studii postuniversitare în cadrul aceleiasi institutii (Master: 1996 – 1997, Doctorat: 2005), precum si la Atena cu Grigorios Stathis si Lykourgos Angelopoulos (1997 - 1998), la Tesalonic cu Antonios Aligisakis (2003 - 2004), la Cambrige cu Ruth Davis (2006, 2009), la Petersburg (2009) si la Colegiul Noua Europa (2008 - 2009).

 Dirijor secund al Formatiei de muzica bizantinaa Psalmodia a UNMB si membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România. Este autorul a patru volume si a peste 20 de studii în limbile româna, engleza si greaca, majoritatea prezentate în cadrul unor simpozioane nationale si internationale de muzicologie si bizantinologie.costin moisil 2013

Titlul comunicarii: Reînvierea vechiului stihirar. Studiu de caz: stihira Κατακοσμησον τον   νυμφωνα σου Σιων la Întâmpinarea Domnului.


Costin Moisil este doctor în muzicologie al Universitatii din Atena, cu teza The Construction of the Romanian National Church Music (1821–1914). Este etnomuzicolog la Muzeul Taranului Român si cadru didactic asociat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti... [Citeste mai mult]

 


echipa de paleografie

Echipa de paleografie muzicală a Universității ”Aristotelis” din Tesalonic și studenții Secției de Muzică Bizantină a Universității de Arte ”G. Enescu” din Iași.
    
Sub îndrumarea conf.univ.dr. Maria Alexandru și în colaborare cu studenții Secției de Muzică Bizantină din Iași, studenții și doctoranzii echipei de paleografie din Tesalonic vor prezenta, pe de o parte, rezultatele cercetărilor lor cu privire la muzica bizantină în timpul Sf. Vasile cel Mare precum și analizele muzicologice efectuate asupra unei stihiri vechi. Bogăția de informații, abordarea din perspectivă muzicologică la nivel academic precum și forma deschisă, tinerească de prezentare, fac din echipa elenă de paleografie o sursă de inspirație pentru tinerii studenți, viitorii muzicologi ai muzicii psaltice românești.

Concert extraordinar de muzică bizantină

concert 2013Concertul extraordinar de muzică bizantină „Prinos de cinstire către dascăl” este găzduit, ca în fiecare an, de Catedrala Mitropolitană din Iași, având binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, a părintelui mitropolit Teofan. Începând cu ediția de anul acesta, organizatorii evenimentului caută sa încurajeze participarea în cadrul concertului a psalților din spațiul românesc și grecesc, în calitate de soliști. Prin prezența acestor interpreți în cadrul concertului final al Masterclass-ului se urmărește evidențierea și promovarea atât a elementelor de stil (al unei școli, dascăl, mănăstiri, regiuni) cât și elemente de virtuozitate vocală ce pun în valoare sonoritățile și ethosurile glasurilor. Vor interpreta cursanții ediției a VI-a, corul Byzantion precum și o serie de invitați speciali: conf.univ.dr. Ahileas Haldeakis, prof.dr. Georgios Konstantinou, psalt Adrian Stolnicu (Catedrala Patriarhală din București), diac. Andrei Smeu (Catedrala Mitropolitană din Iași).

Mai multe din această categorie: Ansamblu Psaltic pentru cor feminin »

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XIV-a, 11-16 iulie 2021 – a șasea zi

  WhatsApp Image 2021 07 17 at 22.07.03Ultima zi a ediției a XIV-a a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, desfășurat în perioada 11-16 iulie la Iași, a început cu prezentarea doamnei conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, alături de membri ai Ansamblului Floralia - „Copiști români și creații ale acestora în manuscrisele de la Biblioteca Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași”. Au fost aduse în atenție aspecte privind sursele bibliografice folosite, informații despre viața unora dintre autorii de manuscrise, mai ales din viața Sfântului Iosif Naniescu, și s-au exemplificat fragmente din mai multe cântări. Doamna conferențiar a subliniat faptul că multe dintre aceste cântări din secolul al XIX-lea, în notație hrisantică, sunt prea puțin cunoscute, în principal datorită faptului că nu au fost publicate, și că ele reprezintă o colecție care se cuvine să fie valorificată.

  în Ediția a XIV-a 2021 Citeşte mai mult
 • Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XIV-a, 11-16 iulie 2021 – a cincea zi

  WhatsApp Image 2021 07 16 at 13.00.36Cea de-a cincea zi a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, desfășurat în această perioadă la Iași, a debutat cu prezentarea doamnei dr. Yevgeniya Ignatenko - „Octoihul grec al lui Calistrat de la 1769:  rezultate noi ale cercetarii”. Prelegerea s-a bazat pe o analiză comparativă a manuscrisului Octoihului grec, scris în notație kieveana și destinat monahilor ucraineni care l-au urmat pe Sfântul Paisie Velicicovschi în Moldova, și manuscrise sinaite care cuprindeau aceleași cântări, în notație medie bizantină, aflate în Sankt Petersburg.

  în Ediția a XIV-a 2021 Citeşte mai mult
 • Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XIV-a, 11-16 iulie 2021 – a patra zi

  WhatsApp Image 2021 07 15 at 10.33.01Cea de a patra zi a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin de la Iași a început cu multă bucurie, odată cu prezentarea doamnei dr. Evangelia Spirakou– „Tradiția corului în Arta Psaltică. Liturghia credincioșilor de rit vechi ca studiu de caz pentru practicile interpretării bizantine”. Doamna cercetător din Atena a adus în atenția cursanților aspecte legate de modul în care se desfășura activitatea corurilor în perioada înfloritoare a Bizanțului. A fost analizată, în special, Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol, prezentarea cuprinzând atât elemente istorice cât și practice, și modul în care unele dintre ele au supraviețuit în practica liturgică a credincioșilor de rit vechi.

  În cele ce au urmat, doamna conf. univ. dr. Maria Alexandru, de la Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic, a susținut cursul  intitulat „Imne închinate Maicii Domnului”. În cadrul acestuia fost analizat Imnul Acatist, cea mai frumoasă cântare închinată Născătoarei de Dumnezeu, precum și alte imne paleocreștine care descriu cele mai importante momente din viața Fecioarei Maria. Au fost prezentate și numeroase manuscrise - mărturii ale vechilor notații, precum și evoluția melodică a acestor cântări de laudă.

  Ziua a continuat cu una dintre cele mai așteptate întâlniri din cadrul acestui Masterclass de Cânt Bizantin, al treilea curs practic de interpretare psaltică susținut de domnul Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol). De această dată s-a pus accentul pe înțelegerea și exersarea intervalelor, precum și pe importanța însușirii partiturilor, dincolo de învățarea propriu-zisă a notațiilor. În urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că trăirea psalților poate fi transmisă celor care ascultă muzica bizantină doar după găsirea puterii și resurselor interioare.

  Următoarea activitate, partea a II-a a cursului de muzică răsăriteană cultă, a reunit participanții ediției a XIV-a a masterclass-ului cu studenți și profesori din Grecia, precum și cu membri ai ansamblului de paleografie muzicală Chrisorremon, ai ansamblului de muzică răsăriteană cultă Psaltira din Salonic și ai ansamblului Floralia din Iași. Cursul, coordonat de doamna Maria Alexandru, a continuat studierea unor piese din opera lui Dimitrie Cantemir, precum și a unor piese didactice prin care s-au exersat mai multe tipuri de macamuri.

  Al treilea curs pe tema ethosului cântărilor pe larg i-a implicat atât pe participanții din sală, cât și pe cei din online în interpretarea partiturilor, evidențiind importanța studierii îndelungate, cu simplitate, fără ison, căutând și păstrând liniștea interioară.

  Așadar, și astăzi, cursanții au beneficiat de conferințe, prezentări și discuții cu caracter interdisciplinar, în limbile greacă, engleză și română, asigurându-se traducerea orală consecutivă, pentru cursurile domnului Panagiotis Neochoritis, și simultană, pentru conferințe.

  Mâine, în a cincea zi a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, doamna cercetător Evghenia Ignatenko va prezenta lucrarea „Octoihul grec al lui Calistrat de la 1769”, Ieromonahul Petru Pruteanu va vorbi despre „Liturghia Cuvântului,”  domnul Panagiotis Neochoritis va continua seria cursurilor practice de interpretare psaltică și doamna Maria Alexandru va face al treilea curs de muzică răsăriteană cultă.

  Programul detaliat al evenimentului este disponibil aici:

  www.byzantion.ro/masterclass/programul-masterclass-ului-international-de-cant-bizantin-editia-a-xiv-a-11-16-iulie-2021.html

  Echipa MCB21

  în Ediția a XIV-a 2021
 • Jurnal de eveniment – Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XIV-a, 11-16 iulie 2021 – a treia zi

  WhatsApp Image 2021 07 14 at 10.56.45Cea de-a treia zi a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XIV-a, a început la Catedrala Mitropolitană din Iași cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi.

  în Ediția a XIV-a 2021 Citeşte mai mult
 • Jurnal de eveniment - Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XIV-a, 11-16 iulie 2021 – prima zi

  WhatsApp Image 2021 07 12 at 20.21.38Festivitatea de deschidere a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, aflat la a XIV-a ediție, a avut loc astăzi, 12 iulie 2021, în sala „Iustin Moisescu” din Ansamblul Mitropolitan Iași, în prezența invitaților, a organizatorilor, precum și a participanților aflați atât în sală, cât și online.

  La eveniment au fost participat domnul Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, părintele Cristian-Alexandru Barnea, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, domnul prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, doamna prof. univ. dr. Laura Vasiliu, președinta Școlii doctorale din cadrul aceleiași universități și domnul conf. univ. dr. Ciprian Ion, decanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”.

  Online a fost prezentă și  doamna conf. univ. dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic. și domnul prof. dr. Athanasios Vourlis din Atena.

  Directorul artistic al evenimentului, domnul lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, a rostit cuvântul de bun venit. „Acest eveniment începe astăzi, 12 iulie cu sărbătoarea Icoanei nefăcute de mână omenească a Maicii Domnului Prodromița și cu pomenirea cuviosului părinte Paisie Aghioritul. Cu bucurie punem, așadar, început bun acestui eveniment  care reunește atât în format fizic, cât și online, peste o sută de iubitori ai Artei Psaltice din rândul laicilor sau monahilor, profesorilor, elevilor, studenților, reprezentanți ai diferitelor instituții de educație sau bisericești.” Domnia sa a evidențiat și faptul că la această ediție participanții sunt din România, dar și de peste hotare, din Statele Unite, din Canada, Grecia, Germania, și Marea Britanie.

  Ca reprezentant al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și Arhiepiscop al Iașilor, a fost părintele Cristian-Alexandru Barnea, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei, care a adresat un mesaj participanților și organizatorilor. „Trebuie să observăm cu onestitate că mai ales în zilele de astăzi, este un mare dar să te descoperi cu atât de multă disponibilitate, oferind din experiența acumulată în ani și ani de studiu și de nevoință, pentru a transmite mai departe vocația și măiestria Artei Psaltice. Este o lucrare pe care Domnul nu o va trece cu vederea, aducând fiecăruia, cu harul Său, nu numai inspirație și putere, ci din darurile cele mari, pe care le rânduiește celor care lucrează cu bucurie cele ale Lui.

  Părintele a transmis și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, cu gândul ca lucrarea desfășurată în aceste zile să fie frumoasă, rodnică și aducătoare de negrăită bucurie.

  În cele ce au urmat, domnul prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, le-a urat succes tuturor celor care sunt implicați în acest proiect și a anunțat unul dintre planurile de viitor ale instituției pe care o reprezintă. „Ne gândim din ce în ce mai serios la consolidarea și extinderea programului de artă religioasă și la nivel internațional. Dorim să facem o extensie în Grecia, pentru că arta cântului bizantin ne aduce împreună și ne aduce mai aproape de credință. Sperăm ca Masterclass-ul organizat la Iași să fie nu doar un eveniment care are loc anual, ci să devină o permanență și o valoare pe care să ne așezăm fundamentele învățământului universitar.

  Directoarea Școlii doctorale a Universității Naționale de Arte „George Enescu”, doamna prof. univ. dr. Laura Vasiliu, a vorbit despre impactul pe care l-a avut acest festival în zona Moldovei și nu numai. „Masterclass-ul de Cânt Bizantin este un eveniment unic nu doar în România, datorită asocierii dintre artistic, cultural, pedagogic și religios. Pe parcursul celor 14 ani, această manifestare artistică a creat un fenomen, o nouă mentalitate, o nouă filosofie asupra muzicii bisericești ortodoxe. A creat o corelare deosebită cu învățământul și faptul că la Iași avem muzică religioasă la nivel de licență și masterat, care a fost consolidată în paralel cu dezvoltarea Materclass-ului,  ne determină să facem un pas mai departe și să deschidem o linie de cercetare și studiu la nivel de doctorat.”

  Domnul conf. univ. dr. Ciprian Ion, decanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, și-a exprimat aprecierea față de organizatori și participanți și a vorbit despre caracterul internațional al evenimentului. „Acest Masterclass este important și pentru că unește omul din diferite zone ale globului. Dacă între popoare există bariere lingvistice, limba fiind o formă de comunicare, în mod sigur prin muzică, fiind un limbaj universal, aceste bariere dispar.”

  Un gând de bucurie a venit și din partea doamnei conf. univ. dr. Maria Alexandru. „Masterclass-ul de la Iași reunește atâtea persoane dăruite acestei arte, fie ca învățăcei, fie ca îndrumători și încearcă să îmbine slujirea și trăirea profundă a acestei muzici cu studiul asiduu și cu profesionalismul.

  Invitatul special, domnul Panagiotis Neochoritis, care de șase ediții este prezent la Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin, le-a vorbit celor prezenți despre bucuria cu care se întoarce de fiecare dată la Iași, felicitându-i totodată pe organizatori pentru munca și entuziasmul de care au dat dovadă chiar și în această perioadă de pandemie.  Mai mult, domnia sa a evidențiat faptul că drumul Artei Psaltice de la Constantinopol la Iași a fost făcut cu mult timp în urmă, iar legăturile dintre aceste două zone cu o deosebită importanță istorică se păstrează până azi.

  La final, domnul lect. univ. dr. Adrian Sîrbu le-a mulțumit invitaților, celor prezenți, partenerilor și colaboratorilor, precum și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui proiect.

  După festivitatea de deschidere a urmat prezentarea intitulată „Ethosul Artei Psaltice în învățăturile Sfinților Părinți ai Bisericii”, susținută de prof. dr. Athanasios Vourlis din Atena.  Pornind de la texte biblice și de la citate din Sfinții Părinți, mai ales din Sfântul Vasile cel Mare, domnul Vourlis a vorbit despre ethos ca mod de simțire care nu caracterizează doar un stil de interpretare, individual, ci și de ethos ca mod de simțire al unui popor. Pornind de la exemplul viziunii serafimilor cu șase aripi, cântând în cor „Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaot,” și sublinnind faptul că muzica psaltică este inspirată de Duhul Sfânt, vorbitorul a extrapolat acest exemplu de psalmodiere a îngerilor ca model de învățătură pentru psalți: cântarea se face dialogic, la două strane în armonie și conlucrare, folosind doar vocea, nu și alte instrumente, într-o stare de prezență care implica trupul, mintea, inima și sufletul.

  La această ediție, primul din cele două cursuri practice zilnice ale domnului Neochoritis urmărește ascultarea individuală a participanțior avansați și oferirea de feedback particularizat. La cursul de seara, de trei ore, exemplele sunt din cântări pe larg vechi - din Imnul Heruvic, mai precis. În această primă zi de Masterclass s-a lucrat pe un Imn Heruvic al lui Petru Lampadarie, explicându-se ethos-urile întâlnite și discutându-se despre ison.

  Mâine, 13 iulie 2021, începând cu ora 9:00, la Catedrala Mitropolitană din Iași va fi săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană vor fi date de către psalții Catedralei, membri ai Corului Byzantion, precum și de participanții ediției a XIV-a a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin.

  Momentul liturgic va fi potențat și de unul festiv, cu acordarea, la propunerea Asociației Culturale Byzantion, a celei mai înalte distincții a Arhiepiscopiei Iașilor  pentru laici domnului Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol) și doamnei conf. univ. dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic).

  Programul detaliat al evenimentului este disponibil aici:

  www.byzantion.ro/masterclass/programul-masterclass-ului-international-de-cant-bizantin-editia-a-xiv-a-11-16-iulie-2021.html

  Echipa MCB21

  în Ediția a XIV-a 2021