Doi membri ai corului „Byzantion” au cântat la Constantinopol, alături de protopsaltul Patriarhiei Ecumenice, domnul Panagiotis Neochoritis

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

18194717 1857619661230061 1639852289416818726 nÎn perioada 29 aprilie - 1 mai, doi membri ai corului academic „Byzantion” din Iași (Ioan Dulgheriu şi Daniel Lazăr) au efectuat o excursie în oraşul Istanbul. Scopul principal al acestei excursii a fost întâlnirea cu domnia sa, Panaghiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

           Deşi timpul a fost unul foarte scurt, psalţii ieşeni au reuşit să viziteze câteva din cele mai importante obiective turistice ale fostei capitale a Bizanțului, grație primirii calde aigurate de către domnul Raphael Zoumis, ucenic al maestrului Neohorotis de peste 25 de ani. Așa cum era de așteptat, primul obiectiv vizitat a fost catedrala Sfânta Sofia, perla arhitectonică a Ortodoxiei din perioada bizantină.

          Punctul central al călătoriei a fost reprezentat de slujbele de sâmbătă seara şi duminică dimineaţa, în cadrul cărora cei doi psalţi ieșeni au avut fericita ocazie de a cânta la strană alături de domnul Neohoritis şi ucenicii săi. Vecernia de sâmbătă a fost oficiată la Catedrala Patriarhală „Sf. Gheorghe” din cartierul Fanar, iar duminică dimineaţa, Sanctitatea Sa, Patriarhul Bartolomeu a săvârşit Sfânta Liturghie la Mânăstirea „Izvorul Tămăduirii”.

Membrii corului Byzantion au putut observa astfel modul în care decurg slujbele la Patriarhia Ecumenică atât din punct de vedere liturgic, cât mai ales din punct de vedere muzical. De remarcat este respectul deosebit acordat protopsaltului și ucenicilor acestuia atât de către mireni, cât mai ales de către clerici. El este cel care „dă tonul” slujbelor, iar prin repertoriul ales şi mai ales prin modalitatea de interpretare a cântărilor, el creează atmosfera de rugăciune și de meditație.

Dialogul dintre strană şi altar devine astfel unul viu și aducător de roadă, potențat de păstrarea cu sfințenie a rânduielilor tipiconale. La acest capitol, protopsaltul Neochoritis excelează, scopul declarat al domniei sale fiind întotdeauna transmiterea stării de rugăciune la strană. S-au văzut în strana patriarhală cum sunt puse în practică toate sfaturile pe care domnul Neohoritis le-a dăruit cursanţilor de la Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin de la Iaşi, unde domnia sa a fost invitatul principal al ultimelor două ediţii.

          Sperăm ca astfel de experienţe să aibă loc mai des, astfel încât psalţii români să poată lua contact cu dascălii de referință, păstrători devotați ai tradiției orale a artei muzicale bizantine. Prin astfel de colaborări, putem reconstrui în țara noastră transmiterea melosului bizantin de la maestru la ucenic și, implicit, instituţia protopsaltului şi a întregii ierarhii din jurul stranei.

Daniel Lazăr, psalt al Catedralei Mitropolitane din Iași
Asociația Culturală „Byzantion

Comentarii   

0 # Hello adminfelicjanoo 17-04-2020 05:09
Your page is very cool, i have bookmarked it.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult