Corul „Byzantion” a cântat la hramul chiliei „Buna Vestire” de la Schitul românesc „Lacu” din Muntele Athos

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

lacu aprilie 2017În perioada  6–7 aprilie 2017, membrii corului academic „Byzantion” din Iași au participat la slujba de priveghere a „Bunei Vestiri” (25 martie pe calendarul vechi), cu ocazia hramului chiliei cu același nume, din cadrul schitului românesc Lacu (Sfântul Munte Athos).

Atmosfera de sărbătoare a privegherii, care a început la vremea serii cu slujba Vecerniei și a Utreniei, încheindu-se înspre zorii zilei cu Sfânta Liturghie, a fost potențată atât de cântările speciale, cât și de prezența părinților români veniți de la chiliile și schiturile românești și a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iustin de Nea Krini și Kalamaria (Grecia). De asemenea, părintele Gherasim, tipicarul mănăstirii athonite „Sf. Pavel”, a participat cu multă bucurie în calitate de reprezentant al bine cunoscutei mănăstiri.

Membrii corului „Byzantion”, avându-l ca dirijor pe Dorin Ionescu, au dat răspunsurile în strana dreaptă în limba greacă, în timp ce părinții schitului au asigurat cântarea în limba română în strana stângă. Printre momentele principale, amintim troparul la Litie (pe opt glasuri) de Petru Berechet sau polieleul ,,Cuvânt bun” de Th. Fokaefs, ocazii cu care arhiereul alături de părintele Gherasim au  interpretat, în duh de sărbătoare, fragmente din aceste cântări.

             După sfârșitul privegherii, respectând rânduiala din mănăstiri, întreg soborul a mers în procesiune cu icoana hramului până la trapeză, unde corul „Byzantion” a înfrumusețat slujba de pomenire a ctitorilor cu alese cântări închinate Maicii Domnului. Abia după cuvântul de mulțumire al părintelui stareț Ștefan Nuțescu și al reprezentantului mănăstirii, părintele Gherasim, din finalul mesei s-a săvârșit procesiunea către biserică unde a  fost marcat finalul slujbei de hram, după tipicul athonit. Prin această rânduială păstrată cu sfințenie se arată aspectul unitar al sărbătorii hramului, unde agapa frățească este cu multă înțelepciune încadrată de momente din slujbă.

Paul Lungu

Asociația Culturală „Byzantion”

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult