Top articole vizualizate
-
Mitropolia Basarabiei vă invită la un concert de muzică sacră
-
Cărţi de muzică psaltică româneşti tipărite în România 1820 până astăzi
-
Vocile Rusiei și ale Bizanțului în oratoriul luminii
-
Un scurt istoric al corului BYZANTION
-
Corul Byzantion a cântat în Sfântul Munte Athos. Privegherea tainică a Bunei Vestiri athonite
Înregistrări YouTube
- Scris de: Adrian SÎRBU
Joi, 16 mai 2019, cu ocazia ediției a XI-a a Salonului de Carte EuroInvent ce a avut loc la Iași, a fost premiată cu Medalia de Argint lucrarea Prinos de mulțumire. Cuvântări la prilejuri festive a lui Grigorios Stathis, profesor emerit de Muzicologie Bizantină și Artă Psaltică al Universității din Atena.
- Scris de: Ștefan MIHALCEA
Încep aceste rânduri făcând o mărturisire sinceră: de când l-am descoperit şi de când am avut ocazia de a-l cunoaște pe domnul Panaghiotis Neochoritis (asta se întâmpla în cadrul cursurilor de Masterclass de Cânt Bizantin de la Iaşi din vara anului 2015, pe vremea când încă nu fusese chemat la Patriarhia Ecumenică), îl ascult aproape zilnic. Nu îmi pot explica, dar aşa cum un pictor începător are preferință pentru un alt maestru pictor, un sculptor pentru un alt maestru sculptor, un poet pentru un alt poet, pe mine, ca psalt, m-a fascinat şi mă fascinează în continuare domnul Neochoritis şi stilul pe care îl abordează în interpretarea muzicii autentice bisericești. Mi se pare a unul din psalții de referință deoarece reușește să îmbine atât de minunat această artă a psaltichiei cu starea de rugăciune. Tocmai de aceea mi-am dorit din tot sufletul să pot ajunge măcar o singură dată la o slujbă la care să cânte şi domnia sa şi să-l pot asculta. Dumnezeu mi-a ajutat şi mi-a dat să ajung să cânt în strană lângă dumnealui.
- Scris de: Ștefan MIHALCEA
Lykourgos Angelopoulos este un maestru al muzicii psaltice grecești și internaționale. Profesor la Conservatorul de Stat din Atena și Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol, domnia sa a înființat și dirijează din anul 1977 Corul Bizantin Grec.
- Scris de: Byzantion
Profesor la Conservatorul de Stat din Atena şi Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol.
- Scris de: Byzantion
http://www.graindelavoix.be/
http://www.cobra.be/cm/cobra/cobra-mediaplayer/muziek/1.889508
- Scris de: Byzantion
Frédéric Tavernier-Vellas s-a născut în Franţa în 1959. După ce a studiat intens muzica clasică la oboi, s-a orientat, prin cercetările sale, spre muzică și în special muzica sacră a Bizanţului. El s-a format cu marii profesori şi artişti interpreţi sau executanţi ai acestei muzici, ca Părintele Ioakim Grillis din Patmos, Maximos Fahmé Alep (Siria) şi în special Lycourgos Angelopoulos, dirijor al Corului Bizantin Grec.
- Scris de: Byzantion
Costin Moisil este cercetător la Universitatea Națională de Muzică București și Muzeul Țăranului Român. Este doctor în muzicologie al Universității din Atena, cu o teză despre naționalism și muzica bisericească românească, realizată sub conducerea lui Katy Romanou.
- Scris de: Byzantion
Prof. Dr. Nicolae Gheorghiţă este profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (din 1999) şi ofiţer de muzică al Serviciului Muzicilor Militare. Născut în 1971, în judeţul Constanţa, este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţiile Muzică Bizantină (1996) şi Muzicologie (1998) cu studii postuniversitare în cadrul aceleiaşi instituţii (Master: 1996 – 1997, Doctorat: 2005), precum şi la Atena cu Grigorios Stathis şi Lykourgos Angelopoulos (1997 - 1998), la Tesalonic cu Antonios Aligisakis (2003 - 2004), la Cambrige cu Ruth Davis (2006, 2009), la Petersburg (2009) şi la Colegiul Noua Europă (2008 - 2009).
- Scris de: Byzantion
Pr.Conf.Univ.Dr. Florin Bucescu preot, doctor în muzică, etnomuzicolog, bizantinolog, paleograf, conferenţiar universitar la UAGE Iaşi
- Scris de: Byzantion
S-a născut la 1961, în Galata, Mesolongios. Este absolvent al Academiei Pedagogice (1982) şi al Facultăţii Ştiinţifice de Educaţie fizică şi Atletism (1987). Activează ca învăţător în cadrul sistemului de educaţie din anul 1989. În 1982, devine absolvent al Conservatorului Athinaion, cu calificativul maxim din partea profesorului Athanasie Papazari. Din 1981, este membru al Corului Bizantin Grec, condus de Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Sfintei Arhiepiscopii de Constantinopol, în cadrul căruia a luat parte la peste o mie de manifestări liturgice, concerte, emisiuni radiofonice, imprimări în Grecia şi în alte 31 de ţări ale Europei, ale Statelor unite ale Americii, ale Africii şi ale Asiei. În calitate de membru al Corului Bizantin Grec, participă la programul de cercetări asupra tradiţiei muzicale bisericeşti, analizate prin prisma teoretică şi practică.
- Scris de: Byzantion
A fost înființat în 1977 de către Lykourgos Angelopoulos și asociații săi. Scopul principal al corului îl reprezintă studierea și interpretarea muzicii bizantine, în forma în care a ajuns ea până în zilele noastre prin intermediul tradiției orale și scrise. În cei 30 de ani de activitate, corul a susținut peste 1000 de concerte și numeroase evenimente liturgice și alte reprezentații în Grecia, Europa (în peste 31 de țări), Asia, America și Africa. Printre aceste evenimente se numără și slujbele de la Sfânta Mănăstire din Sinai (1983), Cologne (1983), Sfânta Mănăstire a Marii Peșteri (1987), Sfânta Mănăstire Vatopedi (1992), Catedrala „Sfântul Dimitrie” din Tesalonic (1993), Sfânta Mănăstire istorică din Arkadi (2000) și din Krakovia (2000), multe dintre aceste ceremonii fiind difuzate prin radio.